Lena

Lena betekent 'zo sterk als een leeuw'

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Lena
  • Geboortekaartjes met de naam Lena
  • Geboortekaartjes met de naam Lena
  • Geboortekaartjes met de naam Lena
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Lena?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Lena

71%
49%
27%
25%
12%
20%

Welke kenmerken vind je bij Lena passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Lena

Lena is afgeleid van de Germaanse naam Leonhard. Die naam is opgebouwd uit twee verschillende naamstammen. De betekenis van het tweede deel is ‘sterk’.

Het eerste deel komt vermoedelijk oorspronkelijk van de stam ‘lewa’ of ‘liwi’, dat ‘genadig’ betekent. Later werd dit echter gelijkgetrokken met het Latijnse woord ‘leo’, dat ‘leeuw’ betekent. Zo werd de betekenis van Leonhard ‘zo sterk als een leeuw’.

Lena kan ook zijn afgeleid van Helena of Magdalena. Helena betekent ‘de stralende, de schitterende’. Magdalena betekent ‘vrouw uit Magdala’. Deze laatste naam is bekend uit de Bijbel. Een van de vrouwen die Jezus volgden, was Maria Magdalena.

Lena wordt vanaf de tweede helft van de zestiende eeuw gebruikt als meisjesnaam.

Aantallen en varianten Lena

De meisjesnaam Lena komt ongeveer 16.500 keer voor. De naam is al populair sinds de achttiende eeuw. In de jaren tachtig en negentig werd het minder, maar sinds 2003 is de naam weer aan een opmars bezig. Lena staat in de top 50 van populairste meisjesnamen.

Niet alleen in Nederland wordt de naam Lena aan meisjes gegeven. In Oostenrijk, België en Zwitserland staat de naam in de top 20 van populaire meisjesnamen. In Polen staat Lena zelfs steevast in de top 5.

Lena is afgeleid van Leonhard. Leonhard wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt, de naam komt nog geen 500 keer voor. De vorm Leonard is wel geliefd: bijna 16.000 mannen heten zo. De populairste variant van de naam is Leonardus. Er zijn bijna 74.000 mannen met deze naam.

De naam wordt ook wel verkort tot Lenie of Leny. Lenie komt zo’n 1.200 keer voor, Leny bijna 900 keer. Zo’n 4.500 vrouwen heten Leentje. Nog minder vaak worden Leni, Lenneke en Lenny gebruikt.

Wetenswaardigheden Lena

Lena Headey

Lena Headey is een actrice die speelde in grote films als 300 en The Brothers Grimm. Ze is bij het grotere publiek echter voornamelijk bekend als de berekenende Cersei Lannister in de hitserie Game of Thrones.

Lena Dunham

Lena Dunham is actrice en uitgesproken feminist. Ze schreef en produceerde de serie Girls. Hierin speelde ze ook de hoofdrol. Daarnaast schreef ze een autobiografie met de titel Not that kind of girl.

Lena Lijstje

Lena Lijstje is een kinderboekenserie van Francine Oomen. De serie gaat over het meisje Marleen, die het moeilijk heeft met de scheiding van haar ouders. Om haar gevoelens te ordenen, maakt ze altijd lijstjes. Dit levert haar de bijnaam Lena Lijstje op.

Bekijk ook deze namen

Fay, Sophia, Nora, Merel, Maria, Olivia, Liz, Nina, Iris, Elise