Elise

Elise kwam al vroeg in de middeleeuwen voor

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Elise
  • Geboortekaartjes met de naam Elise
  • Geboortekaartjes met de naam Elise
  • Geboortekaartjes met de naam Elise
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Elise?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Elise

79%
33%
37%
23%
11%
17%

Welke kenmerken vind je bij Elise passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Elise

Elise is afgeleid van de Hebreeuwse naam Elisabeth. Elise betekent ‘God heeft gezworen, God is mijn eed, God is degene bij Wie ik zweer’.

Al vrij vroeg in de middeleeuwen kwam de naam in Nederland voor. Mogelijk is de populariteit van de naam beïnvloed door Germaanse namen met vergelijkbare klanken.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Elise

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Elise als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Elise per jaar gegeven is

Elise is al jaren een populaire naam in Nederland. Er zijn ongeveer 8.000 vrouwen die zo heten en nog eens 13.000 meisjes en vrouwen die Elise als volgnaam hebben. De meisjesnaam is de laatste decennia erg geliefd geworden, vooral vanaf de jaren 90 worden steeds meer meisjes Elise genoemd.

Ook Elize wordt de laatste jaren vaker gebruikt, maar deze naam komt nog niet zo heel erg veel voor: zo’n 2.500 keer.

Elise is afgeleid van Elisabeth. Met ruim 348.000 vrouwen die Elisabeth heten, is dit de populairste naam met een e. De schrijfwijze met een z, Elizabeth, komt minder vaak voor. Overigens zijn er ook 18.000 mannen met de naam Elisabeth. Zij dragen die naam vrijwel altijd als volgnaam.

Andere varianten zijn Elisa, Eliza, Elly, Ellie en Ella, Else en Elsa, Ellis, Els, Elles en Elske. Deze namen kennen een wisselende populariteit.

Dan zijn er ook nog de vleivormen Elsina, Elsien, Elsje, Elsbeth en Elsiena. Deze komen tussen de 500 en 6.000 keer voor.

Wetenswaardigheden Elise

Beethoven

Für Elise (1810) is een van de beroemdste muziekstukken die Beethoven voor de piano schreef. Helaas is het niet helemaal duidelijk wie de Elise uit de titel precies was. Mogelijk was Elise een van zijn geliefde studentes. Dit is echter niet zeker.

Elise Schaap

Elise Schaap is een bekende Nederlandse actrice. Ze is onder andere bekend van rollen in Koefnoen, Het Klokhuis en De Familie Kruys. Daarnaast speelt ze in musicals. Zo vertolkte ze de rol van Rachel Hazes in de musical over het leven André Hazes, Hij Gelooft in Mij.

Bekijk ook deze namen

Amy, Eline, Noë, Loïs, Mia, Elin, Jill, Veerle, Kate, Liz