In samenwerking met Logo Hugsy
Moeder buidelen met baby met Hugsy deken

De eerste keer dat je kindje op je borst wordt gelegd na de bevalling, is een moment dat je als moeder nooit meer vergeet. Huid-op-huidcontact door buidelen is niet alleen een rustgevend en gezellig onderonsje tussen jou en je kindje, maar het is ook ontzettend belangrijk voor hem. De hechting met je kindje begint namelijk al in het eerste uur na de geboorte. Waarom is buidelen met je baby verder eigenlijk zo belangrijk?

Wat is buidelen?

Buidelen, ook wel kangoeroeën of kangaroo mother care genoemd, is een manier van huid-op-huidcontact en wordt vooral vlak na de bevalling gestimuleerd. Je pasgeboren baby ligt dan bloot op jouw ontblote borst en wordt bedekt met een dekentje om warm te blijven. Het geeft jullie een momentje om samen bij te komen van de bevalling en zorgt ervoor dat je baby zijn warmte kan behouden en rustig wordt. Tijdens de kraamweek zal je kraamverzorgende het buidelen meerdere malen aanmoedigen. Ook daarna is het nog goed om te doen. En fijn bovendien, zo’n warm babylijfje tegen je blote huid!

Waarom is buidelen belangrijk?

Het is wetenschappelijk bewezen dat buidelen veel voordelen heeft voor je kindje. Door huid-op-huidcontact en de nabijheid van jullie als ouders kan je kindje in de eerste dagen zijn temperatuur, ademhaling en hartslag beter reguleren. Daarnaast helpt buidelen om:

  • je kindje rustig te maken.
  • stressgevoelens en huilen te verminderen.
  • je kindje beter en dieper te laten slapen.
  • zijn groei te bevorderen.
  • de kans op infecties te verminderen.
  • de borstvoeding beter op gang te krijgen.
  • de hersenontwikkeling te stimuleren.
  • de hechting tussen jou en je kindje te versterken.
Baby in bedje met Hugsy deken
Uit een eerste test met 10 baby's zagen we dat buidelen met de Hugsy deken ervoor zorgde dat de baby's 25% minder huilden. Dat is gemiddeld 40 minuten minder per dag!

Hoe vaak buidelen?

Voor buidelen geldt: hoe vaker en langer, hoe beter. Kangoeroeën is voor elk kindje essentieel, maar het is extra belangrijk voor premature kindjes, omdat zij zich op de borst van hun ouders beter ontwikkelen dan in een couveuse. In de praktijk kan geen enkele ouder, thuis of in het ziekenhuis, 24/7 bij hun kindje zijn. Hoe los je dat op?

De Nederlandse startup Hugsy heeft hier iets op bedacht: een slimme babydeken en een knuffeltje voor oudere kindjes die de troostende geur van jou als moeder of vader opneemt. Het bijbehorende apparaatje neemt jouw bekende hartslag op, zodat het later afgespeeld kan worden. Zo heeft je kindje altijd het gevoel dat je dicht in de buurt bent, ook als je er even niet kan zijn.

Hugsy is ontstaan uit de wens om de band tussen een couveusebaby en zijn ouders te helpen opbouwen. Met het wikkeldekentje kunnen de voordelen van zo lang en zo vaak mogelijk buidelen nog steeds worden gerealiseerd. Zo krijgen alle kinderen en hun ouders een mooie start in het leven.

Het filmpje van Hugsy over het belang van buidelen

Thuis buidelen met Hugsy

Buidelen of kangoeroeën heeft niet alleen voordelen voor premature kindjes, zoals vaak gedacht wordt, maar ook voor andere kindjes in de eerste maanden van hun leven. Het versterkt de hechting tussen jou en je baby en zorgt ervoor dat hij zich geborgen voelt.

Omdat de Hugsy deken en het knuffeltje jouw geur opnemen en het bijbehorende apparaatje je hartslag opslaat, is het ook een perfect hulpmiddel voor als je kindje een grote broer of zus heeft. In een druk huishouden is het namelijk lastig om genoeg tijd te vinden om langdurig te kunnen buidelen. Voor je pasgeboren baby is deze wikkeldeken dan een uitkomst: je kan hem even rustig wegleggen in zijn wiegje of in de box en hij heeft nog steeds het idee dat je dicht bij hem bent. Hij ruikt namelijk je vertrouwde geur en hoort en voelt jouw unieke hartslag, waar hij ook is.

Hugsy groeit mee met je kindje

Het dekentje van Hugsy kan naast het buidelen gedurende de eerste vier maanden ook gebruikt worden als inbakerdeken. Als je kindje hier te groot voor is geworden, kan de hartslagmonitor van Hugsy ook in de Hugsy knuffel (Cuddle) geplaatst worden. Hiermee heeft je kleine een fijne knuffel die hem kalmeert. Ideaal als je kindje een slechte slaper is, naar het kinderdagverblijf gaat, uit logeren gaat of last heeft van verlatingsangst.

Baby Innovation Award 2018

De Hugsy deken wordt al getest in Nederlandse ziekenhuizen om het precieze effect op premature kindjes te meten. Daarnaast heeft het product al diverse designawards gewonnen, zoals de Red Dot Design Award en Best of Dutch Design Week Award 2016. Ook is Hugsy begin november genomineerd voor de Baby Innovation Award 2018. Hugsy wordt in 2018 officieel gelanceerd in Nederland.