Waar kan je op letten bij het kiezen van duurzame luiers?
Gepubliceerd -Tot je kindje zindelijk is, kan je niet zonder luiers. Ze houden je baby schoon, droog en comfortabel. Maar al die luiers hebben ook een grote invloed op het milieu. Gelukkig bestaan er ook duurzame luiers, die wat vriendelijker zijn voor de aarde. Hier kan je op letten.
Waarom duurzame luiers?
Als je een kindje krijgt, ben je vaak meer bezig met de toekomst. Je wil immers graag dat je baby opgroeit in een fijne wereld. Veel ouders vinden duurzaamheid dan ook belangrijk. Bij het kopen van babyspullen kan je vaak kiezen voor milieubewuste varianten, zoals biologische verzorgingsproducten en duurzame luiers. Hiermee kan je bijdragen aan een betere wereld voor jezelf en je kleine.
Wanneer is een luier duurzaam?
Het is niet altijd makkelijk om te zien of een luiermerk duurzaam is. Daarom bestaan er verschillende keurmerken waar je op kan letten:
- Nordic Swan Ecolabel. Dit label garandeert dat de luier voldoet aan extra hoge eisen rondom milieu, gezondheid en kwaliteit.
- EU Ecolabel. Dit keurmerk laat zien dat het product aan alle eisen die de EU stelt aan milieubewuste productie voldoet.
- Astma-allergie Nordic. Als je dit symbool ziet, betekent het dat de luier bijzonder weinig kans geeft op allergische reacties.
- FSC. Het FSC-keurmerk houdt in dat de materialen die worden gebruikt voor de luier geen negatieve invloed op het regenwoud hebben.
- Dermatologisch getest. Als een product dermatologisch getest is, betekent dit dat het zacht is voor de huid.
Kenmerken voor duurzaamheid
Naast de keurmerken kan je letten op de volgende kenmerken. Deze vind je meestal op de website van het luiermerk of op de verpakking.
- Verpakking. Plastic afval is een groot probleem voor de aarde. Het is lastig te verwerken en kan in de natuur terechtkomen. Alternatieven voor plastic zijn bijvoorbeeld suikerriet, papier of jute.
- Materiaal. De materialen van de luier verschillen per merk. Niet elk materiaal kan goed verwerkt worden. Aangezien één kindje per jaar zo’n 260 kg afval veroorzaakt, is het belangrijk dat de materialen makkelijk verwerkt kunnen worden.
- Productie. Om van ruwe materialen een luier te maken, is een fabriek nodig. Een duurzaam luiermerk zorgt ervoor dat dit proces zo schoon mogelijk verloopt. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van groene stroom en het vermijden van chemische stoffen.
- Transport. Vanuit de fabriek moeten luiers naar de winkel worden gebracht. Ook hier zit verschil in duurzaamheid. Wil je echt duurzaam bezig zijn? Let er dan op dat het luiermerk zijn best doet om de CO2-uitstoot van hun transport te verminderen.
- Gebruik. Tot slot is het van belang dat een luier lang droog blijft. Op die manier hoef je er minder te gebruiken. Dit scheelt afval, maar ook geld.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app