In samenwerking met Rennie
Zwangere vrouw drinkt water

Tijdens je zwangerschap is de kans groot dat je last krijgt van brandend maagzuur of zure oprispingen. Deze zwangerschapskwaal komt veel voor. Gelukkig zijn hier middelen voor, zoals Rennies. Maar kan je Rennies wel gebruiken als je zwanger bent? En hoeveel is veilig?

Moeders van Morgen

De informatie in dit artikel is geschreven in samenwerking met Moeders van Morgen. Dit is het kenniscentrum op het gebied van medicijngebruik vóór en tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode. Door jouw ervaringen tijdens de zwangerschap met hen te delen, kan je helpen met het verbeteren van de voorlichting op dit gebied. . Iedere zwangere vrouw kan meedoen aan het vragenlijsten onderzoek, ook als je nu geen medicijnen gebruikt! Meld je in december aan voor Moeders van Morgen en ontvang gedurende deze tijdelijke actie een cadeaukaart naar keuze ter waarde van €10,-.

Wat zijn Rennies?

Rennies zijn maagzuurbinders in de vorm van kauwtabletten. In Rennies zit calciumcarbonaat met magnesiumsubcarbonaat. Deze stoffen maken de maaginhoud minder zuur. Daardoor kunnen deze tabletten het vervelende gevoel van brandend maagzuur en zure oprispingen minder maken.

Rennie is een zelfzorgmiddel. Dit betekent dat je het zonder recept kan kopen. Je vindt Rennie bijvoorbeeld bij de supermarkt of de drogist.

Een voordeel van Rennie is dat het heel snel werkt. Al vijf minuten na het opkauwen van een Rennie tablet kan je het verschil merken. Een nadeel is dat de kauwtabletten snel uitgewerkt zijn. Dit komt doordat je maag iedere twee tot vier uur nieuw maagzuur aanmaakt.

Kan je Rennies als je zwanger bent veilig gebruiken?

Je kan Rennies veilig gebruiken tijdens je zwangerschap. Er zijn geen nadelige gevolgen je baby bekend. Dit medicijn werkt alleen in je maag. Het wordt dus niet opgenomen in je bloed. Ook tijdens de borstvoedingsperiode kan je Rennie daarom veilig gebruiken.

Gebruik je nog andere medicijnen of twijfel je of het in jouw situatie veilig is om deze tabletten te gebruiken? Vraag dan je arts of apotheker om advies voor je het begint te gebruiken. Sommige medicijnen hebben namelijk een wisselwerking met Rennie.

Wist je dat...?

Moeders van Morgen geeft advies over medicijngebruik

Moeders van Morgen is een kenniscentrum van Bijwerkingencentrum Lareb. Deze organisatie doet onderzoek naar medicijngebruik rondom de zwangerschap. In de kennisbank kan je per (genees)middel opzoeken of je het veilig kan gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Hoe gebruik je Rennies?

Rennies zijn er in verschillende smaken: pepermunt, sinaasappel en anijs. Dit zijn allemaal kauwtabletten. Lees hier hoe je deze tijdens je zwangerschap kan gebruiken:

  • Kauw of zuig op de tabletten, slik ze niet in een keer door.
  • Gebruik niet meer dan 11 tabletten per dag. Kijk hiervoor in de bijsluiter.
  • Een goede richtlijn is om na iedere maaltijd en voor je gaat slapen 1 tot 2 kauwtabletten te nemen.
  • Gebruik je andere medicijnen? Neem Rennie dan pas een á twee uur nadat je deze ingenomen hebt.

Waar moet je op letten?

  • Gebruik Rennie niet als je extra gevoelig bent voor calciumcarbonaat of magnesiumcarbonaat.
  • Als je problemen hebt met je nieren, vraag dan voor gebruik advies aan je arts.
  • Gebruik de kauwtabletten van Rennie niet langer dan veertien dagen achter elkaar.
  • Er bestaat ook een Rennie Duo tablet. Deze mag je maximaal zeven dagen achter elkaar gebruiken.

Bijwerkingen van Rennies

Het gebruik van Rennies kan een aantal bijwerkingen hebben. Zo kan je gaan boeren en misselijk worden. Dit verschilt per persoon. Deze bijwerkingen komen maar heel weinig voor.

Tip

Vermijd sommige producten wanneer je last hebt van maagzuur

Sommige etenswaren en dranken vergroten de kans op maagzuur. De volgende producten kan je het beste vermijden: Vet en gefrituurd eten, dranken met koolzuur, citrusvruchten, pittig en gekruid eten, tomaten en koffie of thee met cafeïne.

Andere hulpmiddelen tegen maagzuur

Wil je liever geen geneesmiddelen gebruiken of heb je geen Rennies thuis? Er zijn ook natuurlijke producten die kunnen helpen als je last hebt van maagzuur.

  • Gemberthee. Gember werkt kalmerend op de maag. In deze thee zit geen cafeïne omdat het een kruidenthee is.
  • Haver. Een lepel haver(mout) vlokken helpt mogelijk tegen maagzuur. Dit komt doordat de vezels in haver het zuur in je maag kunnen binden en in de maag houden.
  • Bananen. Er zitten veel vezels in bananen. Deze vezels zorgen ervoor dat maagzuur in de maag blijft. Het eten van dit fruit wordt aangeraden als je last hebt van zure oprispingen.
  • Speeksel. Geloof het of niet, je eigen speeksel kan ook wonderen doen. Het heeft eigenschappen die je maagzuur tot rust kunnen laten komen. Neem een kauwgompje en maak zo extra speeksel aan.
  • Melk. In melk zit de voedingsstof calcium. Deze stof werkt kalmerend op je maag. Vet kan juist voor maagzuurklachten zorgen, neem daarom magere melk.
  • Andere geneesmiddelen. Er zijn ook andere zelfzorgmiddelen die je naast Rennies kan gebruiken. Denk aan Gaviscon of maagzuurremmers, zoals omeprazol.