Augustus

Augustus is afgeleid van Augustinus

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Augustus
  • Geboortekaartjes met de naam Augustus
  • Geboortekaartjes met de naam Augustus
  • Geboortekaartjes met de naam Augustus
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Augustus?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Augustus

14%
36%
66%
7%
9%
14%

Welke kenmerken vind je bij Augustus passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Augustus

Augustus is afgeleid van Augustinus. Augustinus is een jongensnaam, die een verkleinvorm is van het Latijnse Augustus. Dit betekent ‘geheiligd, gewijd, verheven, eerwaardig’. Letterlijk betekent het ‘vermeerderaar’. Het komt van het werkwoord ‘augere’, wat ‘vermeerderen’ betekent.

Augustus was de bijnaam van de eerste keizer van Rome en de keizers na hem namen die naam ook aan. Keizerinnen noemden zich Augusta. De naam Augustus of Augustinus werd vooral gebruikelijk door de bekende kerkleraar Aurelius Augustinus (354-430).

Pas later in de middeleeuwen werd de naam in de Lage Landen meer gebruikt, de eerste vermeldingen stammen uit de veertiende eeuw.

Aantallen en varianten Augustus

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Augustus als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Augustus per jaar gegeven is

Augustus is afgeleid van Augustinus. Augustinus is de populairste variant van Augustus, er zijn 11.500 mannen met die naam. Bij twee derde van hen is het een volgnaam. Ruim 6.000 mannen heten August. Augustus komt nog geen 600 keer voor.

Van de vrouwelijke varianten is Augusta het geliefdst, bijna 5.000 vrouwen heten zo. Ook bij hen heeft het merendeel de naam als volgnaam. Auguste is de naam van bijna 700 vrouwen. Ook enkele mannen dragen deze naam. Verder zijn er zo’n 4.000 vrouwen met de naam Augustina.

Wetenswaardigheden Augustus

Augustus is afgeleid van Augustinus. De achtste maand van het jaar, augustus, is naar de eerste Romeinse keizer vernoemd.

Een bekende Auguste is de kunstschilder Pierre-Auguste Renoir (1841-1919). Deze Franse schilder maakte schilderijen in impressionistische stijl. Impressionisten wilden met hun schilderijen het onmiddellijke beeld geven van wat ze zagen, in het juiste licht.

In 1960 slaagde een Auguste, namelijk Auguste Piccard (1884-1962), erin om met een duikboot het diepste punt op aarde te bereiken, namelijk 10.916 meter, de Marianentrog. Sindsdien is er nooit meer een bemande duikboot zo diep geweest.

Namen die lijken op Augustus

Auke, Augusta, August, Auguste, Augustina

Bekijk ook deze namen

Noud, Abel, Tim, Jaxx, James, Hidde, Ryan, Ezra, Otis, Nathan