Het geslacht van je baby weten, waarom wel of niet?
Gepubliceerd -Hoera, je bent zwanger! Wat zal je krijgen: een jongen of een meisje? De één kan niet wachten tot de bekendmaking van het geslacht, de ander wacht liever tot de geboorte. Wil jij het geslacht van je baby weten? En waarom wel of niet? Dit doen andere aanstaande ouders.
Ook je mening geven? Praat mee over dit onderwerp >>
Het geslacht wel of niet weten? Dit doen jullie
1. Zwanger zijn is een wonder
Ik heb altijd geroepen dat ik het niet wil weten. Momenteel ben ik 34 weken zwanger. Ik wou het geslacht niet weten, omdat ik vind dat een zwangerschap iets speciaals is en niet vanzelfsprekend. De zwangerschap was bij ons een verrassing, omdat ik maar 1% kans had om zwanger te worden. Het is en blijft een wonder voor mij.
– M_vanderbaan97
2. Het voelt heel “anoniem”
Bij mijn eerste zwangerschap wilde ik het niet weten. Ik vond het toen niet belangrijk. Ik was al blij dat ik überhaupt zwanger was van een gezonde baby. Rond de 30 weken voelde het ineens heel “anoniem” dat ik niet wist of ik een meisje of jongen droeg. Ik heb toen gevraagd om een echo en of ze het in verband met de placentaligging konden zien. Het bleek een meisje! Ook bij mijn tweede zwangerschap wilde ik het heel graag weten. Ik was te nieuwsgierig en vond het ook handig met de naam, kleertjes en het inrichten van het kamertje. De geslachtsbepaling hebben wij toen laten doen met 16 weken. Het was weer een meisje!
– MHD-24
3. Gender neutraal shoppen
Ik ben nu 34 weken zwanger en we weten het nog niet. Ik vind het leuk om gender neutraal te shoppen. Ik haal alleen de basics in huis, zodat ik na de geboorte nog een keer helemaal los kan gaan. Ik vind het heerlijk om op deze manier naar de geboorte van mijn kindje toe te leven. Bij de geboorte erachter komen is zo’n verrassing na al dat werken.
– Jufbo
Download de 24Baby App nu!
Download nu de 24Baby App en volg de ontwikkelingen van je baby, word lid van je geboorteclub en praat mee op het forum.
4. Een betere band met je kindje
Ik wou het zo graag weten. Sinds een maand weet ik dat we een jongetje krijgen en het voelt zo fantastisch. Ik heb het idee dat je een betere band opbouwt met het kindje in je buik als je weet wat het wordt.
– toosie
5. Geen onnodige aankopen gedaan
Wij wisten het bij beide zwangerschappen niet. Het is erg bijzonder om het bij de bevalling pas te weten. Op die manier bleef er voor ons toch nog iets speciaals onbekend tot de geboorte. Bij mijn eerste kindje hield ik me er ook niet zoveel mee bezig. Ik heb toen ook weinig onnodige aankopen gedaan qua kleertjes, omdat je toch niet weet hoe snel ze groeien de eerste weken. Wij kregen ook veel kleertjes cadeau die volop gebruikt zijn.
– LiOver
6. Mijn man hield het niet vol
Ik heb altijd al geroepen dat ik het nooit wou weten. Bij mijn eerste kindje verliep het anders dan verwacht. We wisten het toen namelijk wel. Mijn man kon niet zo goed wachten tot de geboorte. Bij mijn tweede zwangerschap hebben we ervoor gekozen om het toch geheim te houden. Ik kan het iedereen aanraden. Het is zo special om er met de geboorte pas achter te komen!
– mamaoftwo-24
7. Makkelijker met het kiezen van een naam en shoppen
Ik was te nieuwsgierig en met de 20-wekenecho kregen we te horen dat we een meisje kregen. Weten wat het wordt maakt het wel veel makkelijker qua namen en shoppen. Het kiezen van een jongensnaam vonden we heel erg moeilijk. Mocht er een tweede komen, dan denk ik dat ik het weer wil weten.
– Haileysmom
8. Benieuwd of ik het ga volhouden
Wij willen het geslacht niet weten. Ik ben nu 14 weken zwanger en echt al ontzettend nieuwsgierig. Ik ben benieuwd of ik het ga volhouden…
– Leelaleni
9. Ik kon niet wachten
Wij wilde het zó graag weten. We wisten het eigenlijk al met 15 weken, maar ik wilde het nog bevestigd hebben met de 20-wekenecho. En ja hoor! Nog steeds een meisje.
– Sisigirldebeste
10. Bang dat de juiste spulletjes niet in huis zijn
Mijn vrouw wist het geslacht bij alle drie haar kinderen niet. Bij de volgende zwangerschap wil ze het geslacht wel weten. Van mij mag het een verrassing blijven. Ze wil het heel graag weten in verband met het kopen van kleertjes.
Ze wil het geslacht ook heel graag weten, omdat ze bij de jongste overtuigd was dat het weer een meisje zou zijn. Maar het werd dus een jongen. Ze had niks in huis voor een jongen. Dit wilde ze niet nog een keer meemaken.
– Nijntje2020
Geslachtsbepaling met behulp van een echo
Vanaf ongeveer 16 weken kan de echoscopist het geslacht van je kindje zien. Dit kan door middel van een pretecho. Veel mensen krijgen het geslacht pas bij de 20-wekenecho horen.
Bij de 20-wekenecho wordt er alleen gekeken naar de lichamelijke afwijkingen van je baby. De geslachtsbepaling is geen officieel onderdeel van deze echo. De echoscopist kan wel vragen of je het geslacht wil weten. Als het geslacht niet goed zichtbaar is, wordt er ook niet uitgebreid naar gekeken en bij twijfel wordt er ook niks vertelt. In dit geval zal je een geslachtsbepalingsecho moeten doen.
Het geslacht voorspellen
Kan je niet wachten tot de 16 weken? Dan zijn er verschillende methodes om het geslacht van je kindje te voorspellen. Je kan bijvoorbeeld de nub-theorie toepassen of de Chinese geslachtskalender bekijken. Ook zijn er een aantal bakerpraatjes die beweren dat je het geslacht zou kunnen zien. Let op: de methodes zijn niet altijd betrouwbaar, maar wel heel leuk.
Nub-theorie
In je 12e tot 14e zwangerschapsweek kan je met de nub-theorie het geslacht van je kindje proberen te voorspellen. De nub is een uitsteeksel dat te zien is tussen de benen van je baby. Aan de hand van de hoek van de nub ten opzichte van de ruggengraat, kan je afleiden welk geslacht je baby krijgt.
De nub-theorie is alleen toe te passen als de nub ook echt goed te zien is op de echo. Na de 11e zwangerschapsweek ontwikkelt het geslachtsdeel van je baby heel snel. De betrouwbaarheid in je 12e zwangerschapsweek is dan ook 75% en in je 13e week zelfs 95%.
Chinese geslachtskalender
De voorspelling van de Chinese geslachtskalender is gebaseerd op jouw leeftijd en de maand waarin de conceptie plaats heeft gevonden. Het is een eeuwenoude methode. De Chinese geslachtskalender is weergegeven in een tabel. Voordat je begint met de voorspelling moet je eerst je Chinese leeftijd berekenen.
De Chinese geslachtskalender is geen wetenschappelijke methode. Het geslacht van je kindje kan daarom niet met zekerheid voorspeld worden.
Bakerpraatjes
Bakerpraatjes zijn onjuiste beweringen over de bevruchting, zwangerschap, bevalling en babytijd. Ze zijn vaak gebaseerd op bijgeloof en zijn dus niet waar.
Bakerpraatjes voor een jongen
Volgens bakerpraatjes krijg je een jongen als je altijd vrolijk bent tijdens je zwangerschap. Ook worden vooral je buik en benen dikker. Je hebt vaak last van koude voeten en je baby schopt hard tegen je ribben. Je nagels groeien sneller en je hebt voller haar. Ook aan je partner kan je merken of je een jongen krijgt. Je partner wordt namelijk ook zwaarder en is flink aan het klussen in het huis.
Bakerpraatjes voor een meisje
Volgens bakerpraatjes krijg je een meisje als je vaak een ochtendhumeur hebt. Vooral je billen en gezicht worden dikker. Je haar wordt dunner en je partner loopt veel te ijsberen.