Gillian

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Gillian
  • Geboortekaartjes met de naam Gillian
  • Geboortekaartjes met de naam Gillian
  • Geboortekaartjes met de naam Gillian
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Gillian?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Gillian

37%
50%
27%
23%
19%
36%

Welke kenmerken vind je bij Gillian passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Gillian

Gillian is een meisjesnaam die afkomstig is uit het Oudengels. Het is een vrouwelijke variant van Julian. Die naam is dan weer afgeleid van Julius. Dat is een Latijnse familienaam waarvan de betekenis onzeker is.

Er kan een verband zijn met het Griekse woord ‘ioulos’, dat ‘de eerste, wollige baardharen’ betekent. Die baardharen staan symbool voor jeugdigheid. De naam zou dan ‘de jeugdige’ betekenen. Een andere verklaring is dat de naam gevormd is uit ‘Jovilius’, dat ‘aan Jupiter gewijd’ betekent. De naam Julius is vooral bekend geworden door Julius Caesar, de onofficiële eerste keizer van het Romeinse Rijk.

Aantallen en varianten Gillian

De naam Gillian kwam in gebruik rond het einde van de jaren ’40. Vanaf de jaren ’70 nam het gebruik iets verder toe. Met gemiddeld ongeveer 10 naamdraagster per jaar, is het echter nooit een heel populaire naam geweest.

Gillian is afgeleid van Julian. Die naam wordt al tientallen jaren gebruikt, maar werd pas midden jaren ’90 populairder. Van 1996 tot 1997 verdubbelde het aantal gevoren Julians ruim. Mogelijk houdt dit verband met het personage Julian Verduyn, dat van 1996-1999 te zien was in de soap Goede tijden, slechte tijden. Sindsdien is de naam populair gebleven. In totaal komt Julian bijna 9.500 keer voor.

Julius komt zo’n 8.000 keer voor en is de laatste tien à vijftien jaar populair geworden. Er zijn echter veel geliefdere varianten. Zo zijn er ongeveer 20.500 vrouwen en meisjes die Julia heten. Ook die naam wordt vooral de afgelopen tien jaar erg veel gebruikt. In 2010 stond deze naam zelfs op de tweede plaats van meest gebruikte meisjesnamen.

Wetenswaardigheden Gillian

Gillian Anderson is een Amerikaanse actrice. Ze werd vooral bekend door haar langlopende rol als Dana Scully in The X-Files. Daarnaast speelde ze in films als Johnny English Reborn en The Spy Who Dumped Me.

Bekijk ook deze namen

Anna, Liz, Emma, Elin, Linde, Tessa, Lize, Emily, Lara, Ivy