Baby in een tummy tub

De Tummy tub is een doorzichtige bademmer die wordt gebruikt om een pasgeboren baby in te laten badderen. Door de vorm van een Tummy tub en het warme water doet dit je baby denken aan de baarmoeder en kan hij hierin heerlijk ontspannen.

Wat is een Tummy tub?

Een Tummy tub is een bademmer die is ontworpen voor pasgeboren baby’s. In de volksmond wordt dit de Tummy tub genoemd naar het bekendste merk bademmer, maar er zijn ook andere merken die bademmers verkopen. Gebruik nooit een normale emmer als Tummy tub, dit is niet veilig!

Kenmerken van een veilige bademmer

De kenmerken voor een veilige bademmer zijn:

  • De wanden zijn doorzichtig. Hierdoor kan je jouw baby goed zien.
  • Op de zijkanten staat hoeveel water in de bademmer moet. Dit is afhankelijk van het gewicht van je baby. Zo kan je niet te veel water in de bademmer doen.
  • Op de onderkant zit een rubberen rand, waardoor de bademmer niet kan wegglijden.
  • De bovenkant heeft een brede rand. Dit zorg voor een goede ondersteuning van jouw armen en hier kan je baby zich niet aan bezeren.

In een Tummy tub zit je baby rechtop. Hij kan zijn armpjes en beentjes bewegen, maar voelt ook de wanden. In combinatie met het warme water lijkt dit voor je baby erg op de baarmoeder (zijn vertrouwde omgeving voor 9 maanden). Je baby voelt zich hierdoor veilig en het is dan ook niet vreemd dat dit een ontspannende werking op hem heeft.

Baby in Tummy tub

Als je de juiste hoeveelheid water in de Tummy tub doet, komt dit ongeveer tot je baby’s schouder. De billen van je baby moeten in contact komen met de bodem, dit zorgt ervoor dat je baby de foetushouding aan kan nemen.

Je zult je baby in de Tummy tub altijd goed in de gaten moeten houden. De ronde vorm van de Tummy tub zorgt al voor redelijk wat steun voor je baby als hij zit. Het is dan voldoende om je baby’s hoofdje te ondersteunen met een hand onder zijn kin.

Tummy tub standaard

Het voordeel van een Tummy tub is dat je deze ook op de commode of ergens anders kan zetten. Een standaard is dus niet altijd nodig. Het kan wel zijn dat je geen geschikte plek hebt om de Tummy tub op te zetten, in dat geval is een standaard handig. Dit zorgt er namelijk voor dat de bademmer op een prettige hoogte is en dat is wel zo makkelijk (en fijn voor je rug!). Als je een standaard koopt kijk controleer dan altijd of deze ook geschikt is voor jouw bademmer.

Babybadje of Tummy tub?

Op veel uitzetlijsten staat een babybadje of Tummy tub. Wij hebben ervoor gekozen om het babybadje hierop te zetten. De reden hierachter is dat veel kraamverzorgsters de voorkeur geven aan een babybadje. Het is namelijk een stuk makkelijker om je baby te wassen in een babybadje dan een Tummy tub. Dat neemt niet weg dat wij, net als bijna alle pasgeboren baby’s, wel fan zijn van de Tummy tub.

Hoelang gebruik je een Tummy tub?

Hoelang je een Tummy tub kan gebruiken is afhankelijk van hoe snel je baby groeit. De meeste Nederlandse baby’s zijn na ongeveer 6 maanden de bademmer ontgroeid.