Tess

Tess is een van de populairste meisjesnamen

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Tess
  • Geboortekaartjes met de naam Tess
  • Geboortekaartjes met de naam Tess
  • Geboortekaartjes met de naam Tess
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Tess?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Tess

58%
70%
10%
39%
10%
16%

Welke kenmerken vind je bij Tess passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Tess

Tess is een meisjesnaam die verschillende betekenissen kan hebben. De naam komt waarschijnlijk uit het Grieks. Er zijn verschillende verklaringen voor de betekenis van de naam.

Tess is afgeleid van Theresia. Wat hier de precieze herkomst van is, is onzeker. De naam zou ontstaan kunnen zijn uit het Griekse woord ‘theros’, dat ‘warmte, zomer, oogst’ betekent.

Een andere Grieks woord dat de bron voor deze naam kan zijn is ‘thèraein’, wat ‘jagen’ betekent. In dat geval zou de betekenis van theresia ‘jageres’ zijn.

Ten slotte is er de mogelijkheid dat Theresia ‘bewoonster van Thera’ of ‘bewoonster van Therasia’ betekent.

De naam Theresia heeft zich vanuit Spanje over Europa verspreid.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Tess

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Tess als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Tess per jaar gegeven is

Tess is een populaire meisjesnaam die al jaren in de top 10 van populairste meisjesnamen staat. Voor de jaren ’90 werd de naam bijna niet gebruikt, maar hij steeg vanaf dat moment ieder jaar in populariteit. Toch kwam Tess pas in 2008 in de top 20.

Vooral de laatste jaren is deze meisjesnaam erg populair. In 2013 bereikte Tess de eerste plaats. Sindsdien staat ze regelmatig in de top 3, samen met de populaire meisjesnamen Emma, Sophie, Anna en Julia. Deze babynamen zijn afwisselend de populairste meisjesnaam van Nederland.

In totaal komt deze stoere, korte meisjesnaam ongeveer 11.700 keer voor in Nederland.

Tess is een Nederlandse naam die in het buitenland bijna niet voorkomt. De enige landen waar je deze meisjesnaam soms tegenkomt, zijn Engeland, België, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Tess is afgeleid van Theresia. Er zijn 74.500 vrouwen en 4.000 mannen die de naam Theresia dragen. Als jongensnaam wordt Theresia vooral als volgnaam gegeven.

Tessa lijkt erg op de naam Tess en komt zo’n 15.000 keer voor. Ook zijn er ruim 600 vrouwen en meisjes die Thessa heten.

Wetenswaardigheden Tess

Geliefde roman

Tess of the D’Urbervilles is een geliefde roman uit 1891. Het is een tragisch liefdesverhaal over een arm meisje. Haar vader ontdekt dat hij afstamt van de rijke familie D’Urberville. Tess moet bij deze familie gaan wonen om de familiebanden aan te halen. Dit heeft echter ongelukkige gevolgen.

Filmpersonages

De naam Tess komt regelmatig voor in films, zoals de films Charlie St. Cloud, 27 Dresses, Freaky Friday en Camp Rock.

Tess Milne

Tess Milne is een Nederlandse presentatrice en model. Ze presenteerde programma’s als Sterren Dansen Op Het IJs en Sterren Springen. De meeste kinderen zullen haar kennen als presentator van het educatieve programma Willem Wever.

Tess Gerritsen

Tess Gerritsen is een Amerikaanse schrijfster. Haar werk als arts was de inspiratie voor veel van haar thrillers. Haar bekendste werk is de serie over rechercheur Jane Rizolli en schouwarts Maura Isles. Deze personages kregen hun eigen tv-serie, Rizolli & Isles.

Tess Harper

Tess Harper is een Amerikaanse actrice. Ze was onder andere te zien in de films Silkwood en Oscarwinnaar No Country for Old Men. Daarnaast speelde ze een kleine rol in de hitserie Breaking Bad.

Namen die lijken op Tess

Theresa, Therese, Thessa, Teresa, Teresia, Tessa

Bekijk ook deze namen

Fiene, Liv, Zoë, Amber, Amy, Emma, Hanna, Lisa, Elin, Sophia