Madeleine

Madeleine is afgeleid van Magdalena

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Madeleine
  • Geboortekaartjes met de naam Madeleine
  • Geboortekaartjes met de naam Madeleine
  • Geboortekaartjes met de naam Madeleine
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Madeleine?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Madeleine

70%
19%
50%
12%
11%
26%

Welke kenmerken vind je bij Madeleine passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Madeleine

Madeleine is afgeleid van Magdalena. Magdalena is een meisjesnaam die uit het Aramees komt. De betekenis is ‘vrouw uit Magdala’. Dit was een plaats in Israël, aan het meer van Gennesareth. Mogelijk komt de plaatsnaam van het Aramese woord ‘megdala’, dat ‘toren’ betekent.

Magdelena is bekend uit de Bijbel: Maria Magdalena werd door Jezus genezen van boze geesten, ze was getuige van de kruisiging en ontdekte als eerste dat Jezus’ graf leeg was.

In de twaalfde eeuw kwam Magdalena al als naam voor in West-Europa. In wat nu Nederland is, duurde het tot de zestiende eeuw voor de naam in gebruik kwam.

Aantallen en varianten Madeleine

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Madeleine als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Madeleine per jaar gegeven is

Madeleine is afgeleid van Magdalena. Er zijn 25.000 vrouwen en bijna 700 mannen met de naam Magdalena. Mannen dragen deze naam altijd als volgnaam en ook bij vrouwen wordt hij veel vaker als volgnaam dan als eerste naam gebruikt. Tegenwoordig komt Magdalena zelfs nog maar nauwelijks als eerste naam voor.

Marleen is een samentrekking van Maria en Magdalena. Marleen komt bijna 11.000 keer voor. De naam was vooral populair tussen 1980 en 1990.

Ook Marlene wordt wel gebruikt, die naam komt ongeveer 1.800 keer voor. Verder zijn er bijna 900 vrouwen met de naam Marlène.

Zo’n 4.000 vrouwen heten Madeleine. Madelon komt bijna even vaak voor. Magda is een verkorte vorm van Magdalena, 1.300 vrouwen heten zo. Een andere korte variant is Nena, die komt 1.127 keer voor.

Namen die lijken op Madeleine

Madeline, Madelyn, Nena, Marlène, Marlene, Marleen, Madelon, Magda

Bekijk ook deze namen

Sophie, Isabella, Suze, Hanna, Lina, Mia, Naomi, Noor, Maria, Charlotte