Baby met friese jongensnamen

Friese jongensnamen worden steeds populairder in heel Nederland. Wat zijn de kenmerken van deze namen en wat betekenen ze? Dit zijn de mooiste Friese jongensnamen inclusief betekenis.

Kenmerken Friese jongensnamen

Veel Friese jongensnamen hebben een aantal overeenkomsten:

  • Kort. Jongensnamen uit Friesland zijn vaak kort. Ze bestaan uit één tot twee lettergrepen en hebben hooguit zes letters.
  • Eindigen op -e. Veel Friese jongensnamen eindigen op de letter -e. Ook eindigt een groot deel van de namen op de letter -o.
  • Beginnen met de letter J-. Veel populaire Friese jongensnamen starten met de letter J.

20 Friese jongensnamen met betekenis

Hieronder volgen 20 bekende en minder bekende Friese jongensnamen, inclusief hun betekenis.

1. Jesse

Als Friese naam is Jesse ontstaan uit de naam ‘Ese’. De herkomst hiervan is niet bekend. Mogelijk hangt het samen met het Germaanse woord ‘asen’. In dat geval betekent de naam Jesse ‘Goden’. In het Hebreeuws komt de naam ook voor, daar betekent hij ‘man van God’. Jesse is op dit moment een erg geliefde jongensnaam in heel Nederland. Hij staat al jaren in de top 20 met populairste jongensnamen.

2. Jurre

Jurre betekent ‘strijder’. Deze Friese jongensnaam is afgeleid van namen die ‘ever’ als stam hebben. Dit staat voor moed en kracht. Via het Oudnoorse ‘joffur’ ontstond zo de naam Jurre. De laatste jaren is het gebruik van de naam toegenomen. Ieder jaar krijgen minstens 200 jongens de naam Jurre.

3. Hidde

Hidde betekent ‘strijd’. De Friese jongensnaam is een variant op Germaanse namen die ‘hild’ bevatten. Dit betekent ‘strijd’. Een van de bekendste namen gebaseerd op deze naamstam, is Hilda. Hidde wordt steeds vaker als naam aan jongens gegeven. Er worden ieder jaar ongeveer 200 Hiddes geboren.

4. Jelle

Jelle is een jongensnaam die ‘waarde(vol)’ betekent. De Friese naam is ontstaan uit de Germaanse naam Gelle. Eind jaren ’90 was Jelle erg populair, toen kregen ieder jaar ruim 600 jongens deze naam. Inmiddels is het gebruik iets afgenomen.

5. Douwe

Douwe is een Friese jongensnaam die waarschijnlijk ‘duif’ betekent. Deze naam wordt niet veel gebruikt. Toch kennen veel mensen deze naam door de zanger Douwe Bob.

6. Sil

De jongensnaam Sil is waarschijnlijk ontstaan uit namen die ‘sig’ bevatten. Dit betekent ‘zege, overwinning’. Rond 2000 was de naam Sil redelijk populair, maar sindsdien neemt het gebruik ervan ieder jaar af.

7. Melle

Melle is een Friese jongensnaam met twee mogelijke betekenissen. De naam kan afgeleid zijn van namen die ‘mathal’ bevatten, dan betekent de naam ‘ontmoeting’. Melle kan ook een variant op de naam Meinolf zijn, dit betekent ‘sterke wolf’. Jarenlang werd de naam niet vaak gebruikt, maar de laatste jaren wordt hij vaker aan jongens gegeven. Melle wordt ook weleens als meisjesnaam gebruikt.

8. Eden

Eden is een Friese naam die zowel voor jongens als meisjes gebruikt wordt. Hij is afgeleid van de naam ‘Ede’, wat ‘adel’ betekent. De naam wordt pas sinds het eind van de jaren ’90 gebruikt, maar is nog steeds niet erg populair.

9. Tibbe

De Friese jongensnaam Tibbe betekent ‘volk’. Hij wordt pas sinds 2000 gebruikt en hij stijgt langzaam in populariteit. Je kent de naam wellicht uit het populaire kinderboek Minoes van Annie M.G. Schmidt.

10. Siebe

Siebe is, net als Sil, ontstaan uit Germaanse namen die ‘sig’ bevatten. Hij betekent dus ‘zege, overwinning’. Eind jaren ’90 steeg het gebruik van de naam en dit is zo gebleven.

Vader geeft Friese jongensnaam aan baby

11. Ole

Ole is een Friese jongensnaam met ‘bezit, rijkdom’ als betekenis. De naam is afgeleid van Oele, wat weer een verkorte vorm is van Germaanse namen die met ‘od’ of ‘othal’ begonnen. Ole wordt pas sinds 2000 mondjesmaat gebruikt.

12. Jelte

De naam Jelte is afgeleid van de Friese naam Jelle, wat ‘waarde(vol)’ betekent. Jelte werd nooit veel gebruikt, maar maakte vanaf het begin van 2000 ineens een opmars. Inmiddels krijgen ieder jaar bijna 150 jongens deze Friese jongensnaam.

13. Jelmer

Jelmer is afgeleid van de naam Adelmar. Adel betekent letterlijk ‘adel’, en mar betekent ‘beroemd’. In zijn geheel betekent Jelmer dus ‘door adel beroemd’. In het begin van de jaren ’90 nam het gebruik van de naam flink toe, maar vanaf 2000 is het gebruik juist afgenomen. Nog maar weinig jongens krijgen de naam Jelmer.

14. Eelco

De Friese jongensnaam Eelco betekent ‘edel, erfgoed’. Hij wordt niet veel gebruikt en is niet erg bekend. Toch past hij helemaal binnen de trend van korte, stoere jongensnamen.

15. Fokke

Fokke is een Friese jongensnaam die is afgeleid van Foke. Dit betekent ‘volk, krijgsvolk’. Eind jaren ’60 werd de naam nog redelijk vaak aan jongens gegeven, maar inmiddels bijna niet meer.

16. Wiebe

De Friese jongensnaam Wiebe is een variant op Wibe en betekent ‘wilskracht’. De naam wordt niet vaak gebruikt. Toch zijn er ruim 5.000 jongens en mannen die zo heten.

17. Tibo

Tibo is, net als Tibbe, afgeleid van de naam Tabe. Dit betekent ‘volk’. Het is een hele nieuwe jongensnaam die nog maar weinig gebruikt wordt, maar die helemaal past binnen de trend van korte, stoere jongensnamen.

18. Jorrit

De Friese jongensnaam Jorrit betekent ‘zo sterk als een ever(zwijn)’. De naam is afgeleid Everhard. Ever betekent hier letterlijk ever(zwijn). Hard betekent ‘hard, sterk, dapper’. In de jaren ’80 nam het gebruik van de naam Jorrit sterk toe, maar dit is inmiddels weer gedaald.

19. Ronne

De naam Ronne betekent ‘raaf’. Deze Friese naam is nog erg zeldzaam en hij wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven.

20. Duco

De jongensnaam Duco betekent ‘wolf van het volk’. De naam is afgeleid van de Friese naam Doede. Duco is nooit een populaire naam geweest, maar hij past wel helemaal binnen de huidige babynamentrends.

Meer Friese jongensnamen

Staat jouw favoriete Friese jongensnaam er niet tussen? Bekijk meer Friese namen of bekijk alle Friese jongensnamen in de babynamen-tool.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app