Theresa

Theresa is afgeleid van Theresia

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Theresa
  • Geboortekaartjes met de naam Theresa
  • Geboortekaartjes met de naam Theresa
  • Geboortekaartjes met de naam Theresa
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Theresa?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Theresa

60%
21%
38%
7%
14%
12%

Welke kenmerken vind je bij Theresa passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Theresa

Theresa is afgeleid van Theresia. Theresia is een meisjesnaam die zich vanuit Spanje over Europa heeft verspreid. Wat de precieze herkomst is, is onzeker. De naam zou ontstaan kunnen zijn uit het Griekse woord ‘theros’, dat ‘warmte, zomer, oogst’ betekent.

Een ander Grieks woord dat de bron voor deze naam kan zijn is ‘thèraein’, wat ‘jagen’ betekent. In dat geval zou de betekenis van theresia ‘jageres’ zijn.

Ten slotte is er de mogelijkheid dat Theresia ‘bewoonster van Thera’ of ‘bewoonster van Therasia’ betekent.

Aantallen en varianten Theresa

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Theresa als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Theresa per jaar gegeven is

Theresa is afgeleid van Theresia. Er zijn 74.500 vrouwen en 4.000 mannen die de naam Theresia dragen. Halverwege de jaren twintig werd de naam opeens populair. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de heiligverklaring van de geliefde Theresia van Lisieux (1873-1897) in 1925.

De naam wordt ook wel geschreven als Teresia, in die variant komt hij 1.200 keer voor. Andere vormen zijn Thérèse, Therese of Therèse, Theresa en Teresa. Thérèse komt 4.500 keer voor, Therese 1.300 keer, Therèse bijna 1.000 keer. De naam Theresa is aan 1.700 meisjes gegeven, Teresa werd 1.200 keer gebruikt.

Ook wordt deze naam wel verkort. Tessa is de populairste verkorting, deze komt 15.000 keer voor. Vanaf 1970 begon de naam vaker gebruikt te worden. Vooral tussen 1990 en 2000 was hij populair. Tess werd vooral de afgelopen vijf jaar vaak gebruikt, in totaal komt die naam 5.500 keer voor.

Ten slotte zijn er nog ruim 600 vrouwen en meisjes die Thessa heten.

Wetenswaardigheden Theresa

Theresa is afgeleid van Theresia. Maria Theresia van Oostenrijk (1717-1780) was van 1740 tot 1780 aartshertogin van Oostenrijk en koningin van Hongarije en Bohemen.

Haar vader, Karel VI van het Heilige Roomse Rijk had enkele jaren voor Maria Theresia’s geboorte een wet afgekondigd die het mogelijk maakte dat een dochter de Oostenrijkse troon zou bestijgen. Toen het echter eenmaal zover was dat Maria Theresia haar vader zou opvolgen, werd dit niet geaccepteerd door Beieren en Pruisen, die de Oostenrijkse Successieoorlog begonnen.

Maria Theresia was getrouwd met Frans I Stefanus, hertog van Lotharingen, maar liet het regeren niet aan haar man over. Zij vergrootte het leger en reorganiseerde de belastingen om te zorgen voor vaste inkomsten voor het leger. Ook zorgde ze voor één geldig strafrecht in Oostenrijk. Verder stelde ze de schoolplicht in voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar.

Maria Theresia wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste monarchen van haar tijd.

Namen die lijken op Theresa

Therese, Thessa, Teresa, Teresia, Tess, Tessa

Bekijk ook deze namen

Liv, Lauren, Lola, Amy, Naomi, Hannah, Yara, Sarah, Elise, Julia