Stel bekijkt wagen tijdens kinderwagen kopen

Wanneer je een kinderwagen gaat kopen, ontdek je dat er veel keuze is. Van compacte kinderwagens tot luxe wagens met allerlei bijbehorende spullen. Het liefst heb je er een die veilig, handig én plezierig is. Waarop kan je letten als je een kinderwagen gaat kopen?

Een kinderwagen kopen

Een kinderwagen is voor veel ouders een onmisbaar onderdeel van de babyuitzet. Het is de perfecte manier om je kindje te vervoeren tijdens een dagje weg, boodschappen doen of een wandeling door de buurt. Je baby brengt er waarschijnlijk heel wat tijd in door. Ga je een kinderwagen kopen? Dan is het daarom belangrijk om te kijken of deze bij je wensen past.

Soorten kinderwagens

Je kan veel verschillende soorten kinderwagens kopen. De bekendste soorten zijn de 3 in 1 kinderwagen, de wandelwagen, de buggy en de duo kinderwagen.

3 in 1 kinderwagen

Een 3 in 1 kinderwagen kan je gebruiken vanaf de geboorte van je kind tot hij ongeveer 4 jaar is. Ze worden ook wel combiwagens genoemd en bestaan uit een onderstel, reiswieg en wandelwageninzet. Wanneer je kindje nog niet kan zitten, vervoer je hem in de reiswieg. Wanneer hij dit wel kan, gebruik je de wandelwageninzet.

Wandelwagen

Sommige ouders vinden het fijn om hun baby in de eerste maanden zoveel mogelijk in een draagzak of draagdoek bij zich te dragen. Verwacht je om deze reden weinig gebruik te maken van een kinderwagen met reiswieg? Dan kan je voor een wandelwagen kiezen. Deze kan je pas gebruiken vanaf het moment dat je kindje goed rechtop kan zitten. Dit is meestal tussen de 6 en 9 maanden.

Je kindje brengt veel tijd door in de wandelwagen. In de reiswieg ligt hij ongeveer een half jaar, maar in de wandelwagen zit hij een paar jaar. Daarom is het extra belangrijk om erop te letten dat deze comfortabel, veilig en makkelijk te gebruiken is.

Buggy

Een buggy is een wandelwagen die je gemakkelijk in- en uitklapt. Hij neemt weinig ruimte in en weegt niet veel. Daardoor is deze wagen fijn om mee te nemen in de auto of op vakantie. In een buggy heeft je kindje minder ondersteuning dan in een wandelwagen. Je kan deze daarom pas gebruiken als hij goed zelfstandig kan zitten.

Duo kinderwagen

Heb je een dreumes of peuter en krijg je een tweede kindje? Dan kan een duo kinderwagen een fijne keuze zijn. Deze kinderwagen heeft plek voor een wandelwageninzet én een reiswieg. Daardoor kan je niet alleen je baby erin vervoeren, maar ook je oudere kindje. Wanneer je een tweeling hebt, kan je een duowagen met twee reiswiegen of een duobuggy met twee wandelwageninzetten kopen.

Waarop kan je letten?

Bij het zoeken naar de perfecte kinderwagen zijn er verschillende dingen waarop je kan letten. Het is goed om van tevoren te bedenken wat je belangrijk vindt. Je kan over de volgende punten nadenken.

Veiligheid

Je baby brengt heel wat uren door in de kinderwagen. Het is dan ook belangrijk dat hij er veilig in vervoerd wordt. Een veilige kinderwagen heeft het keurmerk NEN-EN 1888 (de Europese norm voor kinderwagens). Dit staat op een sticker op de wagen aangegeven. Daarnaast kan je op de volgende punten letten:

 • Je kindje krijgt genoeg frisse lucht door een goede ventilatie (het liefst op meerdere manieren: in de kap, de zijwanden en in de matrasbodem).
 • De kinderwagen heeft op minstens twee wielen een rem.
 • De zonnekap beschermt goed tegen de zon.
 • Aan de binnenkant van de reiswieg zitten geen losse onderdelen waar je kindje bij kan, zoals hengsels.
 • Een buggy of wandelwagen moet een drie- of vijfpuntsgordel hebben.
 • Een dubbele beveiliging zorgt ervoor dat de wagen niet onverwacht kan inklappen.

Gemak voor je baby

Het is belangrijk dat je baby genoeg ruimte heeft in de kinderwagen. Vooral in het eerste jaar groeit je kindje snel. Let er daarom op dat hij genoeg groeiruimte heeft in de wagen.

Ook is een verstelbaar wandelwagenzitje heel fijn voor je kleine. Je kan je kindje dan op verschillende manieren meenemen, van actief zittend tot liggend. Wel zo prettig als het tijd is voor een dutje. Let er ook op dat je kindje een goede zithouding kan aannemen. Hiervoor zijn een kort zitvlak en een voetensteun belangrijk.

Inklapgemak

Heb je niet zoveel opbergruimte in huis of in je auto? Dan is het slim om van tevoren te testen hoe klein je de kinderwagen kan inklappen en hoe snel en makkelijk dit gaat. Kijk daarbij ook of je de wielen van de wagen kan halen.

Als je in een bovenwoning woont, til je de kinderwagen misschien vaak de trap op en af. Het is dan fijn als deze niet te zwaar is om (alleen) te tillen.

Hoogte en ruimte

Wanneer je lang bent, is het slim om op de hoogte van het zitje en de duwstang te letten. Het is niet fijn als je bukkend achter de wagen staat. Een verstelbare duwstang zorgt ervoor dat je deze aan kan passen aan jouw lengte en die van je partner.

Wil je vaak boodschappen met de kinderwagen gaan doen? Dan is het handig om onderin een extra grote opbergmand te hebben.

Soepel rijdend op verschillende terreinen

Ga je graag wandelen in de natuur en ben je van plan om er met de kinderwagen lekker op uit te trekken? Dan is het slim om op de wielen te letten. Door brede wielen met extra profiel heb je meer grip op oneffen terrein. Dit rijdt lekkerder. Ook kan je voor luchtbanden kiezen in plaats van kunststofbanden. Deze hebben meer demping. Je baby heeft dan minder last van hobbels.

Ben je benieuwd hoe de wagen op verschillende soorten terrein rijdt? Ga dan eens langs bij een babyspeciaalzaak. Hier is vaak een testparcours met bijvoorbeeld een stukje gras, zand en asfalt. Door hier een rondje te rijden met de wagen voel je hoe soepel deze rijdt.

Bijbehorende spullen voor de kinderwagen

Heb je een kinderwagen gekozen? Dan zijn er allerlei spullen die je erbij kan kopen. Deze kunnen het gebruik van de kinderwagen makkelijker maken. Denk aan een meerijdplankje waar je peuter op kan staan of een haak waar je de luiertas aan kan hangen. Ontdek hier meer handige accessoires >>

Kindje in kinderwagen

Tips bij het kopen van een kinderwagen

Het kiezen van de beste kinderwagen die bij jullie past kan lastig zijn. De tips hieronder kunnen je helpen als je een kinderwagen gaat kopen.

 • Praat er met andere ouders over. Heb je mensen in je omgeving met kleine kinderen? Dan is het slim om naar hun ervaringen met kinderwagens te vragen. Misschien kan je hun wagen testen of hebben ze iets wat je kan lenen of overnemen.
 • Lees reviews. Bij webshops kan je vaak de ervaringen van andere ouders lezen. Dit helpt om een beeld te vormen van een kinderwagen en de voor- en nadelen goed op een rijtje te krijgen.
 • Kijk rond in babyspeciaalzaken. In een babyspeciaalzaak kan je verschillende wagens met elkaar vergelijken. Vaak is er een ruimte met verschillende terreinen, zoals een stuk stoep, bospad, grindpad. Hier kan je een rondje rijden om kinderwagens uit te testen. Ook kan je goed zien hoeveel er in de opbergmand past.
 • Test of de kinderwagen in je auto past. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en weet je zeker dat je de kinderwagen kan meenemen in je auto.
 • Kijk of de autostoel erop kan. Heb je al een autostoeltje gekocht? Check dan of je deze met speciale adapters op de kinderwagen kan plaatsen.
 • Controleer een tweedehands wagen goed. Door een tweedehands wagen te kopen, bespaar je vaak veel geld. Let er wel altijd op dat de wagen nog in orde is. Controleer of de sluitingen nog goed dichtgaan en of de wielen nog genoeg profiel hebben.
 • Kijk of de rijrichting van het zitje aan te passen is. Het eerste jaar maakt je kindje graag oogcontact met jou, maar daarna kijkt hij graag naar de wijde wereld in.
 • Check of je de bekleding kan wassen. De kans is groot dat de wagen heel wat over zich heen zal krijgen, van gemorste melk tot ongelukjes. Wel zo fijn als de bekleding dan in de wasmachine mag.