Zwangere vrouw en partner wachten op bevalling

Oef.. zijn we er al bijna? Je begint de eindstreep te naderen en je wordt onrustig. Ondertussen ben je al met zwangerschapsverlof, thuis kom je er achter dat vier weken nog best lang is om te wachten op de komst van de kleine. Hoe lang duurt het nog? Hoe overleef je het grote wachten?

36 weken zwanger tot 37 weken zwanger

Ben je voorbereid?

Zeker als je werkt, kan het zijn dat je nog niet aan alles bent toegekomen. Nu je wel moet stoppen met werken, kan je al je aandacht richten op de laatste voorbereidingen. Controleer je geboorteplan, kijk de inhoud van je vluchttas na. Is je bed al verhoogd? Heb je alles voor de babyuitzet in huis? Maak nu die laatste voorbereidingen, zodat je straks niet hoeft te stressen als de kleine komt.

Maak afspraken

Je zal wat rustiger aan moeten doen omdat je sneller moe bent, maar gezellig lunchen met één van je beste vriendinnen kan je rustig doen. Het verzet tenslotte je gedachten eventjes. Ook als je in bed moet blijven kan je nog steeds vriendinnen uitnodigen. Vraag ze bijvoorbeeld om een lekkere lunch mee te nemen.

Wees niet bang om ook na je uitgerekende datum nog afspraken te maken. Vermeld er gewoon bij dat het goed mogelijk is dat je de afspraak zal moeten afzeggen – for obvious reasons. Men zal het echt wel begrijpen.

Losse klusjes afronden

Iedereen heeft wel losse klusjes rond het huis liggen waar je gewoon niet aan toekomt. Het vervangen van die ene lamp, of het opruimen van die verhuisdoos die naar zolder is verbannen… Maar pas wel op! Til geen zware dingen en zorg voor veiligheid.

wachten op bevalling

38 weken zwanger tot 39 weken zwanger

Structuur!

Wachten wordt pas echt vervelend als je niks anders te doen hebt dan naar de klok te kijken. Zorg dus dat je een dagelijkse routine hebt die je kan doorlopen. Dan heb je altijd iets omhanden, en weet je ook waar je over een uur mee bezig bent. Ook al bestaat je structuur uit het kijken van je favoriete serie, gevolgd door een dutje…

Informeer je

Met de bevalling in zicht is het handig om goed te weten wat er gaat gebeuren. Lees bevallingsverhalen en zoek informatie over wat je kan tegenkomen. Oefen alvast je ontspanningstechnieken, zorg dat je weet wat je opties zijn voor pijnbestrijding. Misschien vind je het fijn om met je moeder te praten en haar te vragen hoe zij de bevalling heeft ervaren. Weer een middag gevuld!

Vind inspiratie

Nu je de tijd hebt, kun je rustig gaan zitten internetten zonder schuldgevoel. Pak je laptop, telefoon of tablet, ga naar Pinterest of andere dergelijke sites en laat je inspireren. Let wel op je portemonnee, het is héél verleidelijk om veel geld uit te geven vanaf de bank… Niet alleen voor de baby, ook voor jezelf!

Ook een nieuwe hobby oppakken kan heel makkelijk vanaf de bank. Pak je familiefoto’s, een ongebruikt fotoalbum, wat gekleurd papier en ga bijvoorbeeld zitten scrapbooken.

wachten op bevalling

40 weken zwanger

Hou het fris

Als je voor het eerst in tijden weer thuis zit nadat je met zwangerschapsverlof bent gegaan, kan het zijn dat je oude routine en structuur weg zijn gevallen. Het is makkelijker om je douche ’s ochtends over te slaan nu je kan uitslapen…

Maar je voelt je echt lekkerder als je op tijd opstaat om toch onder de douche te springen. Je houdt jezelf gelukkig door jezelf schoon te houden. Zeker nu de bevalling op het punt staat te beginnen. Pas wel op als je vliezen al gebroken zijn – in bad gaan mag dan niet in verband met infectiegevaar.

Plan je maaltijden

Eten tijdens de zwangerschap is al lastig genoeg, als je alleen nog maar leeft op brood met jam is er ook niet veel meer aan. Zoek naar makkelijke, gezonde maaltijden en maak een maaltijdplan. Raak weer enthousiast over lekker en gezond eten. Dan is het ook veel minder verleidelijk om uit verveling naar de zak chips te grijpen.

Weet waarvoor je het doet

Hou je voor ogen waar je het allemaal voor doet: om straks je kleine in je armen te hebben. Dan is het een stuk makkelijker om het wachten te doorstaan. Lees je niet alleen in over de bevalling, zoek ook naar informatie over de eerste dagen met je baby. De bevalling is pas het begin van een lang leerproces met je kleine.

wachten op bevalling

41 weken zwanger tot 42 weken zwanger

Raak enthousiast!

Je bent al maanden bezig met het voorbereiden op de komst van de baby. Nu zijn alle voorbereidingen toch echt wel getroffen, en kan je niks anders doen dan wachten.

Geef je enthousiasme voor de komst van de kleine een andere invulling door nieuwe series te kijken of boeken te lezen. Voor je het weet heb je in een dag een heel seizoen van Breaking Bad gekeken. De komende dagen ben je wel zoet.

Verwen jezelf!

Je zit nu al zo lang te wachten op een ander, het is makkelijk om jezelf nog wel eens te vergeten. Maar het is juist prettig om goed voor jezelf te zorgen. Pak je favoriete verzorgende lotion, doe een gezichtsmaskertje op, lak je nagels, doe je favoriete luchtje op, ontspan!

Vertel vrienden en familie om niet constant te vragen of je al bevallen bent

Niks ergers als jij zit te wachten dan vrienden en familie die ook op je zitten te wachten. Ze weten wanneer je uitgerekend bent, en het doet niks voor jouw rust als je elke ochtend gebombardeerd wordt met berichtjes van mensen die informeren of het al zo ver is. Spreek daarom met iedereen af: geen nieuws is geen nieuws.