10 dingen die je niet verwacht vlak na je bevalling
Je hebt je waarschijnlijk goed voorbereid op de bevalling. Toch kunnen er vlak na de geboorte allerlei dingen gebeuren waar je misschien nog niet over nagedacht hebt. Deze 10 dingen kan je verwachten vlak na je bevalling.
1. Niet meteen huilen
Het kan een paar seconden duren voordat je baby voor de eerste keer huilt. Je kindje huilt om de luchtwegen vrij te maken. In de buik zit er vruchtwater in de longen van je baby. Tijdens de geboorte wordt een deel van dit vruchtwater eruit geperst. Door de eerste ademhaling wordt nog meer vloeistof uit de longen geduwd. In de vier uur daarna wordt het laatste restje vocht door de longen opgenomen en afgevoerd.
Omdat ademen helemaal nieuw is voor je kindje, kan het een paar minuten duren voor je baby regelmatig ademt. Meestal zijn er eerst veel snelle ademhalingen en dan wat langzame ademhalingen. De pauzes daartussen kunnen tot wel vijf seconden duren. Dat is helemaal normaal. Na een paar minuten wordt de ademhaling regelmatiger.
2. Eerste controle
Ongeveer een minuut na de geboorte wordt je baby al door de verloskundige of gynaecoloog gecontroleerd. Deze bepaalt de Apgar-score door te kijken naar de ademhaling, hartslag, spierspanning, kleur van de huid en reactie op prikkels. Zo controleert hij of zij of je baby gezond is. In de tussentijd maak jij kennis met je kindje. Je merkt van deze controle daarom waarschijnlijk weinig.
3. Blauwe handen en voeten
De handen en voeten van je baby kunnen vlak na de geboorte een beetje blauw zien. Na de eerste ademhaling verandert er van alles in de bloedsomloop van je kindje. Als de bloedsomloop goed op gang komt, wordt de huid van je baby vanzelf roze. Maar ook als dat niet gelijk gebeurt, is het niet meteen iets om je zorgen over te maken. De verloskundige of gynaecoloog houdt je kindje goed in de gaten en kan de situatie inschatten.
4. Vervormd hoofd
Bij je pasgeboren baby zijn de verschillende delen van de schedel nog niet aan elkaar gegroeid. Hierdoor kunnen ze tijdens de bevalling een beetje over elkaar schuiven. Dat zorgt ervoor dat het hoofdje een beetje inkrimpt. Zo kan je baby makkelijker door het geboortekanaal.
Door het schuiven van de schedeldelen kan het hoofd van je pasgeboren kindje er een beetje vervormd uit zien. Dit trekt binnen een paar uur vanzelf bij, waarna je baby een mooi rond hoofd krijgt. Wel heeft je kleine het eerste jaar nog zachte plekjes op de bovenkant van het hoofd. Deze fontanellen zijn plekken waar de schedeldelen nog niet aan elkaar zijn gegroeid. Dat gebeurt na ongeveer een jaar.
5. Laagje huidsmeer
In de baarmoeder is je baby bedekt met een laag witte, vettige huidsmeer. Deze beschermt je kindje onder andere tegen het vruchtwater. Na de geboorte kan er nog wat van dit vernix op de huid zitten. Het werkt dan als een soort verzorgende crème. Het is dan ook goed om het huidsmeer te laten zitten. Ook beschermt vernix de huid van je baby tegen infecties. Wist je dat het zelfs kan helpen bij het herstel van je vagina na een scheur of knip?
6. Minipuberteit
Je baby krijgt in de buik te maken met jouw hormonen. Daardoor kan je baby geboren worden met opgezwollen tepels, waar soms zelfs wat melk uit komt. Bij pasgeboren jongens kunnen de ballen opgezwollen zijn en bij meisjes de clitoris. Dit trekt binnen een paar weken bij en is niks om je zorgen over te maken.
7. Donsjasje
Het lichaam van je baby is in de baarmoeder bedekt met dunne haartjes: lanugo. Ze zorgen ervoor dat het huidsmeer goed blijft plakken en houden je baby warm. Meestal vallen ze al voor de geboorte uit. Bij vroeg geboren baby’s kunnen deze haartjes bij de geboorte nog aanwezig zijn. Meestal verdwijnt de donsjas binnen een paar weken tot maanden. Gebeurt dit niet? Dan kan je een arts van het consultatiebureau vragen om er even naar te kijken.
8. Niet altijd een roze wolk
Het is niet altijd liefde op het eerste gezicht met je baby. Soms zit je niet meteen op een roze wolk, bijvoorbeeld doordat de bevalling heel zwaar was. Gelukkig kan dit gevoel nog enorm groeien. Geef jezelf daarom de tijd om te hechten met je baby. Veel knuffelen en praten tegen je kindje kan helpen bij de hechting. Blijft de roze wolk uit, of ben je bang voor een postnatale depressie? Wees dan niet bang om hulp te vragen aan je verloskundige of huisarts.
9. Lang bloeden
Na de geboorte verlies je nog een tijdje bloed uit je vagina. Waar de placenta aan je baarmoeder vastzat, zit een wond. Hierdoor verlies je bloed. Ook stoot je lichaam baarmoederslijmvlies af. Dit samen zorgt voor bloedverlies dat tot wel zes weken kan duren.
Het hormoon oxytocine zorgt dat je baarmoeder samentrekt. Hierdoor krimpt deze tot de normale grootte. Je kan hierbij naweeën krijgen die voelen als menstruatieachtige krampen. Hoe kleiner je baarmoeder is, hoe kleiner de wond van de placenta ook is. Daardoor zal het bloeden steeds meer afnemen.
10. Lastige wc-bezoekjes
Na de bevalling kan alles van onder beurs zijn. Plassen kan pijn doen en na de geboorte poep je waarschijnlijk een paar dagen niet. Drink veel water en eet veel vezels om te zorgen dat je geen obstipatie krijgt. Daardoor gaat het naar de wc gaan makkelijker.
Door het harde persen tijdens de bevalling kan je ook last krijgen van aambeien na de geboorte van je kindje. Meestal verdwijnen ze binnen een paar weken. Deze tips kunnen helpen tegen aambeien >>
Bron hoofdfoto: VI-photography
Auteur Charlotte Egger
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app