Liza

Liza is afgeleid van Lisa

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Liza
  • Geboortekaartjes met de naam Liza
  • Geboortekaartjes met de naam Liza
  • Geboortekaartjes met de naam Liza
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Liza?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Liza

70%
52%
23%
33%
17%
24%

Welke kenmerken vind je bij Liza passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Liza

Liza is afgeleid van Lisa. Lisa is een meisjesnaam die een verkorte vorm is van de Hebreeuwse naam Elisabeth. De betekenis hiervan is ‘God heeft gezworen, God is mijn eed, God is Degene bij Wie ik zweer’.

Het is ook mogelijk dat Lisa is afgeleid van Elisa. Deze Bijbelse naam komt uit het Hebreeuws en heeft als betekenis ‘God is redding’.

In de Bijbel komt de mannelijke profeet Elisa voor. Tegenwoordig wordt de naam vooral als meisjesnaam gegeven.

Aantallen en varianten Liza

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Liza als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Liza per jaar gegeven is

Liza is afgeleid van Lisa. De naam Lisa wordt door ongeveer 23.000 vrouwen en meisjes gedragen. Lisa werd rond 1990 opeens erg populair als meisjesnaam. Van 1990 tot het jaar 2000 werden ieder jaar ruim 1.000 Lisa’s geboren. Daarna daalde de populariteit van de naam flink. Toch staat hij nog steeds in de top-50 met vaakst voorkomende meisjesnamen. Ook als tweede naam wordt de naam regelmatig gebruikt, zo’n 5.000 keer.

De variant Liza werd vooral in de jaren 90 gebruikt, hoewel deze babynaam eerder ook wel voorkwam. 2.500 vrouwen en meisjes heten zo. Lise komt 2.000 keer voor, Lize 1.100 keer.

Lisette werd vooral rond 1990 gebruikt, inmiddels komt de naam weer minder vaak voor. In totaal zijn er 9.000 vrouwen en meisjes met die naam. Een enkele keer komt de voornaam ook voor als Lizette, maar dit is nog geen 900 keer.

Liesbeth is 5.000 keer in gebruik. Deze naam werd vooral rond 1970 vaak aan kinderen gegeven. Andere varianten zijn Lizzy, die 1.900 keer voorkomt, en Liz, met 1.500 naamdragers. Minder vaak gebruikt worden Lijsje, Liset en Lies.

Wetenswaardigheden Liza

Mona Lisa

Liza is afgeleid van Lisa. De Mona Lisa is een van de beroemdste schilderijen ter wereld. Het werd rond 1500 gemaakt door Leonardo da Vinci. Vooral de glimlach van de vrouw op het schilderij, vermoedelijk Lisa Gherardini, is befaamd. Mona Lisa betekent letterlijk ‘Mevrouw Lisa’ in het Italiaans. Momenteel is het kunstwerk te bewonderen in het Louvre in Parijs.

The Simpsons

Lisa Simpson is een van de hoofdpersonen uit de animatieserie The Simpsons. Het gele personage is extreem slim. Daarnaast is ze muzikaal: ze speelt saxofoon en zingt. Ze geeft veel om problemen in de wereld en is overtuigd vegetariër.

Friends

Lisa Kudrow ken je waarschijnlijk als Phoebe Buffay in de succesvolle serie Friends. Dit eigenzinnige personage was een van de zes hoofdpersonen van de sitcom. Naast deze iconische rol speelde ze in films als Bad Neighbours en Easy A.

Namen die lijken op Liza

Lise, Liz, Lizette, Liset, Lisette, Lize, Lies, Liesbeth, Lijsje

Bekijk ook deze namen

Romy, Evi, Isabella, Sophia, Amber, Elin, Saar, Sofie, Norah, Lize