Baby ligt op boxkleed speelkleed

Als je baby veel tijd door gaat brengen in zijn box, is een lekker boxkleed onmisbaar. Daarop kan hij comfortabel spelen, liggen en slapen. Maar waar moet je op letten als je er een gaat kopen? Wij geven je een aantal tips!

Waarvoor gebruik je een boxkleed?

Op de baby uitzetlijst is het boxkleed geen must have, maar toch is het absoluut een handig item. Zeker als je van plan bent om een box aan te schaffen. Je baby heeft dan een lekkere zachte ondergrond waarop hij veilig kan slapen en spelen. Ook zorgt het ervoor dat de box een ideale plek is voor tummy time en om te leren omrollen.

Wordt je baby wat te groot of te beweeglijk voor de box? Gebruik het boxkleed dan als speelkleed op de grond. Zo heeft je baby meer ruimte om zijn pas geleerde capriolen uit te halen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Welk boxkleed moet ik kopen?

Zoals bij zoveel babyspullen is de keuze enorm. Er zijn niet alleen verschillende kleuren, maar ook verschillende afmetingen, stoffen, diktes en prijzen. Om je een beetje wegwijs te maken in het grote assortiment, geven we hieronder een aantal tips voor het kopen van een boxkleed.

Kleur

De box staat meestal prominent in de woonkamer. Dan is het wel zo fijn als het kleed naar jouw smaak is. Gelukkig zijn er een hoop varianten: van kleurrijke tot rustige design boxkleden. Misschien wil je iets wat meer bij de inrichting past? Of ga je toch liever voor Woezel en Pip? Er is voor ieder wat wils!

Afmeting

Het is goed om op de afmetingen te letten. De maten van boxen en boxleden zijn namelijk niet universeel. Past geen enkel boxkleed perfect in de box? Koop dan altijd een kleed dat een aantal centimeters groter is dan de binnenkant van de box. Zo ligt het kleed aan de randen iets omhoog. Dit is juist goed, want dan voorkom je dat je baby eronder terecht komt.

In de volgende tabel zie je een aantal voorbeeldmaten met de juiste afmetingen voor het boxkleed:

Binnenmaat van de box Maat boxkleed
Lengte: 67 cm, Breedte: 92,5 cm Lengte: 75 cm, Breedte: 95 cm
Lengte: 71 cm, Breedte: 92 cm Lengte: 75 cm, Breedte 95 cm
Lengte: 75,5 cm, Breedte 97 cm Lengte: 77 cm, Breedte 97 cm
Lengte: 78 cm, Breedte 92 cm Lengte: 78 cm, Breedte 96 cm
Lengte: 80 cm, Breedte: 100 cm Lengte: 80 cm, Breedte: 100 cm
Lengte: 71 cm, Breedte: 122 cm (tweelingbox) Lengte: 71 cm, Breedte: 122 cm
Ø 95 cm (ronde box) Ø 110 cm
Babypark

Materiaal

Er zijn boxkleden van stof, rubber, schuim of plastic. Bedenk bij het kopen wat jij wil voor je kleine. Moet hij vooral lekker liggen? Kies dan een stoffen boxkleed. Wil je dat je baby veel grip heeft wanneer hij bijvoorbeeld leert zitten? Neem dan rubber of schuim. Wil je hem zijn eerste hapjes geven in de box? Dan is een plastic kleed de beste keuze. Een doekje eroverheen en het is schoon!

Dikte

Neem een comfortabel boxkleed dat niet té zacht is. Je baby’s gezichtje moet er niet in kunnen wegzakken; dan heb je namelijk kans op verstikkingsgevaar.

Als je het boxkleed toch nog wat te dun vindt, kan je er een stevig en vlak boxmatras onder leggen. Je baby ligt dan net wat comfortabeler. Let er dan wel op dat het matras precies in de box past, zodat je baby nergens klem kan komen te zitten.

Prijs

De meeste boxkleden zijn tussen de €30 en €60, maar je kan het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Er zijn namelijk al boxkleden vanaf €10. De duurste zijn rond de €100.

De hoofdfoto van dit artikel is gemaakt door Captured by Karin. Karin is newborn-, zwangerschaps- en familiefotografe in regio Limburg (Maasbracht).