Ewoud

Ewoud is afgeleid van Walter

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Ewoud
  • Geboortekaartjes met de naam Ewoud
  • Geboortekaartjes met de naam Ewoud
  • Geboortekaartjes met de naam Ewoud
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Ewoud?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Ewoud

33%
64%
41%
19%
19%
20%

Welke kenmerken vind je bij Ewoud passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Ewoud

Ewoud is afgeleid van Walter. Walter is een Germaanse naam. Het eerste deel, ‘walt’ of ‘wald’, betekent ‘heersen’, maar ook ‘woud’. ‘Her’, het tweede deel, betekent ‘leger’, waarmee de naam de betekenis krijgt ‘heerser over het leger’.

Aantallen en varianten Ewoud

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Ewoud als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Ewoud per jaar gegeven is

Ewoud is afgeleid van Walter. 8.500 mannen heten Walter en een groot deel van hen is geboren tussen 1960 en 1980. Walter komt vaker voor als eerste naam dan als volgnaam, maar dat is wel aan het veranderen. De afgelopen dertig jaar werd Walter namelijk vaker als volgnaam gegeven. Geschreven met een extra h, dus als Walther, komt de naam bijna 800 keer voor.

Veel populairder is de naam Wouter, deze naam komt 38.500 keer voor, in ongeveer tweederde van de gevallen als eerste naam. Sinds 1980 is de populariteit van Wouter als eerste naam sterk toegenomen. Er was al langer een stijging te zien in het gebruik van Wouter als volgnaam.

Een verlatijnste vorm is Waltherus. Deze komt 4.500 keer voor. Walterus wordt zo’n 1.700 keer gebruikt, Wouterus 2.500 keer, Woutherus komt bijna 900 keer voor.

In het noordoosten van Nederland komt de vorm Wolter veel voor. In totaal zijn er bijna 4.000 mannen die zo heten.

De laatste jaren is Wout meer in gebruik gekomen, deze naam komt inmiddels bijna 3.000 keer voor. Wout zou overigens ook een verkorting van Ewoud kunnen zijn, een naam die ongeveer ‘de naar de wet heersende’ of ‘heerser volgens de wet’ betekent.

De naam komt ook in vrouwelijke varianten voor. Wouterina en Woutera zijn zulke vormen. Beide komen bijna 2.000 keer voor. Zo’n 1.400 vrouwen heten Walthera, bijna 1.300 vrouwen dragen de naam Woutrina. Ook Wouthera komt voor, zo’n 600 keer. Voor al deze namen geldt dat ze vaker voorkomen als volgnaam dan als eerste naam en tegenwoordig bijna niet meer aan kinderen gegeven worden.

Wetenswaardigheden Ewoud

Ewoud is afgeleid van Walter. Walter Elias Disney (1901-1966), beter bekend als Walt Disney, was een Amerikaanse filmproducent. Hij heeft grote invloed gehad op de filmwereld en heeft samen met zijn animators enkele van de meest bekende personages ter wereld gecreëerd, zoals Donald Duck en Mickey Mouse.

Walt Disney had een eigen studio, samen met zijn broer Roy, waar hij tekenfilmpjes maakte. Zelf animeren kon hij niet, maar wel had hij een goed gevoel voor grappige situaties en wist hij wat de mogelijkheden waren.

Tijdens zijn leven bereikte Walt Disney verschillende mijlpalen – zo bracht hij de eerste tekenfilm met geluid uit, Steamboat Willy (1928), waarin Mickey Mouse een rol speelde, en maakte hij de eerste tekenfilm die langer dan een uur duurde. Dit was Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Voor deze film won hij een Oscar (en kreeg behalve het grote beeld ook zeven kleine beeldjes).

Walt Disney trouwde in 1925 met Lillian Bounds. Zijn vrouw zorgde ervoor dat Mickey Mouse zijn naam kreeg: aanvankelijk wilde Walt de muis Mortimer noemen, maar Lillian vond dat geen leuke naam en stelde Mickey voor. Lillian en Walt kregen samen een dochter, in 1933, en adopteerden in 1936 nog een meisje.

Bekijk ook deze namen

Vince, Jace, Kai, Adam, Jaxx, Boaz, Morris, Thomas, Zayn, Tom