Vliezen gebroken

De vruchtwaterzak, waar de baby in zit tijdens de zwangerschap, is gemaakt van dunne vliezen. Bij 1 op de 10 vrouwen kondigt de bevalling zich aan met het spontaan breken van de vliezen. Voor de rest begint het met weeën, en breken de vliezen ergens tijdens de bevalling. Wat betekent het als je vliezen gebroken zijn?

Waarom breken vliezen?

Je baby zit gedurende de zwangerschap veilig in de vruchtwaterzak. Daar is hij beschermd tegen invloeden van buitenaf. De vliezen van de vruchtwaterzak zitten vast aan de baarmoedermond en de placenta.

Hoewel er nog weinig onderzoek is gedaan, heeft men een vermoeden welke factoren invloed hebben op hoe sterk of hoe zwak de vruchtwaterzak is. Naarmate de baby groeit, wordt deze zak steeds dunner. Uiteindelijk bezwijkt de vruchtwaterzak onder invloed van enzymen, hormonen en druk veroorzaakt door bijvoorbeeld baarmoedersamentrekkingen (weeën!). Om je baby geboren te kunnen laten worden, moeten je vliezen gebroken zijn.

Hoe herken je vruchtwaterverlies?

Als de vliezen breken, komt er vruchtwater vrij. Soms breken de vliezen bij de baarmoedermond. In zo’n geval kan er een golf vruchtwater vrijkomen. Dit gebeurt echter lang niet altijd. Het vruchtwater kan ook met kleine beetjes vrijkomen, of in een geleidelijke, langzame stroom, of met slechts enkele druppels per keer. Zeker als de vliezen hoger in de baarmoeder zijn gescheurd, hoef je de ‘golf’ niet erg te merken.

Het kan daarom soms lastiger zijn om te bepalen of het daadwerkelijk om vruchtwater gaat. Vruchtwater is helder van kleur, soms met witte vlokken. Als de baby in het vruchtwater gepoept heeft, kan het groen of bruin zijn (bel dan meteen met de verloskundige!). Ook kan er wat bloed in vermengd zitten, waardoor het roze van kleur is. Het ruikt niet zoals urine en als je vruchtwater verliest, kun je dit niet tegenhouden zoals je je urine zou ophouden.

Bij twijfel: bel de verloskundige!

Gebroken vliezen na 37 weken

Vliezen gebroken als gevolg van weeën

Voor 90% van de vrouwen begint de bevalling met weeën. Het breken van de vliezen kan daardoor veroorzaakt worden door:

  • enzymen die door het bevallingsproces geactiveerd worden en de vruchtwaterzak verzwakken;
  • hormonen die de vruchtwaterzak verzwakken;
  • druk veroorzaakt door de samentrekkingen van de baarmoeder.

Vliezen gebroken maar geen weeën

Voor de overige 10% begint de bevalling dus met het spontaan breken van de vliezen, zonder dat de weeën zijn begonnen. Dat kan veroorzaakt worden door:

  • vroegtijdige activering van de enzymen die de vruchtwaterzak kunnen verzwakken;
  • druk veroorzaakt door harde buiken;
  • druk veroorzaakt door een grote baby;
  • te veel vruchtwater in de vruchtwaterzak, waardoor de druk op de vliezen toeneemt;
  • infecties.

Binnen 24 uur moeten de weeën op gang komen, anders zal je in het ziekenhuis ingeleid worden.

Als je vliezen breken voor 37 weken

In zeldzame gevallen kan vruchtwaterverlies optreden voor 37 weken zwangerschap. Neem in het geval van vroegtijdig gebroken vliezen altijd contact op met de verloskundige om advies in te winnen. Het prematuur breken van de vliezen kan veroorzaakt worden door:

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app