Tjerk

Tjerk is afgeleid van Tjitske

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Tjerk
  • Geboortekaartjes met de naam Tjerk
  • Geboortekaartjes met de naam Tjerk
  • Geboortekaartjes met de naam Tjerk
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Tjerk?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Tjerk

33%
63%
27%
25%
22%
16%

Welke kenmerken vind je bij Tjerk passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Tjerk

Tjerk is afgeleid van Tjitske. Tjitske is een Friese meisjesnaam die is afgeleid van de Germaanse naam Diede. Diede is afgeleid van namen die met ‘diet’ beginnen, zoals Diederik.

‘Diet’ betekent ‘volk’. Het tweede deel van Diederik stamt af van ‘rijk’, wat ‘machtig’ betekent. De betekenis van Diederik is dus ‘machtige onder het volk’.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Tjerk

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Tjerk als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Tjerk per jaar gegeven is

Tjerk is afgeleid van Tjitske. Tjitske komt bijna 6.000 keer voor, vooral in Friesland. Vaak komt deze naam als eerste naam voor, hoewel dit de laatste decennia wel wat aan het veranderen is, en Tjitske iets vaker als volgnaam gegeven wordt.

Tjitte is de mannelijke vorm van deze naam en komt bijna 600 keer voor. Tietje wordt door bijna 1.800 vrouwen gedragen. Sinds 1970 wordt deze vorm echter bijna niet meer gebruikt. Dat geldt ook voor Tetje, die in totaal zo’n 1.200 keer voorkomt.

De namen Tjerk en Thierry zijn van Diederik afgeleid. Er zijn bijna 3.000 mannen en jongens die Tjerk heten. Het gebruik van deze naam is door de jaren heen tamelijk constant gebleven. Ook Tjerk komt veel in Friesland voor. Thierry wordt zo’n 1.600 keer gebruikt, vooral sinds ongeveer 1970. Thierry komt met name voor als eerste naam.

Een andere variant van Diede is Taco. Taco werd met name tussen 1960 en 1980 gebruikt. Taeke komt zo’n 1.400 keer voor. Jarenlang nam het gebruik van deze naam langzaam af, maar de laatste jaren werd hij juist weer vaker gebruikt.

Ook Teije komt sinds enkele jaren weer vaker voor. Overigens zou dit ook een variant van Mattheus kunnen zijn, dit betekent ‘geschenk van God’. Zie ook Thijs.

Namen die lijken op Tjerk

Tietje, Tjitte, Thierry, Taco, Taeke, Teije, Tetje

Bekijk ook deze namen

Aiden, Jaxx, Boaz, Morris, Kai, Melle, Jake, Owen, Bram, Dean