Hechting tussen ouders en baby in de kraamweek
De eerste dagen samen met je kindje zijn onvergetelijk én heel belangrijk. Hierin leer je elkaar kennen en begint de hechting tussen jou en je baby. Met een goede hechting leg je de basis voor een liefdevol en gezond leven. Je kraamverzorgende kan je hierbij helpen door voor een ontspannen kraamweek te zorgen.
Waarom is hechting belangrijk?
Na je bevalling breekt een belangrijke periode aan: de tijd waarin je kindje en jij aan elkaar wennen en naar elkaar toe groeien. Een goede hechting geeft jouw kindje zelfvertrouwen en een veilig gevoel. Je baby kan zich zo lichamelijk, geestelijk en emotioneel gezond ontwikkelen.
Een goede kraamverzorgende doet er daarom alles aan om het hechtingsproces tussen jou en je kindje te bevorderen. In de kraamtijd wordt namelijk de basis gelegd voor een gezonde hechting.
Bij Naviva krijg je meer dan alleen goede kraamzorg
Alle handelingen die je kraamverzorgende, bij Naviva ook wel Babyexpert genoemd, jou leert, dragen bij aan een optimale hechting tussen jou en je kindje. Van babymassage tot Dunstan Babytaal.
Hechting tijdens je kraamweek
Afhankelijk van de aanbieder van jouw kraamzorg, krijg je van je kraamverzorgende verschillende handvatten om de hechting tussen jou en je kindje te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan:
- Babymassage
- Dunstan Babytaal
- Draaiend verzorgen
Babymassage
Het masseren van je baby is een activiteit die de band tussen jullie versterkt. De massage werkt geruststellend, je kindje wordt rustiger en het slaapgedrag verbetert. Babymassage kan daarnaast vervelende darmkrampjes helpen te voorkomen.
De massagetechniek is speciaal ontwikkeld voor kindjes tot 6 weken oud. Op een rustig moment laat de kraamverzorgende zien hoe het masseren gaat. Leuk voor zowel mama als papa om te doen!
Dunstan Babytaal
De Australische Priscilla Dunstan ontdekte dat alle baby’s wereldwijd vijf huilgeluiden maken om hun behoeften kenbaar te maken. Zo zijn er aparte huiltjes voor honger, vermoeidheid, krampjes, een dwarszittend boertje en ander ongemak.
Met Dunstan Babytaal leer je deze geluiden herkennen. Als je kraamverzorgende geschoold is in deze methode, kan deze je uitleggen wat je bij elk huiltje het beste kan doen. Je weet zo eerder waar je kindje behoefte aan heeft. Dat is fijn voor je baby, maar ook voor jouw zelfvertrouwen als kersverse ouder. Extra leuk: je partner en de broertjes en zusjes van je baby kunnen ook volop meedoen met Dunstan Babytaal.
Draaiend verzorgen
Negen maanden heeft je kindje lekker warm, veilig en geborgen in de baarmoeder doorgebracht. Je kan je voorstellen hoe groot, spannend en koud de nieuwe wereld na de geboorte is. Draaiend verzorgen is een manier van omgaan met je baby, die zorgt voor extra veiligheid en geborgenheid.
Door vooral draaiende, ronde bewegingen te maken en het ruggetje van de baby bol te houden, boots je de foetushouding in de baarmoeder na. Je neemt je kindje als het ware mee naar een bekende, veilige plek. De techniek van draaiend verzorgen pas je bijvoorbeeld toe bij het omkleden, verschonen, optillen, in bed leggen of uit bad halen. Draaiend verzorgen stimuleert een gezonde lichamelijke en motorische ontwikkeling van je baby.
Andere manieren om hechting tijdens en na de kraamtijd te stimuleren
In de kraamperiode wordt de basis gelegd voor een warme hechting tussen je baby en jou als ouder. Na de kraamtijd blijft het proces van hechting natuurlijk doorgaan. Dit zorgt ervoor dat jullie sterke band verder groeit. Manieren om dit extra te stimuleren zijn:
- Huid-op-huidcontact
- Zachtjes praten of zingen tegen je kindje
- Je baby geruststellen als hij huilt
- Laten merken dat jij er voor hem bent
- Je kleine (vooral in het begin) niet te vaak blootstellen aan veel nieuwe gezichten en vreemde handen