Tom

Tom is internationaal een veel gebruikte jongensnaam

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Tom
  • Geboortekaartjes met de naam Tom
  • Geboortekaartjes met de naam Tom
  • Geboortekaartjes met de naam Tom
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Tom?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Tom

43%
59%
30%
25%
17%
29%

Welke kenmerken vind je bij Tom passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Tom

Tom is een jongensnaam die is afgeleid van Thomas. Thomas is een Griekse naam, de betekenis ervan is ‘tweeling’. In de Joodse taal komt Tom ook voor. Hier betekent Tom ‘goedig, braaf man’.

De naam Thomas is bekend uit de Bijbel, een van Jezus’ leerlingen heette zo. De uitdrukking ‘ongelovige Thomas’ verwijst naar hem: Thomas wilde aanvankelijk niet geloven dat Jezus echt uit de dood was opgestaan. Pas toen hij Jezus zag en deze tot hem sprak, geloofde hij.

In de twaalfde eeuw kwam de naam naar ons land.

Aantallen en varianten Tom

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Tom als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Tom per jaar gegeven is

De jongensnaam Tom komt in Nederland ruim 23.500 keer voor. De babynaam werd na 1980 populair en wordt meestal eerste naam gegeven. De variant Thom komt aanmerkelijk minder vaak voor, zo’n 3.500 keer. Deze naam wordt voornamelijk sinds 1990 gebruikt.

Internationaal doet de naam Tom het ook goed. In verschillende landen, zoals Australië, Ierland en Nieuw-Zeeland, staat hij al jaren in de top-20 populairste jongensnamen. Toch neem de populariteit van Tom in zowel Nederland als internationaal langzaam af.

Tom is afgeleid van de naam Thomas. Er zijn 58.500 mannen en jongens die Thomas heten. Ook deze naam werd vanaf 1980 erg populair geworden en stond vanaf 1996 regelmatig op de eerste of tweede plaats in de top-10 van populaire jongensnamen. Gespeld als Tomas komt de naam zo’n 2.000 keer voor.

De vleivorm Tommy komt al iets langer voor, hij werd in de jaren twintig al af en toe gebruikt, maar de echte opmars begon na 1970. In totaal komt Tommy 2.500 keer voor, Tommie wordt bijna 700 keer gebruikt.

Wetenswaardigheden Tom

Beroemdheden

Tom is al jarenlang een populaire naam, vooral in het buitenland. Er zijn dan ook veel bekende personen die de naam Tom dragen. Twee beroemde acteurs zijn Tom Hanks (Forrest Gump) en Tom Cruise (Mission Impossible). Beide wonnen Oscars voor hun acteerkunsten. Bekende zangers zijn onder andere Tom Waits en Tom Jones. Ook veel sporters dragen de naam Tom, zoals American Football-speler Tom Brady en de Nederlandse wielrenner Tom Dumoulin.

Kinderboeken en -series

In kinderboeken en tekenfilms is de naam Tom ook populair. Een Tom die al ruim een eeuw bekend is, is Tom Sawyer, een personage uit het kinderboek De avonturen van Tom Sawyer van Mark Twain. Dit boek uit 1876 is nog steeds populair onder jongeren en is meerdere malen verfilmd.

Een ander wereldberoemd karakter is de kat uit de tekenfilmserie Tom en Jerry. Tom, de kat, doet altijd verwoede pogingen om Jerry, de muis, te vangen. Helaas altijd zonder succes. Jerry plaagt Tom hier regelmatig mee en daagt hem vaak uit. Toch kunnen de twee het soms héél even met elkaar vinden.

Namen die lijken op Tom

Tomasso, Tommaso, Maes, Maas, Tomas, Tommie, Tommy, Thom

Bekijk ook deze namen

Noud, Moos, Lucas, Dean, David, Jace, Nathan, Dex, Cas, Mohammed