Agneta

Agneta is afgeleid van Agnes

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Agneta
  • Geboortekaartjes met de naam Agneta
  • Geboortekaartjes met de naam Agneta
  • Geboortekaartjes met de naam Agneta
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Agneta?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Agneta

38%
23%
46%
15%
8%
46%

Welke kenmerken vind je bij Agneta passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Agneta

Agneta is afgeleid van Agnes. Agnes is een meisjesnaam, doe komt van het Griekse woord ‘hagnos’. Dit betekent ‘heilig’ of ‘zonder schuld, rein, kuis’.

De naam werd al vroeg bekend in West-Europa, mede door de bekendheid van de heilige Agnes en de aan haar verbonden agnietenkloosters, maar ook doordat de naam veel voorkwam in Franse vorstelijke kringen.

Aantallen en varianten Agneta

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Agneta als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Agneta per jaar gegeven is

Agneta is afgeleid van Agnes. Er zijn bijna 31.500 vrouwen met de naam Agnes en meer dan 2.500 mannen. De naam is iets gebruikelijker als volgnaam dan als eerste naam. Voor mannen wordt Agnes vrijwel altijd als volgnaam gebruikt.

In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw was de naam het populairst, daarna werd hij steeds minder vaak aan kinderen gegeven. Deze ontwikkeling is ook bij de mannen te zien, maar waar Agnes altijd al een populaire meisjesnaam was, wordt deze pas vanaf ongeveer 1930 vaker aan jongens gegeven.

Er is een aantal varianten op de naam Agnes, maar die zijn duidelijk veel minder populair. Zo zijn er ongeveer 800 vrouwen die Agneta of Agnetha heten en ongeveer 1.000 met de naam Agnieta of Agnita. De g en n worden ook wel omgewisseld. Zo zijn er 1.100 vrouwen die Angenita heten en nog eens 600 met de naam Angenieta.

Ook Ines is afgeleid van Agnes. Deze naam komt ongeveer 600 keer voor.

Wetenswaardigheden Agneta

De meisjesnaam Agneta werd ineens veel populairder gedurende de jaren ’70 en ’80. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het succes van de popgroep ABBA. Agneta was de blonde zangeres van deze band, die doorbrak na het winnen van het Eurovisie Songfestival. Ze hadden grote hits als Dancing Queen en Waterloo.

Op basis van hun nummers werd bovendien de hitmusical Mamma Mia! gemaakt. Deze werd in 2008 verfilmd met Meryl Streep in de hoofdrol.

Namen die lijken op Agneta

Ines, Angenieta, Angenita, Agnetha, Agnieta, Agnita

Bekijk ook deze namen

Rosie, Rosa, Hailey, Lauren, Julie, Sarah, Femke, Charlotte, Emma, Lina