Zwangerschapsgymnastiek

Zwangerschapsgymnastiek – of zwangerschapsgym – is een van de meest populaire zwangerschapscursussen. Het helpt je je voor te bereiden op de bevalling en informeert je over alles rondom je zwangerschap, bevalling en kraamperiode.

Wat is zwangerschapsgymnastiek?

Je lichaam krijgt natuurlijk veel te verduren tijdens je zwangerschap en de bevalling, met ongemakkelijke kwalen als rugpijn, spierkrampen en bekkenklachten als gevolg. Bij zwangerschapsgymnastiek leer je daarom verschillende oefeningen en technieken om het bekken te versterken, de houding te verbeteren, weeën op te vangen en effectief te persen.

Daarnaast kom je tijdens zwangerschapsgymnastiek alles te weten over het verloop van je zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. Je krijgt informatie over wat er met en in je lichaam gebeurt nu je zwanger bent en wanneer je bevalt. Want welke veranderingen ondergaat je lichaam eigenlijk allemaal? Welke spieren worden extra belast? En uit welke verschillende manieren van bevallen kan je allemaal kiezen? Zwangerschapsgymnastiek geeft antwoord op al deze, en nog vele andere vragen.


In samenwerking met Babyopkomst.tv

Keuze uit 5 online cursussen

Ontwikkeld door verloskundigen. Kijk lessen zo vaak je wilt. Kijk op je pc, tablet, mobiel of tv. Goed voorbereiden kan gewoon thuis op je bank!

Bekijk aanbod >

Wat veel vrouwen ook erg prettig vinden aan zwangerschapsgymnastiek, is dat het in groepen wordt gegeven. Dit is niet alleen heel gezellig, je kan ook nog eens al je ervaringen, (on)gemakken en tips & tricks uitwisselen met de andere mama’s in spé.

Voorbeelden van oefeningen

Om je lichaam een handje te helpen, komen tijdens zwangerschapsgymnastiek verschillende oefeningen en technieken aan bod. Deze oefeningen helpen je lichaam soepel te houden en te versterken ter voorbereiding op de bevalling. Om je een idee te geven van deze oefeningen, worden hier enkele voorbeelden gegeven.

Bekkenoefening

Deze oefening helpt het bekken te versterken. Neem voor deze oefening een kruiphouding aan, dus ga met handen en knieën op de grond staan. Span nu de bekkenbodemspieren aan en houd dit gedurende tien seconden vast. Ontspan hierna de bekkenbodemspieren weer. Herhaal deze oefening tien keer.

Techniek om weëen op te vangen

Het verschilt per persoon en wee welke houding het best werkt om de wee op te vangen. Eén manier is om voorover gebogen op een tafel te leunen. Plaats de voeten een stuk uit elkaar en wiebel een beetje met de heupen.

Wanneer te beginnen met zwangerschapsgymnastiek?

Je kunt zo rond de 5e maand van je zwangerschap beginnen met zwangerschapsgymnastiek. Of je liever een aantal weken eerder of later met de cursus wilt beginnen, is geheel aan jou. Het wordt echter niet aangeraden om zwangerschapsgymnastiek te ver voor de bevalling te volgen. Het goede effect van de oefeningen zal deels verdwenen zijn tegen de tijd dat je moet bevallen. Ook wordt het niet aangeraden om zwangerschapsgymnastiek te dicht op de bevalling te volgen. In dit geval kun je de cursus misschien niet afmaken.

Zoals bij alle zwangerschapscursussen geldt dat je je beter te vroeg dan te laat kunt opgeven voor de cursus. Wanneer je je te laat aanmeldt voor zwangerschapsgymnastiek, is het mogelijk dat alle lessen al vol zitten en je dus niet meer mee kunt doen!

Postnatale lessen

Vaak is het mogelijk om naast prenatale lessen (dus voor de geboorte van je baby) nog extra postnatale lessen (na de geboorte) te volgen. Ook na de komst van je kindje is het namelijk belangrijk om je lichaam fit te houden. Zo kan het goed herstellen van alle zware inspanningen van de afgelopen negen maanden. Informeer bij je aanbieder of het mogelijk is postnatale lessen zwangerschapsgymnastiek te volgen.

Aanbieders en kosten van zwangerschapsgymnastiek

De kosten voor zwangerschapsgymnastiek liggen tussen de €7,50 en €15 voor een losse les en tussen de €100 en €150 voor een cursus.

Zwangerschapsgymnastiek wordt door veel aanvullende zorgverzekeringen (deels) vergoed. Vergeet hiervoor niet een bewijs van deelname aan de cursus naar jouw zorgverzekering op te sturen. Het is verstandig om van te voren bij je zorgverzekeraar en de aanbieder van de cursus na te vragen of de cursus vergoed wordt. Lees hier meer over de vergoeding van zwangerschapscursussen >>