Femke

Femke staat al 20 jaar in de top-50

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Femke
  • Geboortekaartjes met de naam Femke
  • Geboortekaartjes met de naam Femke
  • Geboortekaartjes met de naam Femke
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Femke?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Femke

77%
46%
20%
30%
15%
12%

Welke kenmerken vind je bij Femke passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Femke

Femke is een Friese naam die ‘vrede, bescherming betekent. Het is afgeleid van de Friese naam Femme. Vermoedelijk is het een verkorte vorm uit de kindertaal van namen die met ‘frede’ beginnen en waarvan het tweede deel met een m begint. Femke betekent ‘vrede, bescherming’.

Fen, Feike en Fedde zijn ook verkorte namen uit de kindertaal van namen met ‘frede’.

Aantallen en varianten Femke

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Femke als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Femke per jaar gegeven is

Femke staat al vanaf eind jaren ’90 in de top-50 van populaire meisjesnamen, maar dit is sinds 2018 niet meer het geval. Wel staat de naam nog in de top 100. Er zijn bijna 20.000 vrouwen in Nederland met deze voornaam.

Tussen 1960 en 1970 kwam Femke als babynaam steeds vaker in gebruik. Rond 1980 was deze naam een tijdje vrij populair, maar daalde in de jaren ’90 in populariteit. Rond 2000 kreeg de naam weer een boost en werd wederom weer vaker aan baby’s gegeven. In 2001 stond Femke zelfs in de top-10 tien van populairste babynamen.

De naam Femke is afgeleid van Femme. Femme komt nog maar weinig voor. Ongeveer 100 vrouwen heten zo.

In de periode dat de meisjesnaam Femke in beeld kwam, nam het gebruik van Femmigje af. Er zijn nog ongeveer 3.000 vrouwen die deze naam dragen. Ook Fennigje werd na 1970 steeds minder gebruikt. Deze naam komt nog zo’n 1.200 keer voor.

Andere varianten van de naam zijn Femia, Famke, Fennechien en Fenne. Er zijn ook nog een paar minder gebruikte varianten, zoals Femmy, Fenny en Fenneke.

Fedde is een mannelijke variant en komt in totaal zo’n 1.500 keer voor. Deze naam is steeds populairder. De naam Feike wordt door 1.400 mannen gedragen. Het gebruik ervan is door de jaren heen tamelijk constant gebleven. Feikje komt daarentegen steeds minder vaak voor. In totaal dragen bijna 1.200 vrouwen deze naam.

Wetenswaardigheden Femke

Politicus

Femke Halsema is een bekende politicus in Nederland. Ze was 8 jaar lang fractievoorzitter van GroenLinks. Daarnaast schreef ze een aantal boeken en produceerde ze de tv-serie De Fractie. In 2018 volgde ze Eberhard van der Laan op als burgemeester van Amsterdam.

Olympisch kampioene

Femke Heemskerk is Olympisch kampioene zwemmen. Ze werd negen keer wereldkampioen. In 2008 won ze een gouden medaille op de Olympische Spelen in Beijing.

Bekijk ook deze namen

Lynn, Mia, Anna, Lieke, Sara, Loïs, Sophia, Amira, Nora, Jill