Baby heeft Italiaanse namen

Italiaanse namen komen in Nederland nog niet veel voor. Toch passen ze binnen de trend om internationale babynamen te gebruiken. Ben je dus op zoek naar een mooie, unieke naam voor je baby? Dan vind je hem misschien tussen deze prachtige Italiaanse jongens- en meisjesnamen.

Kenmerken van Italiaanse namen

Italiaanse namen hebben een aantal kenmerken.

-O of -A

Veel Italiaanse jongensnamen eindigen op de letter -o en veel meisjesnamen op de letter -a. Ook de letter -r is populair in Italiaanse namen. Zowel bij de top 20 van de jongens als bij die de meisjes, bevat de helft van de namen minstens één -r.

Lange namen

De meeste Italiaanse namen zijn redelijk lang. Het overgrote deel bevat drie of vier lettergrepen. Een aantal namen bevatten er twee. Namen met slechts één lettergreep kom je in Italië bijna niet tegen. Dit in tegenstelling tot de trend onder Nederlandse namen, die juist steeds korter worden.

Jongensnaam of meisjesnaam?

Een aantal Italiaanse namen die in Italië populair zijn als jongensnaam, worden in Nederland vooral als meisjesnaam gebruikt. Enkele voorbeelden zijn Andrea, Simone en Michele. Deze namen kan je dus uniseks noemen. Andersom komt het niet voor.

Weinig overeenkomsten met Nederland

De top 20 jongensnamen in Italië kent weinig overeenkomsten met die van Nederland. Sterker nog: de namen komen bijna niet in Nederland voor. Bij de meisjes ligt dit iets anders. Zo staan Sofia, Giulia (Julia), Emma, Anna en Sara in beide landen in de top 20.

Baby met Italiaanse jongensnaam

10 populairste Italiaanse jongensnamen

Hieronder staan de 10 populairste jongensnamen uit Italië, inclusief betekenis.

1. Francesco

Francesco is de Italiaanse variant van de jongensnaam Franciscus en betekent letterlijk ‘Fransman’. Oorspronkelijk is deze naam afgeleid van de Germaanse stam de Franken. Zij werden vernoemd naar de soort speer die zij gebruikten. In Italië wordt de naam Francesco vaak aan jongens gegeven en staat hij al decennia op nummer één. In Nederland komt de naam slechts weinig voor. Jaarlijks krijgen ongeveer vijf jongens deze naam.

2. Leonardo

Leonardo is de Italiaanse vorm van Leonard, waarvan Leonhard de Nederlandse versie is. Deze jongensnaam betekent ‘zo sterk als een leeuw’. De naam is onder andere bekend van Leonardo da Vinci en Leonardo DiCaprio en is in Italië al langere tijd populair. Leonardo staat daar echter pas sinds de laatste tien jaar in de top 10. In Nederland wordt Leonardo nog niet veel gebruikt, maar komt de naam langzaamaan iets vaker voor. Ongeveer 500 jongens en mannen dragen deze naam.

3. Alessandro

Alessandro is de Italiaanse versie van Alexander. Dit betekent ‘de beschermer’. In Italië heeft Alessandro al minstens 20 jaar een plek in de top 3 van populaire jongensnamen. In Nederland is de naam een stuk minder populair. Slechts 500 jongens en mannen heten zo.

4. Lorenzo

Lorenzo is de Italiaanse vorm van Laurentius, wat ‘uit Laurentium’ betekent. Dit was een stad in het midden van Italië. De naam wordt ook wel in verband gebracht met laurier, dan heeft het ‘de gelauwerde’ als betekenis. Lorenzo is in Italië al tientallen jaren erg populair en weet altijd een plek in de top 5 te bemachtigen. In Nederland komt de naam ook wat vaker voor dan andere Italiaanse namen. Ongeveer 4.000 jongens en mannen heten zo.

5. Mattia

Mattia is de Italiaanse variant op Matthias en Mattheus. Deze Bijbelse naam betekent ‘geschenk van God’. In Italië is Mattia als jongensnaam razend populair. In Nederland komt hij nog geen 100 keer voor. Matthias en de populaire variant Matthijs komen echter wel vaak voor: 6.500 en ruim 22.000 keer.

6. Andrea

Andrea is de Italiaanse versie van Andreas. Dit betekent ‘mannelijk’ of ‘dapper’. Het is opvallend dat Andrea alleen in Italië als jongensnaam gebruikt wordt. In de rest van Europa wordt deze naam alleen aan meisjes gegeven. Andrea stond jarenlang op nummer één in Italië, maar neemt langzaam af in populariteit. Als jongensnaam komt Andrea in Nederland niet voor. Als meisjesnaam was hij erg populair in de jaren ’60 en ’70, maar inmiddels wordt de naam bijna niet meer gegeven.

7. Gabriele

Gabriele is de Italiaanse vorm van Gabriël, wat ‘(sterke) man van God’ betekent. Alleen in Italië komt Gabriele als jongensnaam voor. Hier stijgt de naam steeds meer in populariteit. In de rest van Europa wordt de naam aan meisjes gegeven. In Nederland komt de naam bijna niet voor, ook niet als meisjesnaam.

8. Riccardo

Riccardo is de Italiaanse variant van Richard, met ‘machtig en sterk’ als betekenis. In Italië staat de naam al jaren in de top 10 en is hij redelijk stabiel in populariteit. In Nederland komt Riccardo minder vaak voor (600) en is de variant Ricardo een stuk geliefder. Deze naam wordt door zo’n 11.000 jongens en mannen gedragen.

9. Matteo

Matteo is, net als Mattia, een Italiaanse versie van de jongensnaam Matthias en Mattheus. Dit betekent ‘geschenk van God’. In Italië stond de naam jarenlang in de top 5, maar daalt hij nu langzaam in gebruik. In Nederland wordt de naam sinds 2000 juist steeds vaker aan jongens gegeven. Inmiddels heten ongeveer 700 jongens en mannen zo, en hebben nog eens 500 mannen Matteo als tweede naam.

10. Tommaso

Tommaso is de Italiaanse vorm van Thomas, met ‘tweeling’ als betekenis. De naam wint in Italië de laatste jaren aan populariteit en staat inmiddels in de top 10. In Nederland komt deze variant vrijwel niet voor; nog geen 50 keer. Thomas is daarentegen razend populair. Er zijn maar liefst 61.000 mannen en jongens met deze naam.

Baby met Italiaanse meisjesnaam

10 populairste Italiaanse meisjesnamen

Hieronder staan de 10 populairste meisjesnamen uit Italië, inclusief betekenis.

1. Sofia

Sofia is een meisjesnaam die ‘(levens)wijsheid’ betekent. Hij is afgeleid van Sophia. De naam Sofia werd eerder alleen in adellijke kringen gebruikt, maar kwam later in algemeen gebruik. In Italië was de naam al langer populair, maar schoot hij vanaf begin 2000 snel naar de eerste plaats, waarna ze wat schommelde. De eerste plaats heeft Sofia sinds 2010 niet meer verlaten. Ook in Nederland wordt de naam steeds vaker gebruikt en staat inmiddels op de 34e plaats. Variant Sophie is hier een stuk geliefder, deze staat regelmatig op nummer één.

2. Giulia

Giulia is de Italiaanse variant van Julia, met ‘de jeugdige’ als betekenis. Julia is in Nederland erg populair en staat afwisselend op nummer één van populairste meisjesnamen. In Italië stond Giulia ook jarenlang op de eerste plaats, maar is nu naar plaats twee verstoten door Sofia. In Nederland neemt de populariteit toe, wat past bij de trend van namen anders spellen dan gebruikelijk. Desondanks heten nog geen 800 meisjes en vrouwen zo.

3. Aurora

Aurora is een Latijnse meisjesnaam die ‘zonsopgang’ betekent. Aurora was de godin van de ochtend. De wetenschappelijke naam van het Noorderlicht, aurora borealis, verwijst hier ook naar. In Italië staat de naam al jarenlang in de top 10, en de laatste jaren zelfs in de top 3. In Nederland is Aurora nog minder in gebruik, maar wordt de naam steeds vaker aan meisjes gegeven, vooral als volgnaam.

4. Alice

Alice is een meisjesnaam die in het Nederlands afstamt van Aalt, of Adelheid. In Italië is de naam afgeleid van Adelais. De betekenis hiervan is ‘edele heerser’. Lange tijd stond Alice op plaats 10 in Italië, maar ze stijgt jaarlijks in de ranglijsten. In Nederland was de naam vooral populair in de jaren ’60 en ’70, maar inmiddels is het gebruik flink afgenomen. Ongeveer 9.000 vrouwen en meisjes heten zo.

5. Ginevra

Ginevra is de Italiaanse versie van Guinevere, die ‘blank en vruchtbaar’ als betekenis heeft. De naam is in Italië binnen korte tijd sterk in gebruik gestegen. In 1999 stond Ginevra nog net in de top 100, inmiddels staat ze in de top 5. In Nederland wordt deze naam niet gebruikt. Ook Guinevere komt bijna niet voor.

6. Emma

Emma is een meisjesnaam die wereldwijd geliefd is. De naam betekent ‘verbonden, machtig’. In Italië is het gebruik in korte tijd snel toegenomen en staat de naam inmiddels bijna tien jaar in de top 10 van populaire meisjesnamen. Ook in Nederland wordt Emma vaak als meisjesnaam gegeven. Ze staat al jaren afwisselend op nummer één. De naam komt ruim 18.000 keer voor en bijna 9.000 meisjes hebben Emma als volgnaam.

7. Giorgia

Giorgia is de Italiaanse, vrouwelijk vorm van George, wat ‘landbouwer’ betekent. De naam staat in Italië al tientallen jaren in de top 10 van populairste meisjesnamen. In Nederland komt de naam vrijwel niet voor: nog geen 50 vrouwen en meisjes heten Giorgia.

8. Greta

Greta is een korte variant van Margaretha, wat ‘parel’ betekent. Greta is binnen enkele jaren snel in populariteit gestegen in Italië en staat pas een aantal jaar in de top 10. In Nederland was de naam in de vorige eeuw redelijk geliefd, maar inmiddels wordt ze bijna niet meer aan meisjes gegeven. Er zijn ongeveer 4.000 meisjes en vrouwen die zo heten.

9. Martina

Martina is de vrouwelijk versie van Martinus. Deze naam betekent ‘ik strijd’. In Italië stond Martina jarenlang in de top 4, maar de laatste jaren is het gebruik van de naam afgenomen. Ook in Nederland was Martina jarenlang erg geliefd, vooral in de jaren ’60. Tegenwoordig krijgen nog maar weinig meisjes deze naam.

10. Beatrice

Beatrice is de Italiaanse variant op Beatrix, wat ‘gelukbrengster’ betekent. In Italië neemt de populariteit van de naam langzaam toe in en heeft deze inmiddels een plek in de top 10 bemachtigd. In Nederland wordt Beatrice vaker als tweede naam gegeven, als voornaam komt de naam weinig voor. In totaal dragen ongeveer 1.600 vrouwen deze naam.

Zoek jouw favoriete babynaam

Staat jouw favoriete naam er niet tussen? Vul hieronder de naam van je keuze in. Je vindt dan niet alleen de betekenis, maar ook het aantal keer dat een naam voorkomt in Nederland en andere leuke wetenswaardigheden.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app