Kitty

Kitty is afgeleid van Katharina

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Kitty
  • Geboortekaartjes met de naam Kitty
  • Geboortekaartjes met de naam Kitty
  • Geboortekaartjes met de naam Kitty
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Kitty?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Kitty

66%
27%
24%
17%
14%
22%

Welke kenmerken vind je bij Kitty passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Kitty

Kitty is afgeleid van Katharina. Katharina is een meisjesnaam die zeer waarschijnlijk uit het Grieks komt. Het houdt verband met het woord ‘katharos’, dat ‘rein, schoon, zuiver’ betekent. Ook zou er een relatie kunnen zijn met het Perzische woord ‘kéthar’. Dit betekent ‘kroon’.

Meestal wordt de naam geschreven als Catharina. Dankzij de heilige Catharina van Alexandrië (-307), die bekend is geworden sinds de Kruistochten, is deze naam al vroeg in West-Europa verbreid. Vanaf de dertiende eeuw werd de naam erg populair.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Kitty

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Kitty als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Kitty per jaar gegeven is

Kitty is afgeleid van Katharina. Er zijn bijna 10.000 vrouwen die Katharina heten. Vooral tussen 1960 en 1970 werd deze naam veel gebruikt. Geschreven als Katarina komt de naam ruim 700 keer voor. Andere spellingsvarianten zijn Katrina en Katherina.

Nog populairder en eveneens veel gebruikt in dezelfde periode, is Karin. Deze naam komt bijna 29.000 keer voor. Het is een variant op de Deense vorm Karen, een naam die in Nederland ruim 6.000 keer voorkomt.

Bijna 3.500 vrouwen heten Karina. Ook Karine komt voor. De Engelse vleivorm Kitty wordt door ongeveer evenveel vrouwen gedragen. Katja komt uit het Russisch, deze naam komt in Nederland zo’n 2.000 keer voor. Bijna 1.800 vrouwen heten Katinka. Kathleen komt 1.200 keer voor.

Andere varianten zijn Kaatje, Kaat (350), Katrien (600) en Katarzyna (< 100).

Wetenswaardigheden Kitty

Kitty is afgeleid van Katharina. Katharina von Bora (1499-1552) was een Duitse non. In 1523 ontvluchtte ze met enkele andere zusters het klooster in Nimbschen waar ze woonde. Ze kwam terecht in Wittenberg, waar ze de reformator Maarten Luther ontmoette, met wie ze uiteindelijk trouwde. Mede dankzij dit huwelijk werd de toon gezet voor het trouwen van geestelijken.

Katharina was erg belangrijk voor Luther, ze regelde het familieleven – zij en Maarten Luther hadden zes kinderen – en zorgde voor het gezinsinkomen door onder meer het uitbaten van een brouwerij.

Bekijk ook deze namen

Livia, Olivia, Lauren, Yara, Lola, Tessa, Ivy, Elise, Eva, Isabella