babykleertjes wassen

Je hebt alle producten van de baby uitzetlijst in huis. De babykamer is af en de kledingkast ligt vol schattige babykleding. Maar wist je ook dat het verstandig is babykleertjes te wassen voor je baby deze draagt? En weet je hoe je babykleding het best kan wassen?

De huid van je pasgeboren baby is erg kwetsbaar. In babykleding en wasmiddel kunnen stoffen zitten die zijn huidje kunnen irriteren. Volg onderstaande 7 tips en je weet zeker dat je er alles aan doet om de huid van je baby te beschermen.

1. Was je wasmachine

In een wasmachine komt een hoop vuile was. Het is daarom niet zo vreemd dat een wasmachine zelf ook schoongemaakt moet worden. Dit kan op een makkelijke manier. Laat eens in de zoveel tijd de wasmachine zonder was op 90 graden draaien. Het is een mooi moment om dit te doen vlak voor je alle babykleertjes gaat wassen.

2. Babykleding wassen voor gebruik

In babykleertjes zitten mogelijk stoffen die de huid van je baby kunnen irriteren. Daarom wordt aangeraden om alle babykleding voor gebruik eerst te wassen. Dit geldt ook voor je baby’s beddengoed, hydrofiele luiers en andere stoffen die in aanraking komen met de huid van je baby. Een andere manier om deze te beschermen, is door kleertjes van biokatoen te kopen.

3. Was zo heet mogelijk

Voor het milieu is het beter op een lage temperatuur te wassen. Voor je baby is het juist beter als de kleertjes op een zo hoog mogelijke temperatuur worden gewassen. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer bacteriën worden gedood. Lees wel goed in de labels tot welke temperatuur je de babykleertjes kan wassen.

4. Gebruik een neutraal wasmiddel

De huid van je baby is erg gevoelig. Sommige baby’s zijn allergisch voor bepaalde wasmiddelen. Het is daarom verstandig om een wasmiddel te gebruiken dat speciaal is ontwikkeld voor baby’s of voor een gevoelige huid (PH-neutraal en dermatologisch getest).

5. Gebruik geen wasverzachter

In wasverzachters zitten geur- en kleurstoffen die de huid van je baby kunnen irriteren. Gebruik daarom geen wasverzachter voor de babykleertjes. Vooral in de eerste maanden kan je dit beter niet doen. Gebruik je normaal wasmiddel om de babykleertjes te wassen? Controleer dan of hier geen wasverzachter aan is toegevoegd.

6. Strijk zo heet mogelijk

Voor veel babykleertjes lijkt het misschien niet zo nuttig. Toch raden wij aan om de eerste weken alle babykleding te strijken, en wel zo heet mogelijk. Door de hoge temperatuur dood je een groot gedeelte van de overgebleven bacteriën.

7. Wanneer babykleertjes wassen

Was en strijk de babykleding het liefst voordat je 37 weken zwanger bent. Vanaf dan kan je namelijk ieder moment bevallen. Het is dan fijn als alle kleertjes gewassen zijn. Leg de kleertjes na het wassen in een stofvrije kast. Nog even geduld hebben tot je ze aan kan trekken bij je baby!