David

David betekent 'lieveling'

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam David
  • Geboortekaartjes met de naam David
  • Geboortekaartjes met de naam David
  • Geboortekaartjes met de naam David
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van David?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij David

45%
59%
49%
19%
15%
34%

Welke kenmerken vind je bij David passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis David

David is een Hebreeuwse naam met waarschijnlijk de betekenis ‘lieveling, vriend’. David is bekend uit de Bijbel als koning van Israël en dichter van vele psalmen.

Koning David komt ook voor in het beroemde verhaal over David en Goliath. De reus Goliath was groot en sterk, maar door slim te zijn wist David hem toch te verslaan. In Nederland gebruiken we dit verhaal vaak als metafoor voor een grote dreiging die je met slimmigheid kan tegengaan.

In Europa kwam de naam al vroeg voor, er waren enkele Schotse koningen die David heetten. In West-Vlaanderen was de naam tussen de zevende en de negende eeuw al in gebruik. In Holland was dit vanaf de twaalfde eeuw.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten David

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat David als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam David per jaar gegeven is

David is een populaire jongensnaam die ongeveer 30.500 keer in Nederland voorkomt. Rond 1970 won de naam snel aan populariteit en behield deze ook. Hoewel de naam de afgelopen 10 jaar de top 20 van populairste jongensnamen niet behaalde, heeft de naam al decennia een stabiele plaats in de top 50.

Ook in andere landen is David een geliefde en veel voorkomende naam. Zo staat de naam in Oostenrijk, Kroatië, Roemenië en Spanje in de top 10. In Engelstalige landen heeft David steevast een plaatsje in de top 100.

Er zijn diverse varianten van David in gebruik, maar deze komen aanmerkelijk minder vaak voor. Zo zijn er ongeveer 7.000 mannen met de naam Dave. Ook deze naam werd rond 1970 populair. Dat geldt ook voor Davy, een naam die door zo’n 4.000 mannen gedragen wordt, Davey, die zo’n 3.000 keer voorkomt en Davi, die slechts iets meer dan 200 keer voorkomt. Overigens neemt de populariteit van die namen inmiddels weer af. De variant Daaf wordt de laatste jaren juist populairder. Er zijn ongeveer 200 mannen met deze naam.

Een variant die voor zowel jongens als meisjes, maar vaker voor meisjes gebruikt wordt, is Devi. Er zijn ongeveer 1.000 meisjes en 100 jongens met deze naam. Davide komt als meisjesnaam ca. 50 keer voor. Populairder voor meisjes is de afgeleide naam Davina. Ongeveer 820 vrouwen en meisjes dragen deze naam.

Wetenswaardigheden David

Er zijn veel bekende personen met de naam David. Als je kindje deze naam krijgt, zal hij veel (bekende) naamgenootjes hebben.

David Bowie

David Bowie is een geliefde Britse muzikant. Hij scoorde wereldhits als Space Oddity en Heroes. Daarnaast acteerde hij in verschillende films, waaronder Labyrinth en The Prestige. Bowies overlijden kwam als een schok voor de wereld. Hij plande het album Blackstar als afscheidscadeau.

David Beckham

David Beckham is een Engelse voetballer. Naast zijn voetbalcarrière is hij model en acteert hij regelmatig. David is getrouwd met Spice Girl Victoria Beckham. Samen heeft het stel vier kinderen.

David Schwimmer

David Schwimmer is vooral bekend vanwege zijn rol in de serie Friends. Hier speelde hij de licht neurotische Ross. Daarnaast herkennen kinderen zijn stem mogelijk uit de Madagaskar-films. David Schwimmer sprak namelijk de stem in van de klunzige Melman de giraffe.

David Ben-Gurion

De eerste premier van Israël heette David Ben-Gurion (1886-1973). Al in 1906 verhuisde hij naar Palestina. Hij speelde een belangrijke rol in de aanloop naar de stichting van de staat Israël. Hij stond bekend als een gematigde leider.

David de kabouter

David de kabouter is een tekenfilmserie over de avonturen van kabouter David en zijn vrienden. De serie is gebaseerd op de kinderboeken van Wil Huygen en Rien Poortvliet.

Beroemde baby’s

Ook onder internationale sterren is David een populaire babynaam. Zo noemden zangeres Jennifer Hudson, modeontwerper Ralph Lauren en Harry Potter-auteur J.K. Rowling hun zoon allemaal David.

Namen die lijken op David

Daaf, Davi, Davina, Dave, Davey, Davide, Devi, Davy

Bekijk ook deze namen

Luuk, Stijn, Floris, Milan, Olivier, Casper, Senn, Arthur, Pepijn, Morris