Hugo

Hugo betekent 'herinnering'

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Hugo
  • Geboortekaartjes met de naam Hugo
  • Geboortekaartjes met de naam Hugo
  • Geboortekaartjes met de naam Hugo
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Hugo?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Hugo

30%
66%
48%
18%
9%
29%

Welke kenmerken vind je bij Hugo passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Hugo

Hugo is een jongensnaam en betekent ‘denkende geest’. Het is mogelijk een verkorting van een tweestammige Germaanse naam, maar hij kwam al vroeg zelfstandig voor. Wat de tweede naamstam zou moeten zijn, is niet bekend.

De naamstam ‘hug’ betekent ‘denkende geest, verstand, herinnering’. Dit is dan ook de betekenis die aan de naam Hugo wordt toegeschreven.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Hugo

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Hugo als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Hugo per jaar gegeven is

Hugo is een populaire jongensnaam, die de laatste jaren alleen maar geliefder geworden is. De naam staat al jaren in de top 50 van meest gegeven jongensnamen. In totaal zijn er ongeveer 16.500 mannen die deze naam dragen. De naam wordt iets vaker als eerste naam dan als volgnaam gegeven.

Voorheen werd de variant Huig ook tamelijk veel gebruikt, maar deze naam komt steeds minder voor. Er zijn nog ongeveer 1.400 mannen die deze naam dragen, meestal als eerste naam.

Wetenswaardigheden Hugo

Hugo de Groot

Een van de bekendste Hugo’s uit ons land is Hugo de Groot. Deze rechtsgeleerde en schrijver publiceerde diverse boeken en heeft ons rechtssysteem sterk beïnvloed. In 1618 werd Hugo de Groot gevangengezet in Slot Loevestein. Toen er een kist met boeken voor hem bezorgd werd, kroop Hugo op aanraden van zijn vrouw in de kist. Deze werd teruggebracht naar Gorinchem en zo wist hij te ontsnappen.

Hugo van den Loonsche Duynen

Als je weleens in de Efteling bent geweest, ben je vast Hugo van den Loonsche Duynen tegengekomen. Hij was de leider van de Bokkenrijders. Door een mysterieuze vrouw werd zijn huis vervloekt, waardoor het nu altijd blijft ronddraaien. Dit verhaal wordt verteld aan het begin van de attractie Villa Volta.

Hugo Boss

Hugo Boss is de oprichter van het gelijknamige kledingbedrijf. Het is tegenwoordig een wereldwijd geliefd luxemerk, dat vooral vanwege de zakelijke kleding bekend is. Naast kleding maakt het merk ook parfum en accessoires.

Hugo Weaving

Hugo Weaving is een Australische acteur, die vooral bekend is van de films The Lord of the Rings en The Matrix. Daarnaast leende hij zijn stem aan Noah the Elder in de kinderfilm Happy Feet en was hij de slechterik in Captain America.

Victor Hugo

Victor Hugo is beroemd geworden door zijn klassieke roman Les Misérables. Dit werk is in vele vormen bewerkt, waarvan de musical waarschijnlijk het bekendst is. Daarnaast schreef hij De klokkenluider van de Notre Dame, dat in 1996 door Disney werd verfilmd.

Namen die lijken op Hugo

Huig

Bekijk ook deze namen

Lenn, Hidde, Julian, Guus, Boaz, Liam, Benjamin, Boris, Willem, Luuk