Zoë

Zoë staat in de top 10 van populairste meisjesnamen

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Zoë
  • Geboortekaartjes met de naam Zoë
  • Geboortekaartjes met de naam Zoë
  • Geboortekaartjes met de naam Zoë
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Zoë?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Zoë

70%
53%
12%
34%
17%
23%

Welke kenmerken vind je bij Zoë passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Zoë

Zoë is een meisjesnaam die afkomstig is van het Griekse woord ‘zoè’ of ‘zooè’, dat ‘leven’ betekent. Dit woord wordt soms ook wel vertaald als ‘heilige’. Het was onder andere de naam van een Byzantijnse keizerin.

In Nederland wordt de naam op twee verschillende manieren uitgesproken, als ‘zo-ee’ of als ‘zo-ie’.

In de Griekse vertaling van de Bijbel is Zoë de naam voor oermoeder Eva.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Zoë

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Zoë als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Zoë per jaar gegeven is

Zoë is een meisjesnaam die door zo’n 12.000 vrouwen en meisjes wordt gedragen. De naam is vooral de afgelopen vijftien jaar erg populair geworden. In 2013 steeg de naam ineens van plaats 22 naar plek 10 en in 2018 behaalde Zoë voor het eerst de top 5 van populairste meisjesnamen. In 2021 stond ze op plek 9 van de top 10. 569 meisjes kregen in dat jaar de naam Zoë.

Meestal komt Zoë voor als eerste naam. Heel af en toe wordt Zoë ook als jongensnaam gebruikt. Dit komt echter minder dan 100 keer voor.

Ook wereldwijd is Zoë een populaire meisjesnaam. In veel landen staat deze naam in de top 50. In Hongarije staat hij zelfs in de top 10 van vaakst gegeven babynamen.

In het Engels wordt de naam meestal zonder trema op de e gespeld, dus als Zoe. Andere bekende varianten van Zoë zijn Zoé, Zoey en Zooey.

Wetenswaardigheden Zoë

Sesamstraat

Zoë is een harig, oranje monstertje uit Sesamstraat. Ze heeft grote ogen en een roze neusje, en is samen met Elmo in de populaire kinderserie te zien. Zoë heeft een erg meisjesachtig karakter. Vooral bij jonge kinderen is dit figuurtje geliefd.

Zoë Kravitz

Zoë Kravitz is de dochter van zanger Lenny Kravitz. Ze timmert hard aan de weg als actrice. Zo was ze te zien in de romantische komedie No Reservarions. Ook zat ze in de oscarwinnende film Mad Max: Fury Road en in de succesvolle Divergent-films.

Zoë Saldana

Zoë Saldana is een Amerikaanse actrice. Ze is onder andere bekend uit de films van Avatar en Star Trek. In de Marvel filmreeks Guardians of the Galaxy speelt ze de buitenaardse heldin Gamora.

Namen die lijken op Zoë

Zoey

Bekijk ook deze namen

Mila, Lieke, Sarah, Fenne, Lize, Femke, Iris, Romy, Veerle, Anna