Catootje

Catootje is afgeleid van Cato

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Catootje
  • Geboortekaartjes met de naam Catootje
  • Geboortekaartjes met de naam Catootje
  • Geboortekaartjes met de naam Catootje
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Catootje?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Catootje

61%
29%
38%
14%
9%
 5%

Welke kenmerken vind je bij Catootje passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Catootje

Catootje is afgeleid van Cato. Cato is een meisjesnaam met twee mogelijke verklaringen voor de herkomst. De eerste komt uit het Latijn. In het oude Rome werd deze naam toegevoegd aan bestaande namen om te laten zien dat iemand heel wijs was.

De naam heeft dus als betekenis ‘de wijze’. Wanneer je deze betekenis toeschrijft aan Cato, ligt de klemtoon op de eerste lettergreep. Deze naam werd vooral aan jongens gegeven, zeker internationaal.

Cato kan ook een vorm zijn van Catharina. De klemtoon ligt dan meestal op de tweede lettergreep. De precieze oorsprong van de naam Catharina is niet helemaal duidelijk, maar zeer waarschijnlijk is er een verband met het Griekse woord ‘katharos’, dat ‘rein, schoon, zuiver’ betekent.

Aantallen en varianten Catootje

Catootje is afgeleid van Cato. De naam Cato komt zo’n 2.500 keer als voornaam voor in Nederland. In de jaren ’80 was de naam even uit de mode en werden er nauwelijks kinderen zo genoemd. Vanaf het einde van de jaren ’90 kwam daar verschil in. Sindsdien is Cato als meisjesnaam alleen maar populairder geworden.

Af en toe wordt de naam ook in Nederland als jongensnaam gebruikt, maar er zijn in totaal minder dan 100 mannen die zo heten. Voor jongens wordt Cato vooral als volgnaam gegeven.

De variant Catootje komt ook wel voor, maar is een stuk minder populair. Deze naam werd vooral bekend dankzij de strips over Jan, Jans en de kinderen, bedacht door Jan Kruis. De jongste dochter uit dit stripgezin heet Catootje. Deze naam komt in totaal ongeveer 100 keer voor in Nederland, net iets vaker als eerste voornaam. De variant Kato wordt sinds 2000 gebruikt en is de naam van bijna 300 meisjes en vrouwen.

Wetenswaardigheden Catootje

Catootje is afgeleid van Cato. Cato van Ee is een Nederlands topmodel. Ze is het gezicht van grote merken als Dolce & Gabbana. Daarnaast volgde ze in 2018 collega-model Doutzen Kroes op als ambassadeur van de stichting Dance4Life. Daarmee zet ze zich in voor seksuele voorlichting om hiv en aids tegen te gaan.

Namen die lijken op Catootje

Kato

Bekijk ook deze namen

Benthe, Fay, Isabel, Mia, Mila, Livia, Vera, Iris, Sophia, Liv