kosten bevalling baby in ziekenhuis

Tijdens de geboorte van je kind zal je hier niet aan denken, maar met welke kosten rond je bevalling moet je rekening houden? Worden de bevalling en de kraamzorg door de basisverzekering vergoed? Bereid je met dit artikel voor en regel zo nodig op tijd een aanvullende verzekering.

Rond de bevalling worden er vooral medische kosten gemaakt. Het grootste deel hiervan wordt vergoed door je basisverzekering. Deze vergoedingen gaan doorgaans niet ten koste van je eigen risico.

Kosten bevalling ziekenhuis

Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.

Kosten kraampakket

Het kraampakket bevat medische en praktische zaken die nodig zijn bij een bevalling. In de regel moet je deze zelf kopen. Soms wordt je kraampakket door je aanvullende verzekering gedekt. Geef dan wel op tijd aan je zorgverzekeraar door dat je zwanger bent, je ontvangt je kraampakket dan thuis. Als je zelf een kraampakket moet kopen, ben je meestal rond de €30,- kwijt.

Kosten kraamzorg

Voor de kraamzorg geldt in 2022 een wettelijke eigen bijdrage van €4,70 per uur. Je hebt normaal gesproken recht op 49 uur hulp van de kraamverzorgster. De kosten van de eigen bijdrage voor kraamzorg komen daardoor meestal uit boven de €230. Het is mogelijke dat je aanvullende zorgverzekering deze eigen bijdrage vergoedt.

Een voorbeeld:

Je verwacht zonder medische noodzaak in het ziekenhuis te bevallen en gebruik te maken van 49 uur kraamzorg.

Een aanvullende verzekeringen die de eigen bijdrage voor beide vergoedt (€450,28 + €230,30 = €680,58) kost doorgaans minder dan vergoedingen die je ontvangt.

Lees in dit artikel waarom aanvullend verzekeren loont als je zwanger bent >

Informeer daarnaast altijd bij je verzekeraar welke kosten vergoed worden en of je vrije keuze hebt in de keuze van je zorgverlener (in dit voorbeeld voor de keuze van het ziekenhuis). Hier kan je nog meer op letten bij het sluiten van een zorgverzekering als je zwanger bent >>

Kosten zwangerschap en kosten baby

Je leest meer over de kosten van je zwangerschap in dit artikel. Daarnaast vind je het artikel over de kosten van je baby in het eerste jaar vast interessant.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app