Ervaringsexperts
Zwangere vrouw geniet met haar partner van de zwangerschap

Als je straks een kindje hebt, heb je minder tijd voor sommige dingen. Ook voor dingen waar je nu nog niet denkt. Waar moet je nog even optimaal van genieten voordat je baby er is? Dit zijn dé tips van andere kersverse moeders.

1. Slapen

Met stip op nummer één: slapen. Met een baby heb je de eerste maanden weinig nachten waarin je niet onderbroken wordt in je slaap. En uitslapen? Dat woord komt niet meer voor in jouw woordenboek. Pak nu dus nog lekker je rust en geniet van urenlang achter elkaar doorslapen én uitslapen.

2. Lekker lang douchen

Sop jezelf nog een paar keer uitgebreid in. Neem een (haar)masker, scrub je huid en was jezelf heerlijk schoon. Als je straks een kindje hebt, komt uitgebreid een douche nemen niet vaak meer voor. Wanneer ze nog klein zijn, zit je net met shampoo in je haar als ze alweer huilen. Als ze wat groter zijn, staan ze aan de deur te rammelen of trekken ze die gewoon open. Misschien niet heel duurzaam om hier nu nog van te genieten, maar wel heel dankbaar voor jezelf.


Download de 24Baby Zwangerschaps App nu!

Download nu de 24Baby Zwangerschaps App en volg de zwangerschapskalender, word lid van je geboorteclub en praat mee op het forum.

Download de app >>

3. Tijd voor seks

Zodra je een baby hebt, kan je je op sommige momenten gehaast voelen. Ook tijdens de seks. Je kan bijvoorbeeld ongerust zijn dat je baby ieder moment wakker wordt en dat zal ook regelmatig gebeuren. Of je bent te moe voor een andere activiteit in de slaapkamer dan slapen. Ook als je baby er is komt het er echt wel weer van, maar in de eerste periode is het even ver zoeken naar de tijd en energie ervoor. Neem nu dus nog af en toe even de tijd om uitgebreid met je partner onder de lakens te duiken of uitgebreid te knuffelen.

4. Je zwangere buik

Negen maanden heb je jouw buik zien groeien en in de laatste maanden weet je niet beter. Je kindje groeit en ontwikkelt zich daar. En na de bevalling is je buik ineens weg. Dat is best een raar gevoel. Ook al ben je klaar met je zwangerschap en zit je buik je in de weg: geniet nog even van die bijzondere aanblik van je buik. En van het gevoel dat je baby daarbinnen ‘woont’.

5. Uitgebreid koken én warm opeten (al dan niet met je partner)

Met een kindje om je heen heb je meestal geen tijd om uren in de keuken te kokkerellen. En het samen met je partner opeten van je heerlijk gekookte maaltijd is nóg lastiger. Op de een of andere manier lukt het je baby altijd om rond etenstijd wakker te worden. Gevolg? Je schuift het óf snel naar binnen, of je eet het een half uur later koud op. In je eentje. Later volgt de periode dat je kleine alles van jouw bord eet. Dus geniet nog even van je eigen warme maaltijd, die je in alle rust kan opeten.

6. Vervelen en niets doen

Nu kan je er soms gek van worden als je niets om handen hebt, maar geniet nog even van het niets moeten. Straks heb je de hele dag je handen vol aan je baby en zijn er nog weinig momenten dat je echt niets hoeft of moet. Tijd voor jezelf wordt een zeldzaam begrip. Een aflevering van je favoriete serie in één keer achter elkaar kijken of verdrinken in een goed boek. Doe het nog even!

7. Een lege wasmand

Geniet nog even van de aanblik van een lege wasmand. De bodem ga je de komende 18 jaar waarschijnlijk niet meer zien. Hetzelfde geldt trouwens voor een lege vloer. Straks ligt deze bezaaid met kleurrijk kinderspeelgoed of wordt hij omgetoverd in een lego-mijnveld.

8. Spontaan de deur uit

Met een kindje is spontaan de deur uit gaan toch lastiger dan je verwacht. Voordat je zover bent, ben je minstens een half uur verder en ben je bezig met een halve volksverhuizing. Of je moet eerst oppas voor je kleine regelen en dat is last minute best lastig. Geniet er dus nog even van dat je ineens kan bedenken om over vijf minuten in de stad te gaan lunchen. Het enige dat je nu nog hoeft te pakken om je huis te verlaten is je jas en tas met portemonnee. Straks is dat wel anders!

9. Een goed gesprek

Met een baby of peuter is een goed, lang gesprek zonder onderbroken te worden bijna niet mogelijk. Maak nu dus nog voldoende tijd vrij om heerlijk te kletsen met je familie en vrienden. Deze momenten heb je de komende jaren een stuk minder…

10. Lekker tutten

Neem nog eens uitgebreid de tijd voor een make-upje, je leuk aankleden (verschillende setjes uitproberen voor de spiegel) en je haar doen. De eerste periode na je bevalling zijn een knot en trainingsbroek je beste vriend.

11. Geen onverwachte bezoekjes van je (schoon)moeder

Hoe lief ze ook zijn en hoe goed ze het ook bedoelen: (schoon)moeders hebben er nogal een handje van om onverwachts en vooral vaak op de stoep te staan zodra hun kleinkind is geboren. Niet dat jij ze niet wil zien, maar bijna elke dag is wel wat overdreven… En al die goedbedoelde adviezen en ‘leuke babyspulletjes’ neem je ook maar op de koop toe. Geniet er dus nog even van dat je (schoon)moeder niet dagelijks voor de deur staat.

12. Rustig in je eentje naar het toilet gaan

Last, maar zeker niet least: even rustig in je eentje een grote boodschap doen. Straks heb je een huilende baby, waardoor je snel moet persen. Daarna volgt een jengelende peuter die het liefst ook nog op schoot komt tijdens jouw toiletsessie. Dus leg nu nog wat tijdschriften op het toilet of neem je telefoon mee. En neem vooral de tijd om nog even lekker uitgebreid een drol te draaien.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app