Amber

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Amber
  • Geboortekaartjes met de naam Amber
  • Geboortekaartjes met de naam Amber
  • Geboortekaartjes met de naam Amber
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Amber?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Amber

69%
48%
21%
27%
18%
24%

Welke kenmerken vind je bij Amber passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Amber

Amber is de naam van de oranjegele kleur van barnsteen. De Engelse naam voor barnsteen is eveneens amber. Barnsteen is de versteende hars uit naaldbomen. Vaak is die hars al miljoenen jaren geleden uit de bomen gekomen. De steen bestaat in verschillende kleuren, maar de meest voorkomende is de amberkleurige. Doorzichtige barnsteen is het kostbaarst en wordt gebruikt in juwelen.

Een andere bron voor de naam is het Arabische woord ‘ambar’, dat ‘reukstof’ betekent. Ook ‘zonlicht’ wordt in het Arabisch als betekenis genoemd voor dit woord.

Ten slotte is amber ook de naam voor een substantie uit de darmen van potvissen, die vanwege de sterke geur gebruikt wordt in parfums.

Aantallen en varianten Amber

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Amber als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Amber per jaar gegeven is

De naam Amber komt nog maar ongeveer vijftig jaar voor in Nederland en is vanaf ongeveer 1990 echt populair geworden. In totaal komt hij 18.000 keer voor. Voor ongeveer 15.000 vrouwen en meisjes is het de eerste naam.

In 2000 stond Amber op de achtste plaats in de lijst met populairste meisjesnamen en daarna bleef de naam nog een paar jaar in de top-20 staan. Inmiddels is het gebruik iets gedaald, maar Amber blijft een top-100-naam.

Buiten Nederland komt de naam vooral voor in Engelstalige landen. In de Verenigde Staten was Amber vooral populair in de jaren ’80 en ’90. De naam stond 13 jaar achtereen in de top-20. Inmiddels is het gebruik hier echter flink afgenomen. In andere Engelstalige landen blijft de populariteit van de naam vrij constant ergens halverwege de top-100.

De Franse variant Ambre komt in Nederland een stuk minder vaak voor. Er zijn nog geen 20 meisjes en vrouwen met deze naam.

Wetenswaardigheden Amber

Amber Tamblyn

Amber Tamblyn is een Amerikaanse actrice. Ze brak door in de tv-serie Joan of Arcadia. Daarnaast is ze bekend van films als The Sisterhood of the Traveling Pants en 127 Hours.

Amber Heard

Amber Heard werd als actrice bekend door haar rollen in films als The Rum Diary, Drive Angry en Justice League. Daarnaast was ze veel in het nieuws vanwege haar veelbewogen huwelijk met Johnny Depp.

Amber Benson

Amber Benson is vooral bekend vanwege haar rol als Tara in de serie Buffy the Vampire Slayer. Daarnaast werkte ze als regisseur, producent en actrice mee aan films als Chance en Lovers, Liars and Lunatics.

Namen die lijken op Amber

Ambre

Bekijk ook deze namen

Elise, Lize, Lina, Loïs, Amira, Fay, Eva, Iris, Emma, Lynn