Karen

Karen is afgeleid van Katharina

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Karen
  • Geboortekaartjes met de naam Karen
  • Geboortekaartjes met de naam Karen
  • Geboortekaartjes met de naam Karen
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Karen?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Karen

51%
40%
30%
22%
22%
31%

Welke kenmerken vind je bij Karen passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Karen

Karen is afgeleid van Katharina. Katharina is een meisjesnaam die zeer waarschijnlijk uit het Grieks komt. Het houdt verband met het woord ‘katharos’, dat ‘rein, schoon, zuiver’ betekent. Ook zou er een relatie kunnen zijn met het Perzische woord ‘kéthar’. Dit betekent ‘kroon’.

Meestal wordt de naam geschreven als Catharina. Dankzij de heilige Catharina van Alexandrië (-307), die bekend is geworden sinds de Kruistochten, is deze naam al vroeg in West-Europa verbreid. Vanaf de dertiende eeuw werd de naam erg populair.

Aantallen en varianten Karen

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Karen als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Karen per jaar gegeven is

Karen is afgeleid van Katharina. Er zijn bijna 10.000 vrouwen die Katharina heten. Vooral tussen 1960 en 1970 werd deze naam veel gebruikt. Geschreven als Katarina komt de naam ruim 700 keer voor. Andere spellingsvarianten zijn Katrina en Katherina.

Nog populairder en eveneens veel gebruikt in dezelfde periode, is Karin. Deze naam komt bijna 29.000 keer voor. Het is een variant op de Deense vorm Karen, een naam die in Nederland ruim 6.000 keer voorkomt.

Bijna 3.500 vrouwen heten Karina. Ook Karine komt voor. De Engelse vleivorm Kitty wordt door ongeveer evenveel vrouwen gedragen. Katja komt uit het Russisch, deze naam komt in Nederland zo’n 2.000 keer voor. Bijna 1.800 vrouwen heten Katinka. Kathleen komt 1.200 keer voor.

Andere varianten zijn Kaatje, Kaat (350), Katrien (600) en Katarzyna (< 100).

Wetenswaardigheden Karen

Karen is afgeleid van Katharina. Katharina von Bora (1499-1552) was een Duitse non. In 1523 ontvluchtte ze met enkele andere zusters het klooster in Nimbschen waar ze woonde. Ze kwam terecht in Wittenberg, waar ze de reformator Maarten Luther ontmoette, met wie ze uiteindelijk trouwde. Mede dankzij dit huwelijk werd de toon gezet voor het trouwen van geestelijken.

Katharina was erg belangrijk voor Luther, ze regelde het familieleven – zij en Maarten Luther hadden zes kinderen – en zorgde voor het gezinsinkomen door onder meer het uitbaten van een brouwerij.

Bekijk ook deze namen

Linde, Nola, Veerle, Loïs, Maria, Fenna, Amber, Cato, Isabel, Milou