Flore

Flore is afgeleid van Florentius

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Flore
  • Geboortekaartjes met de naam Flore
  • Geboortekaartjes met de naam Flore
  • Geboortekaartjes met de naam Flore
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Flore?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Flore

84%
31%
21%
30%
11%
12%

Welke kenmerken vind je bij Flore passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Flore

Flore is afgeleid van de meisjesnaam Flora. Flora is weer afgeleid van Florentius. Flora komt van het Latijnse woord ‘florens’, dat ‘bloeiend, bekoorlijk, in aanzien’ betekent. Flora was de godin van de bloemen en de lente.

Al vroeg in de middeleeuwen kwam de naam Florentius in allerlei varianten in de Lage Landen voor.

Aantallen en varianten Flore

Flore is een meisjesnaam die pas sinds 2008 wat meer in gebruik is gekomen. De naam komt ongeveer 866 keer voor.

Flore is een variant op Flora, deze naam wordt gedragen door ongeveer 2.500 vrouwen en meisjes. De meest gebruikte variant op deze naam is Fleur. Vooral sinds 2000 is de naam erg populair. In totaal dragen bijna 13.000 vrouwen en meisjes deze naam. Ook Floris is erg populair, deze naam komt ruim 12.500 keer voor.

Net als Fleur en Floris is Floor een naam die vooral de laatste jaren veel gebruikt wordt. In totaal komt deze naam zo’n 7.000 keer voor. Florence is al langere tijd in gebruik. Bijna 4.000 vrouwen dragen deze naam.

Florian en Floortje komen beide ongeveer 2.500 keer voor, Florentina 1.400 keer en Florentine bijna 1.200 keer. Andere varianten zijn Florine en Florus.

Wetenswaardigheden Flore

Flore is afgeleid van Florentius. In de dertiende eeuw leefde Floris V (1254-1296). Al op tweejarige leeftijd werd hij graaf van Holland en Zeeland, op zijn twaalfde werd hij meerderjarig verklaard en nam hij ook het bestuur van deze gebieden over.

Tijdens zijn bewind probeerde hij voortdurend zijn gebied te vergroten. Hij versloeg onder anderen de Friezen in West-Friesland en liet zich vervolgens heer van Friesland noemen, ook al slaagde hij er nooit in Friesland te veroveren. Onder zijn regering werd ook het aanzien van Holland vergroot; in zijn tijd is het grootste deel van de huidige buitengrenzen van Noord- en Zuid-Holland vastgesteld.

Aan zijn leven kwam een tragisch einde toen hij vanwege een conflict over de wolhandel zijn Engelse bondgenoot aan de kant zette ten gunste van zijn Franse bondgenoot. Men zegt dat de Engelse koning enkele ontevreden edelen vroeg Floris gevangen te nemen. Graaf Floris werd door onder anderen Gijsbrecht van Amstel en Gerard van Velsen gevangengenomen tijdens de valkenjacht.

Het nieuws hiervan lekte echter uit en omdat Floris onder het volk erg populair was, ontstond daar het plan hem te bevrijden. Een poging daartoe werd gedaan toen Floris vanuit het Muiderslot ergens anders heengebracht werd. Dit liep echter op een jammerlijke mislukking uit. Tijdens de vlucht werd Floris gedood door Gerard van Velsen.

Bekijk ook deze namen

Isabel, Lara, Benthe, Olivia, Lotte, Fenne, Elin, Fenna, Femke, Fleur