Augustinus

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Augustinus
  • Geboortekaartjes met de naam Augustinus
  • Geboortekaartjes met de naam Augustinus
  • Geboortekaartjes met de naam Augustinus
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Augustinus?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Augustinus

12%
20%
84%
8%
16%
20%

Welke kenmerken vind je bij Augustinus passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Augustinus

Augustinus is een jongensnaam, die een verkleinvorm is van het Latijnse Augustus. Dit betekent ‘geheiligd, gewijd, verheven, eerwaardig’. Letterlijk betekent het ‘vermeerderaar’. Het komt van het werkwoord ‘augere’, wat ‘vermeerderen’ betekent.

Augustus was de bijnaam van de eerste keizer van Rome en de keizers na hem namen die naam ook aan. Keizerinnen noemden zich Augusta. De naam Augustus of Augustinus werd vooral gebruikelijk door de bekende kerkleraar Aurelius Augustinus (354-430).

Pas later in de middeleeuwen werd de naam in de Lage Landen meer gebruikt, de eerste vermeldingen stammen uit de veertiende eeuw.

Aantallen en varianten Augustinus

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Augustinus als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Augustinus per jaar gegeven is

Augustinus is de populairste variant van Augustus, er zijn 11.500 mannen met die naam. Bij twee derde van hen is het een volgnaam. Ruim 6.000 mannen heten August. Augustus komt nog geen 600 keer voor.

Van de vrouwelijke varianten is Augusta het geliefdst, bijna 5.000 vrouwen heten zo. Ook bij hen heeft het merendeel de naam als volgnaam. Auguste is de naam van bijna 700 vrouwen. Ook enkele mannen dragen deze naam. Verder zijn er zo’n 4.000 vrouwen met de naam Augustina.

Wetenswaardigheden Augustinus

De achtste maand van het jaar, augustus, is naar de eerste Romeinse keizer vernoemd.

Een bekende Auguste is de kunstschilder Pierre-Auguste Renoir (1841-1919). Deze Franse schilder maakte schilderijen in impressionistische stijl. Impressionisten wilden met hun schilderijen het onmiddellijke beeld geven van wat ze zagen, in het juiste licht.

In 1960 slaagde een Auguste, namelijk Auguste Piccard (1884-1962), erin om met een duikboot het diepste punt op aarde te bereiken, namelijk 10.916 meter, de Marianentrog. Sindsdien is er nooit meer een bemande duikboot zo diep geweest.

Namen die lijken op Augustinus

Auke, Augusta, August, Auguste, Augustina, Augustus

Bekijk ook deze namen

Liam, Oscar, Sepp, Milan, Rayan, Benjamin, Zayn, Aiden, Cas, David