kraamzorg houdt pasgeboren baby vast

De kraamverzorgende, vroeger ook wel kraamverzorgster genoemd, is je steun en toeverlaat in de kraamperiode. De kraamverzorgende geeft voorlichting en houdt je gezondheid en herstel nauwlettend in de gaten. Dankzij kraamzorg kan je sneller herstellen van je bevalling en met meer zelfvertrouwen genieten van je baby.

Kraamzorg: hoe werkt het?

Bij de meeste kraambureaus krijg je één kraamverzorgende die jou en je baby de eerste acht dagen kraamzorg verleent. Dit is prettig omdat je op die manier niet steeds een nieuw gezicht om je heen hebt. De kraamverzorgende helpt je te wennen aan jullie nieuwe situatie en houdt goed in de gaten of jij en je baby goed herstellen van de bevalling.


In samenwerking met Naviva Kraamzorg

Krijg kraamzorg van een Babyexpert

De kraamverzorgenden van Naviva doen er alles aan om jouw kraamweek onvergetelijk te maken. Zo geniet jij zorgeloos van je baby. Daarnaast leren ze je alles over babymassages, hechting en de Dunstan Babytaal. Benieuwd wat je verder kan verwachten?

Meer over de kraamweek

Taken van de kraamverzorgende

De kraamzorg bestaat uit een aantal taken, die worden uitgevoerd door een kraamverzorgende. Deze taken zijn:

  • Het assisteren van de verloskundige tijdens een thuisbevalling of een poliklinische bevalling
  • De dagelijkse controle van de gezondheid van jou en je baby
  • Overleg met de verloskundige over jouw herstel na de bevalling en de ontwikkeling van je kleine
  • De algemene verzorging van jou en je kindje
  • Je partner en eventuele andere kinderen helpen waar nodig
  • Het geven van voorlichting, adviezen en tips over de verzorging van je baby
  • Het ontvangen van kraamvisite
  • Het uitvoeren van een aantal huishoudelijke taken

Wanneer komt de kraamverzorgende?

Bij een thuisbevalling of poliklinische bevalling belt de aanwezige verloskundige of huisarts de kraamverzorgende zodra dit nodig is. Tijdens de bevalling assisteert de kraamverzorgende en na de bevalling verzorgt zij jou en je baby.

Bij een ziekenhuisbevalling ga je na een bevalling zonder complicaties zo snel mogelijk weer naar huis. Als je weet dat je naar huis mag, bel je de kraamverzorgende.

TIP: Niet iedereen heeft een klik met haar kraamverzorgende. Herken jij dit? Dan kan je dit aangeven bij het kraamzorgorganisatie en wordt er gekeken of je een andere kraamverzorgende kan krijgen. Voel je niet bezwaard dit te doen, het is wel zo fijn als je met een goed gevoel kan terugkijken op jouw kraamweek.

Op hoeveel uur kraamzorg heb je recht?

Standaard duurt de kraamweek 8 aaneengesloten dagen, met in totaal 49 uur aan kraamzorg. Het aantal uur is exclusief de assistentie van de kraamverzorgende tijdens de bevalling.

Aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP) wordt er gekeken of er omstandigheden zijn waardoor jij recht hebt op meer of minder uren kraamzorg. Hierbij wordt gekeken wat goed is voor jou, je kind en de rest van het gezin. Het wettelijk minimum aantal uren is 24 en het maximaal aantal uren is 80. Dit laatste gebeurt alleen in het geval van bijzondere omstandigheden.

Tijdens jouw intakegesprek met het kraamcentrum wordt een inschatting gemaakt van het aantal uren kraamzorg dat jij nodig hebt. Als jouw persoonlijke situatie wijzigt, kan het aantal uren nog worden herzien. De indeling van de uren kraamzorg kun je afstemmen met je kraamverzorgende.

Lig jij of ligt je kindje na je bevalling langer in het ziekenhuis, controleer dan even bij je zorgverzekeraar waar je na thuiskomst nog recht op hebt.

Welk kraambureau kies je?

Hoe kies je nu een kraamcentrum? Begin in ieder geval met te kijken welke mogelijkheden er zijn in jouw omgeving. Je kan ook advies vragen aan je verloskundige en in je omgeving. Of je kan een keuze maken op basis van de websites en eventuele reviews, bijvoorbeeld via Zorgkaart Nederland.

Wanneer regel je de kraamzorg?

Een mooi moment om de kraamzorg te regelen is vlak na de termijnecho. Deze echo is meestal rond 12 weken zwangerschap. Je hebt dan nog tijd om rustig kennis te maken en het geeft een rustig gevoel als dit geregeld is. De meeste kraambureaus adviseren om in ieder geval voor week 16 van je zwangerschap de kraamzorg aan te vragen.

Als je aanvullend bent verzekerd voor een kraampakket kan je deze bij aanmelding ook gelijk aanvragen. Dit kan eventueel ook nog wat later, zolang je het pakket in je derde trimester in huis hebt.

Intakegesprek kraamverzorging

De meeste kraamcentra hebben een intakegesprek met de toekomstige ouders. Dit gesprek vindt plaats als je 7 of 8 maanden zwanger bent. Tijdens dit gesprek wordt dus aan de hand van jouw situatie bepaald hoeveel uur kraamzorg nodig is.

Daarnaast wordt je zwangerschap, de bevalling en kraamtijd met je doorgenomen en kan je aangeven wat jouw verwachtingen van de kraamzorg zijn. Ook hoor je wanneer je het kraambureau moet bellen als je thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen. Het intakegesprek kan bij jou thuis of telefonisch plaatsvinden.

Voorbereidingen op kraamzorg

De werkomgeving van de kraamverzorgende moet voldoen aan de Arbowetgeving. Het doel hiervan is dat degene die jou en je pasgeboren kind verzorgt, dit op een veilige manier kan doen. Zo moet bijvoorbeeld de minimale hoogte van de commode 90 centimeter zijn.

In veel huishoudens wordt automatisch voldaan aan de meeste voorwaarden. Meestal moet het bed nog wel op de minimale hoogte van 80 centimeter worden gebracht. Dit kan worden gedaan met behulp van bedverhogers, deze kan je vaak gratis lenen bij je kraambureau. Tijdens het intakegesprek zal dit ook ter sprake komen.

Wordt kraamzorg vergoed door je zorgverzekering?

De basisverzekering van je zorgverzekering vergoedt de kosten van je kraamzorg. Voor elk uur kraamzorg geldt in 2022 wel een eigen bijdrage van €4,70. Deze eigen bijdrage voor kraamzorg kan (gedeeltelijk) vergoed worden als je een aanvullende zorgverzekering hebt die dit dekt. Wil jij meer uren kraamzorg dan waar je recht op hebt volgens het LIP, dan wordt dit niet vergoed. Vaak kan je dit zelf wel inkopen. De kosten hiervan kunnen echter snel oplopen.