Moeder kleedt baby om op commode

Een commode maakt je baby verschonen en aankleden makkelijker. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van de babykamer. Waarop kan je letten als je er een koopt? En hoe kan je op een handige manier de commode indelen?

Wat is een commode?

Een commode is een meubelstuk dat je gebruikt om je baby op te verschonen en aan te kleden. Het wordt ook wel een verzorgingstafel of verschoontafel genoemd. Naast ruimte voor verschonen en aankleden heeft de commode ook plek om verzorgingsproducten op te bergen. Bij wat grotere commodes kan je ook babykleding, een slaapzak of beddengoed opbergen.

Veiligheid van de verzorgingstafel

Het is belangrijk dat de commode een veilige plek is om je kindje te verschonen of aan te kleden. Daarom is het goed om op de volgende dingen te letten:

  • Stevigheid. Een veilige verzorgingstafel staat stevig en wiebelt niet. Bij een commode op wieltjes is het belangrijk dat op minstens twee wieltjes een rem zit, zodat je ze kan vastzetten.
  • Goed afgewerkt. Heb je een vintage commode gekocht, bijvoorbeeld via Marktplaats? Controleer dan of deze geen splinters of scherpe randen heeft. Schuur hem zo nodig op.
  • Opstaande randen. Staat de verzorgingstafel niet tegen een muur? Zorg er dan voor dat deze aan de achterkant een opstaande rand van minstens 3 cm heeft.
  • Lades met stop. Wanneer je een commode met lades hebt, is het belangrijk dat hier een stop op zit. Zo voorkom je dat de lade op de grond kan vallen.
  • Veel gebruikte spullen in de buurt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg er daarom voor dat je kindje niet los op de commode ligt. Hiervoor helpt het als de spullen die je het meest gebruikt in de buurt staan.
  • Geen gaten of kleine onderdelen. Als de commode gaten van 7 tot 12 mm heeft, kan je baby hier met zijn vinger in vast komen te zitten. Kleine onderdelen zorgen voor verstikkingsgevaar. Zorg er dus voor dat de commode geen gaten of kleine onderdelen heeft.

Waarop letten bij het kopen van een commode?

Iedere dag breng je behoorlijk wat tijd door aan de commode. Daarom is het fijn om een commode te hebben die niet alleen veilig is, maar ook bij jouw wensen past. Vind je het lastig om te bepalen wat bij jou past? Dan kan het helpen om over de volgende dingen na te denken.

Afmeting commode

De afmeting van de commode is een belangrijk onderdeel bij het maken van je keuze. Het is fijn als het blad van de commode zo’n 75 cm lang en 65 cm breed is. Er is dan genoeg ruimte voor een aankleedkussen. Daarnaast heb je ruimte over voor bijvoorbeeld een mandje met luiers of verzorgingsproducten.

Ook is het slim om op de hoogte van de commode te letten. Een handige hoogte is meestal 85 cm tot 105 cm. Dit hangt af van jouw lengte en die van je partner. Test daarom het liefst van tevoren of de commode niet te hoog of te laag is. Je kan dan ook gelijk testen of je voeten onder de commode kunnen. Dit zorgt ervoor dat je dichter bij je kindje kan staan.

Commode met lades of planken?

De ene ouder vindt een commode met lades handiger, terwijl de ander liever voor een commode met planken kiest. Het voordeel van lades is dat je deze kan opentrekken. Daardoor hoef je niet te bukken om er iets uit te pakken. Ook zorgen ze voor een beter overzicht en raak je minder snel iets kwijt.

Wandcommode bij kleine babykamer

In een kleine babykamer kan een wandcommode handig zijn. Deze inklapbare commode maak je aan de muur vast. Is je baby verschoond en aangekleed? Dan klap je de klep van de commode dicht. Hierdoor neemt deze bijna geen ruimte in beslag. Zo houd je meer ruimte over voor bijvoorbeeld een lekkere stoel om je baby in te voeden.

Bladvergroter commode

Met een bladvergroter maak je de commode een stukje groter. Het wordt ook wel een commode opzetstuk, luierplank of aankleedplank genoemd. Een bladvergroter voor de commode zorgt ervoor dat je kindje recht voor je kan liggen, met zijn voetjes naar je toe. Dit kan het verschonen of aankleden van een beweeglijke baby makkelijker maken.

Stijl: van moderne tot vintage commode

Tot slot is ook het ook leuk als de verzorgingstafel past bij de rest van de babykamer. Gelukkig zijn commodes in allerlei stijlen te koop, van modern tot traditioneel. Past de commode toch niet helemaal bij de kamer? Dan kan je hem altijd nog een andere kleur geven, of er andere handgreepjes of pootjes op plaatsen.

Bladvergroter op commode
Commode met bladvergroter

Commode indelen

Voor de verzorging van je baby heb je heel wat nodig: van luiers tot billendoekjes en van hydrofiele doeken tot babyzalf. Hoe deel je de commode zo in dat hij opgeruimd blijft?

Plankje boven commode

Een plankje boven de commode zorgt voor extra opbergruimte bij de verzorgingstafel. Ook kan je op het plankje spullen buiten het bereik van je baby leggen. Als je genoeg opbergruimte ruimte in en op de verzorgingstafel hebt, kan je het plankje gebruiken om leuke spulletjes of knuffels op te zetten.

Is je kindje al wat groter? Zorg er dan voor dat het plankje zo hoog hangt, dat hij er niet zijn hoofd tegen kan stoten.

Commodemandjes

Commodemandjes helpen je om de verzorgingstafel opgeruimd te houden. Vaak hebben ze een leuk printje. Is je kind al wat groter? Dan kan je ze gebruiken om bijvoorbeeld speelgoed of knutselspullen in op te bergen. Zo blijven ze goed van pas komen.

Ladeverdelers

Als je een commode met lades hebt, zijn ladeverdelers handig om voor overzicht te zorgen. Hiermee kan je vakjes maken, waardoor je de verschillende verzorgingsspullen goed kan scheiden.

Aankleedkussen

Een aankleedkussen zorgt ervoor dat je kindje er tijdens het verschonen comfortabel bij ligt. Dit kussen heeft een opstaande rand, zodat je kindje er niet zomaar vanaf rolt. De hoes van een aankleedkussen is makkelijk af te nemen met een doekje en kan in de wasmachine.

Mozes mand of verschoonmand

Een Mozes mand of verschoonmand is een rieten mand die je in plaats van een aankleedkussen kan gebruiken. Deze heeft een nog hogere opstaande rand, wat extra veilig kan voelen. Ook past deze helemaal bij de babykamer trends van nu. Een nadeel is dat een verschoonmand wat minder makkelijk schoon te maken is. Ook is hij meestal duurder dan een aankleedkussen.

Commode van forumlid keeks
Commode van forumlid keeks

Tips van forumleden

Ben je benieuwd naar nog meer tips voor het kopen en indelen van een verzorgingstafel? Op het forum werden deze tips genoemd:

  • Zorg voor genoeg ruimte rond het aankleedkussen. “Ik wilde een iets bredere commode. Zodat ik naast het aankleedkussen nog ruimte overhoud voor doekjes, luiers, kleertjes, enzovoort.” – Annabel92
  • Zorg dat verschoonspullen in de buurt staan. “Op het mandje op onze verzorgingstafel zit lotion, sudocrème, een thermometer en zo. Die kan je ook in de eerste la doen, zodat je deze spullen snel bij de hand hebt.” – R.mse
  • Kies voor handige lades. “Geen ‘push-to-open’ lades, omdat de lade dan open gaat wanneer je er tegenaan staat bij het verschonen. De lade moet met één hand te openen zijn en dan niet scheef uit de kast komen.” – JJ-88
  • Gebruik bakjes voor beter overzicht. “Bakjes om de commode in te delen zijn ideaal! Vooral omdat je de verzorgingstafel waarschijnlijk heel vaak opnieuw indeelt.” – Millie90
  • Een spiegel onder het plankje. “We hebben een plankje boven de commode met een spiegel aan de onderkant. Dit zorgt er in ons geval voor dat hij (meestal) rustig blijft liggen.” – Josefiennn

Heb jij een tip voor het kopen van een commode die je hierboven nog mist? Laat het weten op het forum!

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app