Emilius

Emilius is afgeleid van Emile

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Emilius
  • Geboortekaartjes met de naam Emilius
  • Geboortekaartjes met de naam Emilius
  • Geboortekaartjes met de naam Emilius
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Emilius?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Emilius

29%
33%
29%
 5%
14%
10%

Welke kenmerken vind je bij Emilius passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Emilius

Emilius is afgeleid van Emile. Emile is een jongensnaam die afstamt van de Latijnse familienaam Aemilius. Deze naam wordt in verband gebracht met het Griekse woord ‘(h)aimulos’, dat ‘zacht, vriendelijk’ betekent.

Ook het Latijnse ‘aemulus’ zou de bron voor deze naam kunnen zijn. Dit betekent ‘wedijverend mededinger, navolger’.

De naam verspreidde zich onder andere door de verering van de derde-eeuwse martelaar Aemilius over Europa.

De vrouwelijke variant Emily kan ook van Amalia afstammen. Amalia is een verkorting van namen die met ‘amal’ beginnen. ‘Amal’ betekent ‘inspanning (in de strijd)’.

Aantallen en varianten Emilius

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Emilius als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Emilius per jaar gegeven is

Emilius is afgeleid van Emile. Bijna 8.500 mannen heten Emile. De naam wordt iets vaker als volgnaam dan als eerste naam gegeven. Vooral tussen 1950 en 1980 was de naam populair, maar hij werd altijd al vrij veel gebruikt en is ook nu nog steeds in gebruik.

Na 1970 kwam Emiel in gebruik. Deze naam heeft inmiddels zo’n 7.000 naamdragers. Een andere, minder populaire variant is Emil. Er zijn ruim 2.000 mannen die zo heten. Ook Emilio en Emilius worden wel gebruikt.

Net als Emile is Emilie al sinds lang in gebruik; de populariteit ervan is wisselend. Ongeveer 4.500 vrouwen dragen deze naam. Ruim 3.000 vrouwen heten Emily. Deze naam is rond 1995 opeens erg populair geworden.

Andere vrouwelijke varianten zijn Emilia, dat ruim 2.500 keer voorkomt, en Emelie, een naam die door ongeveer 1.200 vrouwen gedragen wordt. Het wordt ook wel geschreven als Emmelie. Deze variant is een stuk minder geliefd. Zo’n 530 meisjes en vrouwen dragen deze naam. De Scandinavische spellingsvorm Mille is nog zeldzamer en komt nog geen 100 keer voor.

Wetenswaardigheden Emilius

Emilius is afgeleid van Emile. Emily Brönte (1818-1848) was een Britse schrijfster, net als haar zussen Charlotte en Anne. De roman Wuthering Heights (1847) werd door haar geschreven. Dit boek, in het Nederlands vertaald als Woeste hoogten, is een van de klassiekers uit de Engelse literatuur.

Het verhaal gaat over twee families waarin de hoofdpersoon Heathcliff uit haat zo veel verwoesting teweegbrengt dat dit doorwerkt in de volgende generaties; uiteindelijk gaat bijna iedereen eraan ten onder.

Namen die lijken op Emilius

Mille, Emiel, Emil, Emilia, Emilie, Emilio, Emelie, Emily, Aemilius

Bekijk ook deze namen

Siem, Jurre, Tobias, Boris, Tom, Fedde, Bram, Thomas, Sepp, Pim