Adam

Adam wordt steeds populairder

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Adam
  • Geboortekaartjes met de naam Adam
  • Geboortekaartjes met de naam Adam
  • Geboortekaartjes met de naam Adam
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Adam?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Adam

32%
55%
39%
19%
14%
40%

Welke kenmerken vind je bij Adam passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Adam

Adam is een Hebreeuwse naam en betekent ‘mens’. In de Bijbel wordt hij genoemd als de eerste mens en daarmee is hij de stamvader van het menselijk geslacht.

De naam wordt wel in verband gebracht met de woorden ‘adama’, dat ‘bodem’ betekent, en ‘edom’, ‘rood’, maar het is niet zeker of dit verband klopt. Al in de achtste eeuw werd de naam in West-Europa gebruikt.

Aantallen en varianten Adam

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Adam als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Adam per jaar gegeven is

Er zijn zo’n 6.000 Adams in Nederland. De naam kwam al heel lang voor, maar was nooit heel populair. Vanaf het begin van het millennium kwam daar verandering in. Het gebruik van de naam steeg in een rap tempo: de naam werd in 2010 bijna tien keer zo vaak gebruikt als in 2000. Inmiddels staat de naam in de top 20 van populairste jongensnamen.

Buiten Nederland is de naam wisselend populair. In de Verenigde Staten was de naam vooral in de jaren tachtig veel in gebruik. In Zweden en België is de naam juist aan het klimmen in populariteit en staat Adam in de top 10.

In Frankrijk is de naam Adam razendsnel populair geworden. Waar hij in 2006 nog buiten de top dertig viel, is hij in 2016 de nummer 3. In Hongarije staat de naam al vijftien jaar in de top tien, met jaarlijks ruim 1.000 nieuwe Adams.

Wetenswaardigheden Adam

Stamvader

In de Bijbel schept God uit het stof van de aarde een mens: Adam. Uit een rib van Adam schept hij vervolgens ook een vrouw, Eva. Samen leven ze in het Paradijs, totdat ze eten van de Verboden Vrucht. Hierdoor verkrijgen ze kennis over goed en kwaad, maar ze worden verdreven uit de Tuin van Eden.

Buiten het Paradijs raken Adem en Eva ook hun onsterfelijkheid kwijt. Eva moet nu kinderen baren om de mensheid in stand te houden. Hierdoor worden Adam en Eva gezien als de stamouders van alle mensen. Adam was dus de allereerste vader ter wereld.

Adam Sandler

Adam Sandler is een Amerikaanse acteur en comedian. Hij heeft een groot oeuvre aan komische films. Zo speelde hij onder andere in Punch Drunk Love, Bedtime Stories en Hotel Transylvania. Veel van zijn films produceert hij ook zelf. Ook schrijft hij scenario’s.

Adam Levine

Adam Levine is bekend als leadzanger van de band Maroon 5. De muzikanten scoorden hits als This Love, Moves Like Jagger en She Will Be Loved. Daarnaast heeft Adam zijn eigen platenlabel en is hij coach en jurylid bij de Amerikaanse versie van The Voice.

Adam Driver

Adam Driver is bij het grote publiek vooral bekend als Kylo Ren in de nieuwe Star Wars-films. Ook speelde hij een grote bijrol in de hitserie Girls. Daarnaast speelde hij voornamelijk in arthouse films, zoals Paterson en Logan Lucky.

Bekijk ook deze namen

Arthur, Zayn, Jax, Lenn, Floris, Dean, Lucas, Luuk, Thijs, Finn