Abel

De naam Abel betekent 'adem'

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Abel
  • Geboortekaartjes met de naam Abel
  • Geboortekaartjes met de naam Abel
  • Geboortekaartjes met de naam Abel
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Abel?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Abel

53%
49%
43%
21%
7%
13%

Welke kenmerken vind je bij Abel passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Abel

Abel is een Hebreeuwse naam en betekent ‘adem’. De naam is afgeleid van het woord ‘hevel’, dat ‘adem’ betekent. Ook kan het een vleivorm zijn van de naam Abe. Die naam betekent ‘door adel schitterend’.

De naam is bekend uit de Bijbel. Abel was de zoon van Adam en Eva. In een ruzie vanwege een offer wordt Abel vermoord door zijn broer Kaïn. Hierdoor wordt Abel vaak gezien als een symbool voor onschuld.

Abel is daarmee de eerste persoon op aarde die te maken kreeg met sterfelijkheid. Dit is een direct gevolg van de zondeval, waarmee Adam en Eva het eeuwige leven opgaven om kennis van goed en kwaad te verkrijgen.

Aantallen en varianten Abel

De naam Abel komt al voor in de Bijbel en is dus al heel lang in gebruik. Hij was echter nooit heel populair. Rond de jaren ’90 werd deze jongensnaam steeds vaker gebruikt. In 2021 kregen 284 jongens de naam Abel.

Wetenswaardigheden Abel

De Taarten van Abel is een geliefd kinderprogramma. In het programma komt bakker ‘Abel’ langs bij kinderen. Samen bakken ze een taart voor iemand die bijzonder is in het leven van het kind. Tijdens het bakken interviewt Abel de kinderen en vertellen zij hun verhalen. Het programma won een Gouden Stuiver.

Bekijk ook deze namen

Jax, Tom, Mohammed, Max, Joshua, Lucas, Moos, Boaz, Siem, Finn