Wytske

Wytske is afgeleid van Wide

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Wytske
  • Geboortekaartjes met de naam Wytske
  • Geboortekaartjes met de naam Wytske
  • Geboortekaartjes met de naam Wytske
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Wytske?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Wytske

59%
62%
33%
23%
18%
15%

Welke kenmerken vind je bij Wytske passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Wytske

Wytske is afgeleid van Wide. Wide is een Friese naam, het is een eenstammige verkorting van een langere Germaanse naam. Het is echter niet geheel duidelijk welke naam de oorsprong van Wide is geweest.

Mogelijk is de naam terug te voeren op ‘widu’, dit betekent ‘woud’ of ‘boom’, maar ook ‘wit, blond’. Ook kan hij afstammen van ‘wid’ of ‘wite’. ‘Wid’ betekent ‘wijd, ver’, ‘wite’ staat voor ‘straf’. Ten slotte kan het ook nog een verkorte vorm zijn van namen die met ‘wih’ begonnen, dit betekent ‘strijd’.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Wytske

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Wytske als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Wytske per jaar gegeven is

Wytske is afgeleid van Wide. De originele vorm Wide komt tegenwoordig vrijwel niet meer voor. Wel bekend zijn Wietske en Wietse, in diverse varianten. Wietske komt bijna 5.500 keer voor, meestal als eerste naam. De naam heeft lang een tamelijk constante populariteit gekend, die echter sinds ongeveer dertig jaar aan het afnemen is.

Wietse komt 2.500 keer voor, eveneens vaak als eerste naam. In tegenstelling tot Wietske komt Wietse sinds 1980 juist vaker voor. Dat geldt weer niet voor Wietze, een naam die in totaal 1.800 keer gebruikt wordt. Na 1970 nam het gebruik van Wietze af.

De naam wordt ook wel met een ij of een y geschreven. 1.200 vrouwen heten Wijtske, Wijtze komt bijna 900 keer voor, Wytze 800 keer. Zo’n 750 vrouwen dragen de naam Wytske. Ook is er nog de vorm Wieteke, die is echter vrij zeldzaam: hij komt ongeveer 500 keer voor.

Namen die lijken op Wytske

Wytze, Wieteke, Wietse, Wietske, Wietze, Wijtske, Wijtze

Bekijk ook deze namen

Cato, Julie, Suze, Lisa, Fleur, Tessa, Noë, Lola, Kiki, Sarah