Verlofplanner: plan jullie zwangerschaps- en geboorteverlof
Sinds 1 juli 2020 is het geboorteverlof voor partners uitgebreid naar 6 weken in totaal. Met alle veranderingen is het handig om een overzicht te hebben van jullie zwangerschapsverlof, geboorteverlof, andere verlofvarianten en vakantiedagen. Je kan dit overzicht zelf samenstellen in onze verlofplanner.
De verlofplanner
Met de uitbreidingen van het geboorteverlof voor partners hebben jullie meer verlofdagen tot jullie beschikking. Het kan lastig zijn om dit overzichtelijk te plannen. De verlofplanner is ontwikkeld in samenwerking met Rutgers en is een handig hulpmiddel. Vul je voorkeuren in en je krijgt een overzicht van jullie verlofplannen. Pas je verlof in de laatste stap aan door op afzonderlijke dagen te klikken. Tevreden met je indeling? Dan kan je een handig overzicht naar jezelf mailen.
Weet jij al hoe jullie werk en gezin gaan combineren?
Voordat je het weet is het zover, je kindje is er. Maak van te voren tijd vrij om goed met elkaar te bespreken hoe je werk en de zorg voor je kindje wilt combineren. Kun je wel wat tips gebruiken voor dit gesprek?
Hoe werkt de verlofplanner?
De verlofplanner maakt een overzicht van de mogelijke data van het zwangerschaps-, bevallings- en geboorteverlof voor partners. Je vult hiervoor de volgende gegevens in:
- De uitgerekende datum
- Welke dagen jullie werken
- Hoeveel weken voor de uitgerekende datum de moeder met zwangerschapsverlof wil gaan
- Hoelang de partner verlof op wil nemen
In de laatste stap volgt een agenda-overzicht waarin je kan zien welke dagen jullie straks verlof hebben. Je kan dit per dag aanpassen door op de dag te klikken. Dit geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld het geboorteverlof anders in te delen of vrije dagen toe te voegen. Ook kan je rechtsboven via de knop ‘aanpassen’ de duur van de verschillende verlofsoorten aanpassen.
Wanneer je alle verlofdagen hebt ingepland, kan je een overzicht naar jezelf mailen. We slaan je e-mailadres niet op en gebruiken dit alleen om je eenmalig een overzicht van je verlof te sturen.
Soorten verlof
Je hebt als werknemer recht op verlof, maar er kunnen in je CAO afwijkende afspraken zijn gemaakt. Controleer dit altijd even bij jouw organisatie. Dit kan je zelf doen of aan de HR-afdeling of je vakbond vragen.
In de tool zijn een aantal verloven wel en een paar niet weergegeven. Hieronder een kort overzicht over de verschillende soorten verlof.
Zwangerschaps- en bevallingsverlof
Zwangerschapsverlof is eigenlijk alleen het deel van het verlof vóór de bevalling. Na de bevalling heet dit het bevallingsverlof. Meestal worden beide verloven samen het zwangerschapsverlof genoemd.
Het zwangerschapsverlof duurt in totaal minimaal 16 weken bij één kind of 20 weken bij een meerling. Lees meer over het zwangerschapsverlof.
Geboorteverlof voor partners in de kraamtijd
Als partner heb je in de kraamtijd recht op een werkweek geboorteverlof. Om precies te zijn, je mag tijdens deze nieuwe regeling één keer het aantal uren dat je per week werkt betaald vrij nemen. Dit hoor je op te nemen in de eerste maand na de geboorte. Lees meer over de exacte regels van dit verlof.
Aanvullend geboorteverlof voor partners
Naast het geboorteverlof in de kraamtijd heb je sinds 1 juli 2020 ook recht op nog eens vijf weken verlof, tegen 70% van het loon. Je hebt dus de mogelijkheid om vijf extra werkweken verlof op te nemen. Je kan deze dagen zelf indelen, maar ze moeten wel opgenomen worden in de eerste zes maanden na de geboorte van je baby. Lees hier meer over dit verlof.
Vakantiedagen
Ten slotte is het mogelijk om ook je vakantiedagen in te zetten, zodat je extra tijd thuis door kan brengen. Deze kan je ook in de agenda van de verlofplanner toevoegen.
Rutgers
Vanaf 2015 heeft Rutgers, samen met andere maatschappelijke organisaties, professoren en vadergroepen, actie gevoerd om het geboorteverlof voor partners in Nederland uit te breiden, en met succes! Samen hebben ze campagne gevoerd die liet zien wat de vele voordelen van een langer verlof zijn. Rutgers is er namelijk van overtuigd dat een langer vaderschapsverlof goed is voor iedereen: het bevordert de ontwikkeling van kinderen, de emancipatie van vrouwen, het levensgeluk van vaders en het welzijn van de samenleving als geheel.