Charles

Charles is afgeleid van Carolina

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Charles
  • Geboortekaartjes met de naam Charles
  • Geboortekaartjes met de naam Charles
  • Geboortekaartjes met de naam Charles
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Charles?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Charles

36%
44%
56%
19%
11%
36%

Welke kenmerken vind je bij Charles passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Charles

Charles is afgeleid van Carolina. Carolina komt van Karel, dit is een eenstammige Germaanse naam met de betekenis ‘kerel’. Dit woord betekent ‘man, vrije man (niet van adel)’.

De naam Karel kwam in veel vorstenhuizen voor en was in Europa populair. In de Lage Landen volgde die populariteit echter pas later, mogelijk omdat het woord kerel een negatieve bijklank had.

Aantallen en varianten Charles

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Charles als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Charles per jaar gegeven is

Charles is afgeleid van Carolina. Er zijn 32.000 vrouwen met de naam Carolina, bijna 21.000 vrouwen heten Caroline. Deze naam is veel later populair geworden dan Carolina, pas aan het eind van de jaren vijftig. Beide namen worden de laatste decennia steeds minder vaak aan kinderen gegeven.

Carolus, de Latijnse vorm van Karel, is een naam die door 14.500 mannen gedragen wordt. De Franse vorm is Charles, met als vrouwelijke variant Charlotte. Charles en Carolus nemen af in populariteit, terwijl de laatste dertig jaar meisjes steeds vaker Charlotte genoemd worden. Inmiddels dragen bijna 28.000 vrouwen deze naam.

Er zijn nog veel meer varianten, zoals Carola, Carolien en Carlijn, Carlo en Carlos. Dit zijn vormen die, net als Charlotte, de afgelopen jaren populairder zijn geworden. Andere namen worden juist steeds minder vaak gegeven, zoals Carel, Carl en Charlotta.

Wetenswaardigheden Charles

Charles is afgeleid van Carolina. Zoals gezegd zijn er heel wat heersers geweest met de naam Karel. De bekendste is wel Karel de Grote (747/748-814), koning van de Franken en keizer van het West-Romeinse Rijk. Er waren zelfs zo veel Karels die over een deel van Europa hebben geheerst dat ze door middel van bijnamen van elkaar onderscheiden moesten worden. De grootvader van Karel de Grote heette bijvoorbeeld Karel Martel (689-741) en zijn kleinzoon was Karel de Kale (823-877).

Maar de naam is niet voorbehouden aan heersers alleen. Een bekende arts en plantkundige is Carolus Linnaeus (1707-1778). Hij staat aan de basis van de systematische indeling van de flora en fauna in geslachten en families.

Carolina is de roepnaam van de jongste dochter van prinses Irene. Zij werd geboren in 1974.

Bekijk ook deze namen

Jan, Olivier, Cas, Gijs, Ruben, Aiden, Senn, Elias, Mohammed, Stijn