Myra

Myra is afgeleid van Mira

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Myra
  • Geboortekaartjes met de naam Myra
  • Geboortekaartjes met de naam Myra
  • Geboortekaartjes met de naam Myra
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Myra?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Myra

77%
40%
23%
21%
31%
22%

Welke kenmerken vind je bij Myra passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Myra

Myra is afgeleid van Mira. Mira is een meisjesnaam die veel verschillende verklaringen voor de herkomst heeft. Mogelijk is hij afkomstig uit het Hindi. Het betekent ‘zee, oceaan’. Ook kan het een afkorting zijn van Miriam. Overigens is Mira ook een plaatsnaam in Turkije. Hier zou de heilige Nicolaas vandaan komen, die wij nu beter kennen als Sinterklaas.

In het Latijn bestaat het woord ‘mirus’. Dat betekent ‘verwonderlijk, buitengewoon’. Het Engelse woord ‘miracle’ is daar van afgeleid. Het zou kunnen dat Mira een vrouwelijke variant is op dit Latijnse woord.

Ten slotte is het mogelijk dat Mira uit het Slavisch komt. Het is dan afgeleid van het woord ‘mir’. Dit heeft als betekenis ‘vrede’.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Myra

Myra is afgeleid van Mira. Mira komt in Nederland ongeveer 1.500 keer voor. De naam kwam eind jaren ’40 in gebruik, maar werd pas rond 1971 populair. Wellicht heeft de plotselinge populariteit van de naam in dat jaar te maken met de film Mira of de teleurgang van de Waterhoek van Fons Rademakers. Deze verfilming van het boek van Stijn Streuvels kwam uit in 1971. De hoofdrol werd gespeeld door Willeke van Ammelrooy.

De variant Myra komt ongeveer 1.250 keer voor. Ook deze naam had een grote piek in de populariteit in 1971, vermoedelijk vanwege dezelfde reden. Inmiddels wordt Myra een stuk minder gegeven. In 2017 kregen minder dan 25 meisjes deze voornaam.

Wetenswaardigheden Myra

Ster

Myra is afgeleid van Mira. Mira is een rode reus, een oude ster die aan het einde van haar leven is. Ze bevindt zich in het sterrenbeeld Walvis. De ster is bijzonder, omdat haar lichtsterkte constant verandert. Hierdoor is Mira soms wel te zien met het blote oog, maar soms ook niet. Zulke sterren noemt men Mira-variabelen.

Plant

De mira is een plant die vooral groeit in het oosten van Afrika. Het is een grote struik met groene bladeren en witte bloesems. De plant is vooral bekend omdat van de bladeren de stimulerende drug qat wordt gemaakt.

Bekijk ook deze namen

Lizzy, Mia, Julie, Sofia, Amber, Maria, Amira, Linde, Tessa, Lina