Vrouw is aan het bevallen en maakt gebruik van natuurlijke pijnbestrijding bij haar thuisbevalling

Bij een thuisbevalling mag je geen gebruik maken van medische pijnbestrijding zoals die in het ziekenhuis toegepast wordt. Dat komt omdat er een specialist bij aanwezig moet zijn om de behandeling goed te kunnen uitvoeren. Thuis zul je je daarom moeten wenden tot andere middelen om de pijn dragelijker te maken.

Onder natuurlijke pijnbestrijding vallen de vormen van pijnbestrijding waarvoor geen ingewikkelde apparatuur of gespecialiseerde kennis nodig is. Dit kan je dus allemaal zelf (regelen)!

Begeleiding

Goede begeleiding tijdens de bevalling is essentieel om jou een gevoel van zekerheid te geven. Vertrouwen dat je omgeving je ondersteunt kan jou de rust geven om kalm te blijven, zodat je de pijn beter kan opvangen. Paniek verergert namelijk de pijn en zorgt ervoor dat de bevalling langer duurt.

Adrenaline, een hormoon dat vrijkomt bij stress en angst, remt de productie van pijnstillende endorfine en weeënopwekkende oxytocine. Angst kan dus letterlijk de pijn erger maken en de bevalling vertragen. Een omgeving waar jij op kan vertrouwen helpt je om de pijn beter te kunnen verdragen. No stress!

Verloskundige

De verloskundige kan je, naast het bieden van zekerheid, helpen de pijn op te vangen. De verloskundige is ervaren in het begeleiden van de bevalling en kan jou van advies voorzien.

Doula

Je kan je tijdens een bevalling ook laten begeleiden door een doula. Dit is een geboortecoach die is opgeleid om zwangere vrouwen te begeleiden tijdens de bevalling. Dit is geen medische opleiding, maar zij weet wel hoe ze een vrouw gerust moet stellen. Een doula steunt, stelt gerust, moedigt aan en geeft zelfvertrouwen. Sommige doula’s zijn tevens opgeleid in massage– en ontspanningstechnieken.

Familie en vrienden

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je nagedacht hebt over wie van de familie en/of vrienden je bij de bevalling zou willen hebben. Deze mensen zijn een steuntje in je rug als het even moeilijk wordt.

Je wensen over de begeleiding kan je vastleggen in een geboorteplan. Als je van tevoren hebt bedacht wat jouw wensen zijn voor de bevalling, geeft dit rust tijdens de bevalling zelf.

Massage

Het masseren van de onderrug kan professioneel gebeuren, maar je kan ook heel goed je partner je onderrug laten masseren. Door de spieren van de onderrug te masseren, ontspannen ze meer. Gespannen spieren kunnen de barenspijn namelijk versterken. Het los masseren van de rugspieren kan zeer positief werken op je pijnbeleving.

Daarnaast kan je partner zich meer betrokken voelen bij de bevalling door jou te helpen met dit soort ontspanningstechnieken. Het is handig om dit van tevoren even te oefenen, zodat je een idee hebt van wat jij wel en niet prettig vindt. Blijf wel flexibel, want wat je tijdens de zwangerschap prettig vond, kan met barenspijn heel anders aanvoelen.

Ademhalingsoefeningen

Er zijn verschillende zwangerschapscursussen die zwangere vrouwen ademhalingsoefeningen leren om de pijn tijdens de bevalling beter te kunnen opvangen. Bij een pijnscheut kan het gebeuren dat je je adem even kwijt bent. Met het beheersen van je ademhaling kan je ook tot op zekere hoogte de pijn beter aan.

Ademhaling is daarnaast belangrijk voor jouw zuurstoftoevoer en die van je baby. Het kan je hartslag doen vertragen, je bloeddruk doen dalen en een goede controle over je ademhaling voorkomt dat je gaat hyperventileren. Dit komt de bevalling allemaal ten goede.

Verschillende houdingen

Elke vrouw is anders. Het is daarom belangrijk dat je tijdens je bevalling verschillende houdingen uitprobeert om te ervaren in welke houding je de pijn het beste kan verdragen. Sommige vrouwen blijven graag liggen, andere vrouwen lopen of wiegen liever door de pijn heen.

Er zijn veel verschillende houdingen die helpen bij het opvangen van weeën, en sommige houdingen werken misschien wel voor ontsluitingsweeën, maar niet voor persweeën. Experimenteer om uit te zoeken welke houding voor jou het beste werkt.

In bad of onder de douche

Je even heerlijk weg laten zakken in een warm bad, of een warme douche nemen, kan wonderen verrichten om de barenspijn te verlichten. Het laat je ontspannen en het warme water kan daardoor de ontsluiting en de weeën bevorderen.

Pas wel op met te vroeg onder de douche of in bad stappen. Dat kan ervoor zorgen dat de bevalling niet doorzet. Daarnaast moet je oppassen dat je niet te veel went aan het warme water, daardoor heb je er later minder profijt van.

Ook kan je beter niet in bad stappen als je vliezen gebroken zijn, terwijl de weeën nog niet begonnen zijn. Dit veroorzaakt namelijk infectiegevaar. Gebruik een warm bad of een warme douche daarom ook alleen om de weeënpijn te verlichten.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app