Lize

Lize is afgeleid van Lisa

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Lize
  • Geboortekaartjes met de naam Lize
  • Geboortekaartjes met de naam Lize
  • Geboortekaartjes met de naam Lize
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Lize?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Lize

79%
46%
18%
29%
10%
10%

Welke kenmerken vind je bij Lize passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Lize

Lize is afgeleid van Lisa. Daarmee is het ook een verkorte vorm van de Hebreeuwse naam Elisabeth. De betekenis hiervan is ‘God heeft gezworen, God is mijn eed, God is Degene bij Wie ik zweer’.

Het is ook mogelijk dat Lize en Lisa zijn afgeleid van Elisa. Deze Bijbelse naam komt uit het Hebreeuws en heeft als betekenis ‘God is redding’. In de Bijbel komt de mannelijke profeet Elisa voor. Tegenwoordig wordt de naam vooral als meisjesnaam gegeven.

Lize kan ook een afkorting op de laatste lettergrepen van Elize zijn, of een variant op Lizette. Ook deze namen zijn terug te leiden naar de stamnaam Elisabeth.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Lize

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Lize als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Lize per jaar gegeven is

De naam Lize komt ruim 2.000 keer voor in Nederland. De naam kwam op tegen het einde van de jaren ’70, maar was toen lange tijd nog weinig in gebruik. Vanaf 2007 kwam daar verandering in en steeg de populariteit van deze meisjesnaam in snel tempo.

Lize is afgeleid van Lisa. De naam Lisa wordt door 23.500 vrouwen gedragen. Lisa werd rond 1990 opeens erg populair als meisjesnaam. Van 1990 tot het jaar 2000 werden ieder jaar ruim 1.000 Lisa’s geboren. Daarna daalde de populariteit van de naam flink. Toch staat hij nog steeds in de top-50 met vaakst voorkomende meisjesnamen. In 2017 kregen 370 meisjes de naam Lisa.

De variant Liza werd vooral in de jaren 90 gebruikt, hoewel deze babynaam eerder ook wel voorkwam. 2.500 vrouwen en meisjes heten zo. Lise komt 2.000 keer voor.

Lisette werd vooral rond 1990 gebruikt, inmiddels komt de naam weer minder vaak voor. In totaal zijn er 9.000 vrouwen en meisjes met die naam. Een enkele keer komt de voornaam ook voor als Lizette, maar dit is nog geen 900 keer.

Liesbeth is 5.000 keer in gebruik. Deze naam werd vooral rond 1970 vaak aan kinderen gegeven. Andere varianten zijn Lizzy, die 1.900 keer voorkomt, en Liz, met 1.500 naamdragers. Minder vaak gebruikt worden Lijsje, Liset en Lies.

Wetenswaardigheden Lize

Lize Spit

Lize Spit is een Vlaamse auteur. In 2016 kwam haar debuutroman Het Smelt uit. Dit was een daverend succes. Er werden meer dan 150.000 exemplaren verkocht, wat uitzonderlijk is voor een Nederlandstalig boek. Naast romans schrijft Lize ook poëzie en korte verhalen.

Lize Korpershoek

Lize Korpershoek begon haar carrière als model, maar is inmiddels vooral bekend vanwege de filmpjes op haar YouTube-kanaal Adviezen van Lize. In de filmpjes behandelt ze vragen van kijkers over allerlei ongemakkelijke onderwerpen.

Namen die lijken op Lize

Lise, Liz, Lizette, Liset, Lisette, Liza, Lies, Liesbeth, Lijsje

Bekijk ook deze namen

Lieke, Mila, Amy, Cato, Elena, Loua, Fenne, Hanna, Vera, Maria