babykleertjes wassen

Je hebt alle producten van de baby uitzetlijst in huis. De babykamer is af en de kledingkast ligt vol schattige babykleding. Maar wist je ook dat het verstandig is babykleertjes te wassen voor je baby deze draagt? En weet je hoe je babykleding het best kan wassen?

De huid van een pasgeboren baby is erg kwetsbaar. In babykleding en wasmiddel kunnen stoffen zitten die zijn huidje kunnen irriteren. Volg onderstaande 7 tips en je weet zeker dat je er alles aan hebt gedaan je baby’s huidje te beschermen.


In samenwerking met Klok

Het beste wasmiddel voor babykleertjes

Reinig de kleding van je kindje op de meest verantwoorde manier: ecologisch én zacht voor de huid. Bij Klok begrijpen ze precies wat jouw baby nodig heeft om fris en verzorgd voor de dag te komen.

Lees meer >

1. Was je wasmachine

In een wasmachine komt een hoop vuile was. Het is daarom niet zo vreemd dat een wasmachine zelf ook schoongemaakt moet worden. Dit kan vrij eenvoudig door eens in de zoveel tijd de wasmachine zonder was op 90 graden te laten draaien. Het is een mooi moment om dit te doen vlak voor je alle babykleertjes gaat wassen.

2. Babykleding wassen voor gebruik

Doordat in babykleertjes stoffen kunnen zitten die je baby’s huidje kunnen irriteren, wordt aangeraden alle babykleding voor gebruik eerst te wassen. Dit geldt ook voor je baby’s beddengoed, hydrofiele luiers en andere stoffen die in aanraking komen met je baby’s huidje. Een andere manier om je baby’s huidje te beschermen, is door kleertjes van biokatoen te kopen.

3. Was zo heet mogelijk

Voor het milieu is het beter op een lage temperatuur te wassen, voor je baby als de kleertjes op een zo hoog mogelijke temperatuur worden gewassen. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer bacteriën worden gedood. Lees wel goed in de labels tot welke temperatuur je de babykleding kan wassen.

4. Gebruik een neutraal wasmiddel

Je baby’s huidje is erg gevoelig en sommige baby’s zijn allergisch voor bepaalde wasmiddelen. Het is daarom verstandig een wasmiddel te gebruiken dat speciaal is ontwikkeld voor baby’s of een gevoelige huid (PH-neutraal en dermatologisch getest).

5. Gebruik geen wasverzachter

In wasverzachters zitten geur- en kleurstoffen die je baby’s huidje kunnen irriteren. Gebruik daarom – zeker de eerste maanden – geen wasverzachter voor de babykleertjes. Mocht je ondanks tip 4 je normale wasmiddel gebruiken, controleer dan of hier geen wasverzachter aan is toegevoegd.

6. Strijk zo heet mogelijk

Voor veel babykleertjes lijkt het misschien niet erg nuttig, toch raden wij aan de eerste weken alle babykleding te strijken. En wel zo heet mogelijk! Door de hoge temperatuur dood je een groot gedeelte van de overgebleven bacteriën.

7. Wanneer babykleertjes wassen

Voer bovenstaande tips bij voorkeur uit voordat je 37 weken zwanger bent. Vanaf dan kan je namelijk ieder moment bevallen en is het fijn als alle kleertjes gewassen zijn. Leg de kleertjes na het wassen in een stofvrije kast.